Važne stvari koje bi trebalo da znate o veštačkoj inteligenciji na mobilnim uređajima

AI, akronim za veštačku inteligenciju na engleskom jeziku, je najpopularnija tema među proizvođačima pametnih telefona. Huawei je predvodnik novih rešenja, čiji telefon Mate 10 Pro, predstavljen prošle godine, poseduje nekoliko inovacija. Mobilni procesor 970 sadrži posebnu jedinicu zvanu NPU (deo procesora Kirin 970) koja odgovara na računarske operacije vezane za AI (element mašinskog učenja).

Mnogi od nas će dovesti u pitanje potrebu za veštačkom inteligencijom u telefonima, s obzirom da smo se do sada funkcionisali i bez nje. Odgovor je jednostavan: Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, naš život će postati lakši i naš telefon će bolje raditi i pružati nam više zadovoljstva. Sledi opis nekoliko mogućnosti koje će, zahvaljujući AI algoritmima, olakšati korišćenje naših pametnih telefona.

Veštačka inteligencija u kameri

Svi mi želimo da stvaramo prelepe fotografije pomoću svojih telefona. Ali, ispostavlja se da često ne uspemo da postignemo željeni efekat. Naši telefoni nam nude dosta različitih režima rada, ali izgleda da samo najnapredniji fotografi znaju kako da ih pravilno iskoriste. Veštačka inteligencija će skoro svima pomoći da dostignu ovaj nivo kvaliteta. Kamera telefona HUAWEI Mate 10 Pro u realnom vremenu prepoznaje različite vrste situacija i objekata. Ovaj proces potvrđuje ikonica koja se pojavljuje na displeju telefona dok fotografišete. Telefon automatski optimizuje boju, kontrast, svetlinu, ekspoziciju i dodatne parametre. Naš telefon, ili da budemo precizniji njegova funcija po imenu Intelligent Photo Assistant, će nam automatski pomoći da uslikamo neverovatne fotografije tako što prepoznaje 13 različitih situacija.

Pročitajte i tekst:  EMUI 9 verziju softvera koristi više od 80 miliona ljudi širom sveta

Zahvaljujući posebnim inteligentnim algoritmima, kvalitet fotografija uslikanih telefonom HUAWEI Mate 10 Pro će bti skoro isti kao i na profesionalnim fotografijama obrađenim od strane grafičkih dizajnera u profesionalnim aplikacijama.

Mašinsko učenje će se starati o našim telefonima

Najnoviji pametni telefoni kompanije Huawei su dizajnirani tako da možete da budete sigurni da će raditi na najvišem nivou ne samo kada ih prvi put izvadite iz kutije, već i nakon nekoliko meseci kada uređaji drugih proizvođača počnu da usporavaju. Ta unapređenja su zasluga tehnologije mašinskog učenja. Ova tehnologija je napredna i garantuje da će naši telefoni raditi jednako brzo bez obzira da li ih korstimo sat vremena ili nekoliko meseci. HUAWEI AI Engine sadrži najbrži procesor Kirin 970 i sjajnu nadogradnju, odnosno EMUI 8.0. Zahvaljujući ovome, naš telefon uči navike korisnika i prilagođava im se na način koji optimizuje njegove performanse. Telefon uči koje aplikacije se češće koriste i duže će ih čuvati u RAM memoriji, što će automatski ubrzati njihovu aktivaciju. Sličan proces se odvija pri upravljanju resursima procesora: najzahtevnije i najpopularnije aplikacije će biti dodeljene najbržim jezgrima procesora. Manje bitne aplikacije će biti uklonjene iz RAM memorije da bi se oslobodio prostor.

Prevođenje ubrzano veštačkom inteligencijom

Kada smo na odmoru u inostranstvu, naš pametni telefon nam može poslužiti kao profesionalni prvodilac pri komunikaciji sa lokalnim stanovništvom. Zahvaljujući brzini veštačke inteligencije, prevođenje teksta se odvija 300% brže, a dostupno je i kada nemate pristup internetu. Naš Huawei telefon može da prevede sa, i na skoro 50 različitih jezika. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji od sada ćemo znati, na primer, šta naručujemo u restoranu na kraju sveta.

Pročitajte i tekst:  Huawei telefoni obezbeđuju sigurnost podataka korisnika

Veštačka inteligencija u galeriji fotografija

Po povratku sa odmora uvek planiramo da organizujemo ili tagujemo svoje slike da bi nam bilo lakše da ih nađemo nakon nekoliko meseci ili čak godina. Nažalost, obično ne nađemo vremena da to uradimo, što rezultira haotičnim stanjem galerije fotografija u našem telefonu. Bilo bi korisno kada bi neko to mogao da uradi za nas. Izgleda da nam veštačka inteligencija može pomoći da organizujemo slike na inteligentan način. Huawei telefon automatski taguje slike, prepoznaje okruženje, ljude i mesta. U galeriji telefona HUAWEI Mate 10 Pro vlada iznenađujući red i sva magija se dešava bez naše intervencije.

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje su najzastupljeniji pojmovi među ljudima povezanim sa tehnologijom. Ipak, ispostavlja se da uprkos tome što primena AI rešenja zahteva dosta novca i neverovatnog znanja iz svih oblasti tehnologje, željeni efekat ove svežeg inovativnog resenja je veoma jednostavan. Ogleda se u tome da naš život učini lakšim. Cilj da naš pametni telefon pretvori u asistenta koji će starati sam o sebi čime mi dobijamo više vremena za sebe. Ne bi trebalo da se plašimo veštačke inteligencije – u budućnosti će biti teško zamisliti život bez nje.