Veštačka inteligencija – otkrovenje u evoluciji pametnih telefona

Pametni telefoni su prestali da evoluiraju. Proizvođači koji pokušavaju da koriste trenutni pristup poput poboljšanja procesora i produžavanja trajanja baterije nailaze na prepreke koje sprečavaju dalji razvoj. Nasuprot tome, Huawei je odlučio da krene u potpuno drugom pravcu, predstavivši prvu procesorsku jedinicu sa neuronskom mrežom u telefonu Mate 10 Pro primenivši jedan futuristički koncept: veštačku inteligenciju.

Nakon više godina dinamičnog razvoja, tržište pametnih telefona je zapalo u period stagnacije. Potencijal inovativnih poboljšanja postojećih rešenja – dizajniranje bržih CPU jedinica, dodavanje memorije, povećavanje ekrana i rezolucije – je presušio, i takvi razvoji su prestali da stvaraju primetan benefit za korisnike. Revolucija je bila neophodna. Uprkos svim naporima, nijedan proizvođač nije uspeo da ponudi bilo šta što bi promenilo situaciju. Do sada.

Umesto da linearno izvršavaju zadatke koje im je korisnik zadao, uređaji bi trebalo da budu sposobni da analiziraju i shvate njegove potrebe, a zatim i odgovore na njih što bolje mogu. Rezultat ovog koncepta je čipset Kirin 970 i prva serija telefona koja ga koristi – Mate 10.

Kirin 970 je prvi procesor za pametne telefone sa veštačkom inteligencijom. Ovaj SoC (system-on-chip) je opremljen posebnom procesorskom jedinicom sa neuronskom mrežom koja podržava zadatke vezane za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju. Na ovaj način Huawei nastoji da primeni strategiju veštačke inteligencije koja koristi moćne računarske sposobnosti klauda i izvore podataka, kao i sposobnost obrade informacija na uređaju, na brz, personalizovan i privatan način, zahvaljujući činjenici da podaci nikada ne napuštaju telefon. Opremljen čipsetom Kirin 970 sa NPU jedinicom, Mate 10 Pro je prvi uređaj nove ere: prvi inteligentni telefon. U čemu se, dakle, ogleda ova revolucija?

Pročitajte i tekst:  IT činenice koje možda niste znali (1. deo)...

Uređaji opremljeni mobilnom veštačkom inteligencijom će moći da uče, slušaju, čitaju, i čak i razumeju kako ljude razmišljaju. Moći će da analiziraju ponašanje korisnika i predvide njihove potrebe tako što će nuditi savršeno prilagođene informacije tačno onda kada su potrebne. Korišćenje neuronskih mreža za obradu podataka je veoma efikasno: pomoću ko-procesora sa neuronskom mrežom Kirin 970 je u stanju da ponudi 25 puta bolje performanse uz 50 puta veću energetsku efikasnost u poređenju sa klasterom quad-core Cortex-A73! Kako je ovo moguće?

Uzmite u obzir, na primer, prepoznavanje slike. Tradicionalni algoritam mora svaku analiziranu sliku da rastavi na sastavne delove i provuče je kroz filtere koji traže šeme, koje se zatim upoređuju sa informacijama iz baze podataka u potrazi za odgovarajućim rezultatom. To je zamoran proces koji zahteva mnogo vremena i resursa. Nasuprot tome, veštačka inteligencija ,,vidi“ slike na način koji je mnogo sličniji našem, ,,posmatrajući“ ih kao celinu i pretpostavljajući njihovu sadržinu na osnovu glavnih odlika, čak i ako se ne preklapaju potpuno sa onime što je u bazi podataka, baš kao što mi možemo da prepoznamo mačku kada posmatramo sliku persijske mačke, gledamo film o tigrovima ili vidimo dečiji crtež. Rezultati su zapanjujući. Mate 10 opremljen čipsetom Kirin 970 može da prepozna 2000 slika za vreme dva reda veličine manje od najbržeg konkurentnog telefona!

Pročitajte i tekst:  BenQ MS630ST poslovni projektor

Ovo se direktno odražava na mogućnosti uređaja i lakoću korišćenja koja postaje očigledna pri slikanju. Podržan veštačkom inteligencijom, Mate 10 Pro je u stanju da prepozna objekte u okviru i prilagodi parametre slikanja prema datoj sceni, pružajući čak i potpunim početnicima mogućnost da stvaraju fotografije profesionalnog izgleda. Neuronske mreže takođe dramatično unapređuju rad autofokusa i omogućavaju slikanje visoko kvalitetnih fotografija objekata u pokretu, jer su u stanju da predvide gde će se taj objekat nalaziti u sledećem trenutku.

Upotreba veštačke inteligencije i NPU čipa donosi ogromnu uštedu energije. Za početak, kao što smo već pomenuli, moguće je postići bolje rezultate sa značajno manje računarske moći. Pored toga, veštačka inteligencija može da produži trajanje baterije tako što analizira način korišćenja i predviđa potrebe korisnika.

Na ovaj način, primenom jednog rešenja – upotrebom veštačke inteligencije – Huawei je napravio ogroman iskorak u oblastima obrade podataka, kvaliteta slike i dužine trajanja baterije, koje su od kritičnog značaja za mobilne uređaje, stavljajući time Mate 10 na čelo mobilne AI revolucije.