Veštačka inteligencija – tehnologija koja će promeniti celo tržište pametnih telefona

Primena veštačke inteligencije omogućava rezultate koji se ne mogu ostvariti korišćenjem novog procesora, boljih kamera ili zvučnih sistema. Opremljen veštačkom inteligencijom, Huawei Mate 10 Pro je prava inteligentna zver.

S obzirom da su na rubu tehnološkog razvoja, pametni telefoni predstavljaju veliki izazov za dizajnere. Iako bi korisnici želeli da oni budu manji i lakši, takođe očekuju i bolje performanse, kvalitetnije kamere i duže trajanje baterije. Nije ni čudo što kompanije ulažu dosta sredstava u  istraživanje ne bi li pronašli rešenja i inovacije koji će učiniti da njihovi uređaji postanu brži, poseduju bolji kvalitet slike i veću energetsku efikasnost. Ali svaki iskorak zahteva dosta truda, a rezultati su često veoma ograničeni.

Ipak, izgleda da je Huawei pronašao novo rešenje. Njihova inovativna tehnologija omogućava stvaranje telefona koji će nadmašiti svoju konkurenciju u svakom pogledu, uprkos tome što njegov dizajn nije nimalo promenjen. Iako to zvuči kao naučna fantastika, tehnologija kompanije Huawei istovremeno unapređuje performanse telefona, produžava trajanje baterije i poboljšava kvalitet slike i zvuka bez menjanja dizajna procesora, kamere, baterije ili mikrofona. I pritom ne govorimo o nekom ekperimentalnom dizajnu, već o pametnom telefonu koji bilo ko može danas da kupi: Huawei Mate 10 Pro.

Huawei je svoj flegšip model opremio pomoćnom računarskom jedinicom zasnovanom na arhitekturi neuronske mreže i adaptiranom da podrži veštačku inteligenciju. Upravo rad ove veštačke inteligencije je ono što omogućava radikalno poboljšanje svih parametara uređaja, a istovremeno nudi i potpuno nove opcije koje ranije nisu bile moguće.

Pročitajte i tekst:  MWC 2017: Samsung predstavio novi Galaxy Tab S3

Performanse

Da li su vam potrebni brži procesor i više RAM memorije da biste skratili vreme učitavanja aplikacije, učinili da softver radi bez ikakavih zadrški i ubrzali prebacivanje sa jedne oparacije na drugu? Nisu – dovoljno je samo da prestanete da rasipate računarsku moć! Ali ovo nije lako kao što se čini, jer sistem ne može konstantno da postavlja pitanje korisniku da li su operacije u pozadini zaista neophodne i kojim programima bi trebalo dati najveći deo dostupnih resursa. Na ova pitanja automatski može da odgovori veštačka inteligencija, koja prati način na koji koristite telefon i u stanju je da zaključi koje bi aplikacije trebalo zastaviti ili ugasiti, a koje bi trebalo da dobiju veći deo resursa, jer su vam najbitnije. Pored toga, veštačka inteligencija može da predvidi koje aplikacije će vam biti potrebne u određenom trenutku i da ih unapred pripremi u memoriji, čime se značajno ubrzava nihovo pokretanje.

Trajanje baterije

Mehanizam koji veštačkoj inteligenciji omogućava da prepozna koje aplikacije i procesi su zaista potrebni u određenom trenutku ne samo da poboljšava performanse time što oslobađa resurse, već i smanjuje potrošnju energije. Algoritmi za mašinsko učenje identifikuju procese koji značajno opterećuju procesor, tako što povećavaju upotrebu računarske moći i stvaranje toplote, a zatim ih povezuju sa stvarnom korisničkom aktivnošću ne bi li precizno odredili koji mogu biti zaustavljeni, a koji potpuno isključeni da bi se postigla prava ušteda. Kao posledica toga, Huawei Mate 10 Pro može da radi dva dana sa samo jednim punjenjem.

Pročitajte i tekst:  GeForce gejmeri su spremni za Prey i Battlezone

Veštačka inteligencija je takođe veoma korisna pri punjenju baterije. Ovaj proces zahteva dosta preciznosti i neprekidnog nadgledanja da ne bi izazavao pregrevanje ćelija, što može dovesti do samozapaljenja. Veštačka inteligencija obezbeđuje potrebno proveravanje i predviđanje promene što modelu Mate 10 Pro omogućava da se puni strujom visokog napona izuzetno brzo i na potpuno bezbedan način.

Poboljšanje kvaliteta poziva

O ovome malo ljudi razmišlja sve dok ne dođe u situaciju da mora da obavi važan poziv na bučnoj ulici ili stanici voza. Kvalitet zvuka koji mikrofon telefona registruje određuje koliko dobro će nas sagovornik čuti i uprkos upotrebi mikrofona za poništavanje šuma, teško je isfiltritari buku koja nas okružuje. Ali to nije slučaj ako imate pomoć veštačke inteligencije koja može da prepozna koji zvuci su pozadinska buka a koji bi trebalo da se šalju ka slušaocu, jasni i nepromenjeni. Ovaj proces funkcioniše i u suprotnom smeru. Ako se nađete u bučnoj ulici, veštačka inteligencija će pojačati zvuk izgovorenih reči i time vam olakšati da ih čujete. Kada zakoračite u prostor bez buke, vaš magični telefon će prepoznati novo okruženje i automatski smanjiti zvuk poziva.

Kvalitet fotografije

Algoritmi veštačke inteligencije podržani NPU čipom imaju veliki uticaj i na kvalitet fotografija uslikanih kamerom. Procesi prepoznavanja šema i mašinskog učenja identifikuju objekte u okviru i automatski odabiraju optimalna podešavanja za nastanak savršene slike. Umesto da pretražuje opcije u meniju i troši dragocene sekunde na biranje odgovarajućeg režima rada, korisnik telefona  Huawei Mate 10 Pro može samo da usmeri kameru i pritisne dugme – veštačka inteligencija će se pobrinuti da slika bude najbolja u datim okolnostima.

Pročitajte i tekst:  Kako upotreba veštačke inteligencije može da poboljša performanse telefona

Veštačka inteligencija je nezamenjiva i pri određivanju fokusa. U ovom slučaju, najveća dobit je ušteda delića sekunde u odnosu na vreme potrebno optici kamere da se adaptira, posebno pri snimanju objekata u pokretu. Veštačka inteligencija je u stanju da prepozna taj objekat, predvidi gde će se nalaziti u sledećem trenutku i da precizno usmeri fokus na tu lokaciju.

Pretraživanje

NPU pomaže da algoritmi veštačke inteligencije rade veoma efikasno i omogućava da se brzo završe zadaci koji su veoma zahtevni za tradicionalne programe. Na primer, slike određenog subjekta se mogu pronaći dvadeset puta brže nego na telefonima bez veštačke inteligencije.

Trenutno prepoznavanje šema, učenje o ponašanju korisnika, i na kraju pronalaženje i razumevanje odnosa među elementima čine veštačku inteligenciju savršenom za jednu od najzahtevnijih aplikacija: mašinsko prevođenje. Microsoft Translator radi izuzetno brzo na modelu Mate 10 Pro i omogućava vam da lako razumete znake napisane ne samo na stranim jezicima, već i sa drugom vrstom karaktera, što može biti od presudnog značaja pri putovanju u Kinu ili Indiju.