Wiko View Prime – Selfi telefon u pravom smislu reči

Nakon telefona Wiko View, koji je privukao dosta pažnje, francuski proizvođač je na našem tržištu predstavio još jedan model – Wiko View Prime. To je trenutno najbolji model ovog proizvođača koji je u ponudi u Srbiji, a odlikuje se jednim veoma interesantnim detaljem. Naime, proizvođač je očigledno dobro proučio potrebe mlađih korisnika telefona i prilagodio je funkcionalnosti Wiko View Prime-a njihovim potrebama.

Zato možemo da kažemo da je ovo verovatno jedini model smart telefona na tržištu koji ima bolju prednju kameru od zadnje. I to ne samo da je prednja kamera bolje rezolucije, već je napravljena i u dual varijanti (20 MP + 8 MP), uz dodatak blica. Ako tome dodamo i širokougaoni objektiv koji obuhvata 120 stepeni, sigurni smo da će selfi fotografija obuhvatiti ne samo vas, već i sve vaše prijatelje i okolinu. Uz to, zahvaljujući duploj kameri, postiže se odličan osećaj dubine i usudićemo se da kažemo da ovaj telefon može, bar kada su selfi fotografije u pitanju, da „porazi“ i daleko skuplje konkurente. Zadnja kamera je solidna, mada ne toliko impresivna koliko prednja. Kod nje bismo najviše mogli da zamerimo što nema optičku stabilizaciju slike. Kada je video u pitanju, omogućena je Full HD rezolucija sa 30 fps što je i očekivano za telefon ovog cenovnog ranga. Pomenućemo još i da je softver za kameru veoma dobar i da omogućava detaljno podešavanje svih parametara fotografisanja i snimanja.

Pročitajte i tekst:  Upoznajte nenadmašive karakteristike novog HONOR Magic6 Lite telefona!

Telefon ima veliki ekran, dijagonale 5.7 inča, koji je zahvaljujući odnosu stranica 2:1 i veoma maloj ivici spakovan u kućište koje sasvim dobro leži u ruci. Još jedna specifičnost ovog modela je i što ima predviđen prostor za upotrebu dve SIM kartice (u Micro SIM varijanti), plus dodatno mesto za Micro SD karticu. Veoma koristan detalj je i što taster za uključenje telefona (odnosno za gašenje ekrana) ima drugačiju teksturu od tastera za podešavanje jačine zvuka. S obzirom na činjenicu da se oni često mešaju kada se kontrola telefona ostvaruje bez gledanja (što je najčešći slučaj), izbegava se situacija slučajnog pritiska pogrešnog tastera.

Wiko View Prime poseduje osmojezgarni procesor. Iako nije u pitanju procesor iz najbrže klase, njegova snaga je dovoljna za „gladak“ rad telefona u najvećem broju situacija. Tome verovatno doprinosi i 4 GB RAM-a, ali i 64 GB smeštajnog prostora za podatke. Na Antutu testu, telefon je postigao 43817 poena, što je otprilike očekivana vrednost i uklapa se u cenovni i hardverski rang telefona. Baterija ima kapacitet od 3000 mAh što je dovoljno za obezbeđivanje jednog do jednog i po dana autonomije. Inače, primetili smo da je na ovom modelu u startu aktivan mod uštede baterije koji se aktivira čim se nivo njene napunjenosti spusti do 20%. Ukoliko vam to ne odgovara, uvek možete da ga isključite u podešavanjima. Ovo napominjemo iz razloga što je, ako ne grešimo, ovo prvi telefon koji po automatizmu ima uključen ovaj mod – uobičajena praksa je da se taj mod drži isključen, pa da ga korisnik sam uključuje ukoliko smatra da mu je potreban.

Pročitajte i tekst:  Evo koji telefon je dobitnik nagrade "Najbolji pametni telefon za 2017. godinu"

Ovaj model je gotovo u svemu opravdao naša očekivanja. Dobar dizajn, solidna izrada, veliki ekran i performanse u očekivanom opsegu upotpunjene su i nekim neobičnim, a opet veoma korisnim rešenjima. Pri tome prvenstveno mislimo na odličnu selfi kameru, ali i na detalj koji smo dugo čekali – mogućnost istovremene upotrebe dve SIM kartice i MicroSD kartice. U svakom slučaju, ako možemo da sudimo po Wiko View telefonu koji je privukao dosta pažnje na našem tržištu, očekujemo i da će Wiko View Prime slediti njegov primer.

Cena: 300 €

Kontakt: rs.wikomobile.com

Detaljne specifikacije:

Ekran 5.7 inča IPS HD+ , 18:9, 1440 x 720 piksela, 2.5D staklo, Gorilla glass zaštita
CPU Octa-Core 4×1.4GHz ARM Cortex-A53 + 4×1.1GHz ARM Cortex-A53
GPU Qualcomm Adreno 505
RAM 4 GB
Storidž 64 GB, proširivo putem MicroSD kartice kapaciteta do 128 GB
Kamere Zadnja 16 MP sa blicem, prednja 20 MP + 8MP sa blicem
SIM Dual SIM (Micro SIM + Micro SIM), Dual Standby
Baterija 3,000 mAh Lithium-Polymer, izmenjiva
OS Android 7.1 Nougat
Ostalo Senzor otiska prsta (pozadi), GPS, 802.11 b/g/n Wi-Fi, 4G LTE, FM radio
Dimenzije 152.3 x 72.8 x 8.3 mm
Masa 162 g