Workstation PC – šta je to i kako svako može da napravi najmoćniju radnu stanicu današnjice

Pokretana neprestanom inovacijom, četrdesetogodišnja evolucija desktop PC-a je ovaj digitalni uređaj oblikovala u dve glavne kategorije: PC za posao i PC za zabavu. Poslovni PC, pak, stiže u tri jasno definisane kategorije: „kancelarijski kompjuter“, koji uglavnom služi za lokalnu obradu podataka kojima se preko njega pristupa na nekom serveru, „tanki klijent“ koji predstavlja varijaciju na temu kancelarijskog PC-a u najminimalnijoj formi i sa potpunom zavisnošću od računarske snage servera i mrežne brzine i na kraju tu je njeno veličanstvo „radna stanica“ odnosno u engleskom originalu – Workstation PC.

Šta je tačno, u najkraćim crtama, Workstation PC? Najprostije rečeno, u pitanju je najmoćniji skup hardverskih komponenti koji je dostupan na tržištu, a isporučuje beskompromisne performanse u klasičnom desktop formatu, koji ne zahteva posebnu vrstu šasije, tj. kućišta i napajanja.

Laički posmatrajući, neko bi mogao reći da svaki PC može biti radna stanica, odnosno Workstation, ali to ni približno nije tako. Suština je u vrsti poslova i vremenskim zahtevima za završavanje tih poslova, koji razlikuju običan, od Workstation PC-a. Naime, figurativno rečeno, Workstation PC je alat. A, kao i svaki alat njegova svrsishodnost se ogleda u efikasnosti kojom završava neki posao – na dnevnoj bazi, iz dana u dan.

Uzmimo na primer inženjerski studio koji se bavi dizajniranjem mašinskih delova ili recimo Arhitektonski studio koji projektuje ne samo kuće i stanove, već čitave blokove i stambena naselja. U listu možemo da ubacimo i programerske studije koji razvijaju aplikacije ili čitave softverske pakete, odnosno igre… lista je veoma dugačka i najkraće rečeno svodi se na sve one poslove koji kreiraju našu kako materijalnu, tako i digitalnu realnost.

Po definiciji, uzimajući u obzir performanse koje isporučuje, Workstation PC je skupocen „alat“ koji uglavnom izrađuju veliki „A-brend“ proizvođači kao što su Lenovo, Dell, HP… Kombinacija decenijske ekspertize u ovom segmentu i pristupu specijalizovanim i skupocenim komponentama je u suštini ovakvog poretka. Međutim, tržište Workstation PC-a, baš kao i običnih desktop računara je unazad pet godina, od dolaska AMD Ryzen procesora počelo da doživljava slične metamorfoze koje su omogućile eksponencijalno podizanje performansi i omogućavanje bilo kome iole vičnom u sklapanju običnih PC-a, da uz odgovarajući budžet sklopi Workstation PC ekstremnih performansi i pouzdanog kvaliteta.

Sve u svetu PC-a, pa i Workstation PC-a, počinje sa procesorom. Kada je reč o ultimativnom Workstation procesoru, AMD Threadripper PRO nema premca, po bilo kom kriterijumu: broju i brzini raspoloživih jezgara, energetskoj efikasnosti pod punim opterećenjem, podrškom za PCI Express i memorijsku proširivost, racionalnim zahtevima po pitanju hlađenja, napajanja i kućišta.

Model jezgara/
niti
Bazna/
turbo frekvencija (GHz)
L2+L3 keš predmem. (MB) Broj PCIe 4.0 linija Br. mem. kanala
Threadripper PRO 5995 WX 64/128 2.7 / do 4.5 288 128 8
Threadripper PRO 5975 WX 32/64 3.6 / do 4.5 144 128 8
Threadripper PRO 5965 WX 24/48 3.8 / do 4.5 140 128 8
Threadripper PRO 5955 WX 16/32 4.0 / do 4.5 72 128 8
Threadripper PRO 5945 WX 12/24 4.1 / do 4.5 70 128 8
Pročitajte i tekst:  Unity i Unreal Engine, kao i dodatne igre dobijaju AMD FSR podršku

AMD Threadripper PRO 5000 serija procesora bazirana je na AMD-ovoj nagrađivanoj „Zen3“ procesorskoj mikroarhitekturi, koja spaja najmoderniji 64-bitni x86 dizajn procesora sa efikasnom 7 nanometarskom proizvodnom tehnologijom. Rezultat je izuzetan balans između performansi i efikasnosti u svim režimima opterećenja.

Iz tabele specifikacija se vidi da je AMD uspeo da napravi procesor sa čak 64 brza „Zen3“ jezgra koji na sebi ima neverovatnih 288 MB keš predmemorije i koji je u praksi moguće ohladiti sa običnim vazdušnim kulerom, u dobro provetrenom desktop kućištu! Ovaj neverovatni inženjerski poduhvat je moguć zahvaljujući revolucionarnoj „čiplet“ tehnologiji, koju je AMD implementirao, a koja omogućava spajanje manjih delova procesora u jedan masivan, sa distribuiranom površinom zagrevanja i potrošnje. Druga prednost čiplet tehnologije je u tome što omogućava značajne uštede donoseći tradicionalne Dual-Socket performanse na matičnim pločama sa jednim procesorskim podnožjem. Pre nego što su se pojavili AMD Threadripper procesori, jedini način za pravljenje radnih stanica sa 32 ili čak 64 procesorska jezgra je bio da se ide sa skupocenim platformama koje na sebi imaju dva procesorska podnožja – tzv. Dual-Socket.

To je odličan uvod u priču oko samih matičnih ploča namenjenih radnim stanicama. Logično, Workstation PC matične ploče moraju da ispune niz različitih preduslova po kojima se razlikuju od običnih ploča za desktop PC. U većini slučajeva sam format, tj. fizičke dimenzije Workstation ploča prevazilaze dimenzije matičnih ploča za kućni PC. To je zapravo bila norma pre pojave AMD Threadripper procesora, upravo zbog gore-pomenutih zahteva za dva fizička podnožja za skupocene procesore. Takođe, pored fizičkih razlika, naspram običnih matičnih ploča, Workstation matične ploče se razlikuju i po softverskom delu platforme, odnosno BIOS-u.

AMD Threadripper PRO 5000 serija procesora ide u matične ploče sa tzv. WRX80 podnožjem. Svi proizvođači matičnih ploča u svojoj ponudi imaju barem jedan model WRX80 matične ploče, tako da je izbor prilično jednostavan. Takođe sve matične ploče su izuzetno bogato opremljene svim neophodnim konekcijama, uz izuzetnu fleksibilnost po pitanju proširivosti.

Proizvođač ploče Naziv modela ploče format
ASRock WRX80 Creator E-ATX
ASRock Rack WRX80D8-NL ATX
Asus WRX80E-SAGE SE WIFI EEB
Gigabyte MC62 CEB
Gigabyte WRX80-SU8-IPMI CEB
MSI WS WRX80 Full E-ATX
SuperMicro M12SWA-TF Full E-ATX
Pročitajte i tekst:  Stigao je AMD Software: Adrenalin Edition 2022 i najavljena je FSR 2.0 tehnologija

Sve navedene matične ploče raspolažu sa ukupno osam memorijskih podnožja koja podržavaju DDR4 memoriju – običnu i sa ECC korekcijom. Kako bi se u potpunosti iskoristile performanse AMD Threadripper 5000 PRO procesora, neophodno je popuniti svih osam memorijskih slotova sa modulima istog kapaciteta i brzine. Maksimalna brzina memorije koju Threadripper PRO procesori podržavaju je 3200 MHz. Kada se popune svi memorijski slotovi, procesor radi u tzv. „osmokanalnom“ memorijskom režimu koji obezbeđuje maksimalni memorijski protok između RAM-a i procesora. Ovo je izuzetno bitan faktor, pogotovo kod modela sa 32 i 64 jezgra.

Sa instaliranim procesorom i memorijom u matičnu ploču, sledeći elemenat o kome treba razmišljati jeste hlađenje. U pakovanju samih procesora, isporučuje se odgovarajući adapter za vodena hlađenja koja koriste standardni interfejs pumpe kompanije Assetek. Svi veliki proizvođači vodenih hlađenja, uz svega par izuzetaka, koriste patentirani Assetek mehanizam, tako da je pronalaženja odgovarajućeg hlađenja AMD Threadripper procesora, relativno lako. No, izvesnu pažnju treba obratiti u slučaju odabira najsnažnijeg modela – Threadripper PRO 5995 WX.

U slučaju AMD Threadripper PRO 5995WX modela, koristi se maksimalni broj čipleta – 8+1, što će reći da je za efikasno hlađenje neophodno da hladnjak tj. pumpa pokrivaju kompletnu površinu  procesora. U slučaju modela sa do 32 jezgra, koristi se maksimalno 4+1 čiplet konfiguracija u sredini samog procesora, tako da je te modele moguće ohladiti i sa bilo kojim 280mm ili idealno 360mm AiO vodenim hladnjakom.

Proizvođač Naziv modela Tip hlađenja
BeQuiet BeQuiet Silent Loop 2 Vodeno AiO
CoolerMaster MASTERLIQUID ML360 RGB TR4 Vodeno AiO
Enermax LIQTECH TR4 II Vodeno AiO
Silverstone IceGem Vodeno AiO
Noctua NH-U14S TR4-SP3 Vazdušno 140mm
Arctic Freezer 4U SP3 Vazdušno 120mm

Poslednja stavka koju treba uzeti u razmatranje prilikom samo-građenja AMD Threadripper PRO radne stanice, jeste samo kućište, odnosno šasija u koju ide kompletan sistem. Na osnovu odabira matične ploče i gabarita rashladnog rešenja, proizilazi i odabir kućišta. Generalno pravilo jeste da ono treba da omogući dobro provetravanje, iz prostog razloga što kvalitetno i usmereno strujanje vazduha kroz kućište omogućava efikasnije hlađenje u kontinuitetu, pod dugotrajnim opterećenjem. Dakle bitno je da se izbegne efekat akumulacije toplog vazduha u kućištu. Što se tiče jedinice za napajanje, iako Threadripper nazivno troši 280 W, treba imati u vidu i ostatak komponenti – ponajviše odabrane grafičke kartice. Korišćenje nekog od internet dostupnih kalkulatora napajanja je preporučljivo.

Na kraju dolazimo i do konkretne radne stanice kakvu je moguće samostalno sklopiti bez mnogo komplikacija, i uzimajući u obzir sve prethodno navedene preporuke:

Pročitajte i tekst:  ADATA na Balkan Tube Festivalu 2017
Tip komponente Model
Procesor AMD Threadripper PRO 5995WX
Cooler Silverstone IceGiant 360
Ploča Gigabyte MC62
Memorija Kingston Fury Renegade 256GB DDR4-3200 (8x64GB)
NVMe Kingston 2TB Fury Renegade PCIe 4.0
Grafička kartica AMD Radeon PRO W6800
Kućište NZXT H7 Flow
Napajanje Chieftec Polaris 1250W 80+ Gold Full Modular

Ovako sastavljen Workstation PC ima cenu od oko 12.000 evra. To jasno stavlja do znanja da je u pitanju mašina čija je svrha da svojim masivnim performansama maksimalno skrati vreme realizacije bilo koje vrste kreativnog posla, proračuna, dizajna i svega drugog što donosi novac. Jer ovo je sredstvo za rad, sredstvo koje samo sebe treba da otplati na period od barem dve godine. Gledajući kroz tu prizmu i vremenski period od 24 meseca, u pitanju je fiksni trošak od 500 evra mesečno. Čak i za ortački arhitektonski studio, to zaista nije veliki trošak. No, trošak ma koliki bio mora biti opravdan adekvatnim performansama. To je momenat u kom ovakva „uradi sam“ radna stanica zaista sija, jer donosi dramatična ubrzanja, ako se uporedi sa običnim PC-em iz tzv. „High-End“ klase:

Test Threadripper PRO 5995WX Workstation Ryzen 9 5950X Desktop PC
Cinebench 23 (više=bolje) 72665 24700
V-Ray 5.0.2 (više=bolje) 40236 18826
SPECWorkstation 3.1 (više=bolje)
Media & Entertainment 7.5 4.9
Product Development 7.57 4.76
Financial Services 18.9 5.6
Blender 3.4 (sekundi, manje=bolje) 130 391
Corona 1.3 (sekundi, manje=bolje) 51 16
Pov-Ray 3.7 (sekundi, manje=bolje) 49 153

Sagledavajući rezultate testiranja, postaje jasna svrsishodnost Workstation PC-a i procesora kao što je AMD Threadripper PRO 5950WX. Jednostavno, postoji izuzetno širok spektar delatnosti, po pravilu u okviru kapitalno izuzetno bogatih grana, gde vremenske uštede koje donosi Workstation PC, direktno se pretvaraju u kapitalnu dobit.

Uštede koje pominjemo su uštede, odnosno profit, kroz proces same eksploatacije, ali postoji još jedan stepen uštede koji prethodi eksploataciji, a to je kreiranje, odnosno kupovina Workstation PC-a. na konkretnom primeru smo pokazali da je uz praćenje nekoliko ilustrovanih koraka moguće samostalno kreirati jedan moćan i brz Threadripper PRO Workstation PC i u startu načiniti nezanemarljivu uštedu.

* * *

  • AMD Threadripper PRO 5995WX i Gigabyte MC62 ploču ustupio IngramMicro (+381 11 20 42 070)
  • Kingston Fury  Renegade 256GB DDR4 i Kingston Fury Renegade 2TB NVMe ustupio KimTec (+381 11 20 70 673)
  • AMD Radeon PRO W6800 ustupio Asbis (+381 11 31 07 700)
  • NZXT H7 Kućište i Chieftec napajanje ustupio Ewe (+381 11 3535 500)