Xiaomi 12 – Kompaktan flegšip telefon

Kompanija Xiaomi Technology je odlučila da se kod modela Xiaomi 12 ne vodi linijom povećanja ekrana, jer su oni već dostigli dimenzije koje predstavljaju granicu između telefona i tableta. A kao što znamo, tableti nisu namenjeni za držanje u jednoj ruci, pa današnje telefoni predstavljaju izazov za sve korisnike koji imaju manje šake. Upravo zbog toga, Xiaomi se odlučio za drugačiji pristup – umereno smanjenje dimenzija, kako bi telefon ugodno ležao u ruci tokom upotrebe. Tome treba dodati i zakrivljene ivice ekrana i leđa, koje još više pojačavaju taj osećaj ugodnosti.

Ali, da se razumemo, Xiaomi 12 nije mali telefon. To što njegov ekran dijagonale 6,28 inča danas smatramo kompaktnim, pre samo godinu ili dve, okarakterisali bismo kao veliki. Rezolucija ekrana od 1.080 x 2.400 piksela (FHD+), zasnovanog na AMOLED panelu, je standardna za većinu današnjih Android telefona, a podržava i osvežavanje od 120 Hz, čime se obezbeđuje glatko skrolovanje u svim situacijama. Na sredini gornjeg dela ekrana, u punch-hole izvedbi, postavljena je selfi kamera.

Na zadnjoj strani, u gornjem levom uglu, smešten je modul s kamerama, a na ovom modelu on se sastoji iz tri kamere. Glavna kamera je rezolucije 50 MP, što na prvi pogled izgleda kao korak unazad u odnosu na Xiaomi 11. Međutim, rezolucija nije jedini, niti najvažniji parametar kod fotografija. Ova kamera ima veći senzor nego prethodni model, što znači da „hvata“ više svetla, a samim tim će i fotografije biti kvalitetnije. Imajući to u vidu, možemo da kažemo da je glavna kamera uprkos manjoj rezoluciji unapređena u odnosu na prethodni model. Ostale dve kamere su identične kao na prethodniku – 13 MP ultra-široka i 5 MP telemakro kamera.

Pročitajte i tekst:  "HONOR V Purse" premijerno predstavljen u Kini

Fotografije napravljene glavnom kamerom imaju impresivan kontrast, dobro zasićenje bojama i na njima se vidi mnoštvo detalja. Ultra-široka kamera hvata veliki ugao, a fotografije su kvalitetne i bez gubitaka oštrine na uglovima. Telemakro kamera je veoma upotrebljiva, jer ne zahteva totalno približavanje objektu za makro fotografisanje. Ovo je od velike važnosti, jer se time ne zaklanja svetlost i ne pravi senka na objektu koji se fotografiše, što je inače uobičajen problem kod makro fotografija. Prednja kamera ima rezoluciju 32 MP, a fotografije su svetle i oštre, posebno kod fotografisanja portreta, gde AI odlično radi posao zamućivanja pozadine.

Xiaomi 12 donosi i nekoliko interesantnih modova obrade fotografija. Posebno je atraktivan „Sky Editing“ mod, koji omogućava promenu neba, sa nekoliko predefinisanih modova. Dobijene fotografije su veoma uverljive, jer se osim pozadine menja i ostatak fotografije (na primer, ako odaberete zalazak sunca, fotografija će dobiti narandžaste tonove…). Svideo nam se i Clone video mode, koji omogućava da se dva različita video snimka „nalepe“ jedan preko drugog, pa ista osoba ili objekat mogu da se nađu na dva različita mesta u isto vreme, odnosno da budu „klonirani“ na snimku. Pomenućemo i verovatno najveći stepen usporenja video snimka koje smo do sada videli na telefonima – čak 1920 fps, koji je dostupan u 720p modu snimanja. Inače, video snimci su mogući do rezolucije 8K@24fps.

Pročitajte i tekst:  Upoznali smo u Beogradu najnovijeg "Xiaomi Cyberdog" robota

Telefon je zasnovan na Snapdragon 8 Gen 1 čipu, koji je izuzetno moćan i ima podršku za 5G, a model koji smo testirali poseduje 8 GB RAM-a i 256 GB. Slobodno možemo da kažemo da će Xiaomi 12 poslužiti kao odličan gaming telefon, naročito ako se uzme u obzir da poseduje i Harman Kardon zvučnike. Sistem zaokružuje baterija kapaciteta 4.500 mAh koja je, zahvaljujući manjem ekranu dovoljna za jedan i po dan rada. Ako tome dodamo i brzi punjač, koji potpuno puni bateriju za manje od 40 minuta, ne morate da razmišljate o tome hoćete li vam se telefon ugasiti u nezgodnom trenutku. Pomenimo da je na raspolaganju i bežično punjenje, kao i da telefon poseduje obrnuto bežično punjenje – on može da bežičnim putem napuni druge uređaje, kao što su pametni sat, ili slušalice (a što da ne i da dopuni neki drugi telefon).

Dodali bismo još jedan hardverski detalj, koji se retko viđa na telefonima, a može da bude i te kako koristan. U pitanju je IR predajnik koji omogućava da se telefon pretvori u univerzalni daljinski upravljač. Xiaomi 12 se isporučuje sa MIUI softverom, prilagođenim korisničkim interfejsom koji se oslanja na Android 12. Nema mnogo preinstaliranih dodatnih aplikacija, a instalirane lako i brzo možete da obrišete, ukoliko smatrate da vam nisu potrebne.

Xiaomi 12 predstavlja odlično rešenje ukoliko želite da kupite kompaktan flagship telefon. Nudi odlične performanse, uz zavidno brzo punjenje i kvalitetne kamere. Mogli bismo reći da se radi o pametno „skockanom“ telefonu koji će zadovoljiti sve potrebe korisnika.

Pročitajte i tekst:  Testirali smo Honor Magic 4 Pro

Cena: 104.999 rsd.

Kontakt: Xiaomi

Specifikacije:

Displej 6,28“, AMOLED, 1.080 x 2.400 piksela, 120 Hz, Dolby Vision, HDR10+, Corning Gorilla Glas Victus zaštita
Čipset Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm)
CPU Osmojezgarni (1 x 3,00 GHz Cortex-X2 & 3 x 2,50 GHz Cortex-A710 & 4 x 1,80 GHz Cortex-A510)
GPU Adreno 730
Memorija 8 GB RAM, 256 GB storidž, nema slot za proširenje
SIM Dual SIM (nano SIM)
Kamere Zadnje: 50 MP, f/1,9, 26 mm (široka), 1/1,56”, 1.0 µm, PDAF, OIS; 13 MP, f/2,4, 12 mm, 123˚ (ultraširoka), 1/3,06”, 1.12 µm; 5 MP, f/2,4, 50 mm (telefoto makro), AF;
Video: 8K@24fps (HDR), 4K@30/60fps (HDR10+), 1080p@30/120/240/960fps, 720p@1920fps, gyro-EIS;

Prednja: 32 MP, f/2,5, 26 mm (široka), 0.7µm;
Video: 1080p@30/60fps, 720p@120fps, HDR;

Zvučnici Harman Kardon, stereo
Baterija Li-Po, 4.500 mAh, brzi punjač 67 W (punjenje od 0 do 100% za 39 minuta), brzi bežični punjač 50 W (punjenje od 0 do 100% za 53 minuta), obrnuto bežično punjenje 10 W.
Ostalo Optički senzor otiska prsta ispod ekrana, IR predajnik
Dimenzije 152.7 x 69.9 x 8.2 mm
Masa 179 g