Xiaomi otvorio prvi prodajni centar u Sloveniji

Cilj je obezbediti raspoloživost izvanrednih proizvoda u trgovinama u Sloveniji: Mat (Matt) Huang, direktor za balkanske države unutar kompanije Xiaomi

Međunarodna kompanija sa sedištem u Pekingu Xiaomi, koja proizvodi elektronske uređaje, među kojima su najpoznatiji pametni telefoni, otvorila je novi prodajni centar u Mariboru i tako zaokružila svoje širenje po državama „jadranske regije“ (što je eufemizam za prostore nekadašnje Jugoslavije). Priliku je iskoristila i za predstavljanje svoje proizvodne i prodajne politike predstavnicima medija iz Hrvatske i Slovenije.

Xiaomi (izgovara se „Šaomi“) pored čitavog niza pametnih telefona u klasi cena između približno 150 i 700 evra, koji su stekli privrženike širom sveta, a najviše u Kini, nudi preko šest stotina različitih proizvoda: pametne satove, pametne televizore, rutere, zvučnike, slušalice, robotske usisivače, prečiščavače vazduha, trotinete, lampe, sijalice, reflektore, električne punjače, baterije, opremu za fitnes, opremu za video nadzor, rančeve za laptope i slično. Dobar deo tih proizvoda može da se kupi neposredno u prodavnicama Xiaomi Mi Store u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crni Gori, a sada takođe i u Sloveniji.

Osamnaesta prodavnica u regiji i prva u Sloveniji: otvaranje prodajnog centra trgovine Xiaomi Store u Mariboru (desno Goran Mudrovčić, generalni direktor Xiaomija za Sloveniju i Hrvatsku)

Drugi po pametnim telefonima

Na području pametnih telefona Xiaomi se prema rezultatima nedavnih studija analitičkih kompanija Canalys, IDC i Strategic Analytics, koje je potvrdila i naujnovija analiza kompanije Gartner za drugi kvartal objavljena 1. septembra, popeo na drugo mesto, posle Samsunga, a ispred kompanija Apple, OPPO i Vivo. To je bio i glavni razlog da su se na predstavljanju u Mariboru, pored otvaranja novog prodajnog centra, u središtu pažnje novinara našli upravo pametni telefoni Xiaomi. Na predstavljanju je naglašeno da kompanija otvaranjem prodavnice Xiaomi Store v Mariboru širi svoje poslovanje u Sloveniji ponudom pametnih telefona i drugih savremenih proizvoda za korisnike u svakodnevnom životu.

Pročitajte i tekst:  Xiaomi predstavio najnoviju pametnu fitnes narukvicu - Xiaomi Smart Band 8

Kompanija je na slovenačkom tržištu ostvarila izuzetne rezultate, koje duguje stalno rastućem broju ljubitelja njene trgovačke marke. „Otvaranuje prve trgovine Xiaomi Store u Sloveniji važan je strateški korak za pozicioniranje kompanije Xiaomi na slovenačkom tržištu, kao i za širenje maloprodaje naših pametnih telefona i drugih proizvoda“, naglasio je Goran Mudrovčić, generalni direktor Xiaomija za Sloveniju i Hrvatsku. Objasnio je da je prva u nizu slovenačkih prodavnica otvorena baš u Mariboru, da bi proizvodi Xiaomija bili jednostavno dostupni svima u tom regionu. Preko prodavnice Xiaomi Store kompanija želi da strankama omogući kontakt sa njenim inovativnim proizvodima i iskustvima pametnog životnog stila.

Prodavnice kao kontakt s kupcima

„Naše prodavnice su prvi kontakt kupaca s trgovačkom markom Xiaomi, pa je zato ovo otvaranje za nas izvanredno važno“, objasnio je Mat (Matt) Huang, direktor za balkanske države unutar kompanije Xiaomi za region Jugoistočne Evrope (JIE) i nordijske države. Cilj je osigurati raspoloživost izvanrednih proizvoda Xiaomi u prodavnicama, gde stranke mogu da uživaju u najnovijim pametnim telefonima i drugim proizvodama iz bogatog i inovativnog ekosistema. Zamenik generalnog direktora unutar kompanije Xiaomi za region JIE i nordijske države Andžej (Andrzej) Gladki je naglasio da će, s obzirom na činjenicu da pametna povezanost postaje sve više uključena u život ljudi, centralna strategija Xiaomija „Smartphone × AioT“  pomoći kompaniji da pridobije više korisnika i ojača svoj poslovni model.

Pročitajte i tekst:  Panasonic na događaju Wave 2020 predstavio nove proizvode koji će uskoro stići na naše tržište

Otvaranje prodavnice Xiaomi Store u mariborskom Europarku, drugom najvećem prodajnom centru u Sloveniji, bilo je izvedeno u saradnji s kompanijom Colby, maloprodajnim partnerom Xiaomija u Sloveniji. Direktor kompanije Colby Gregor Drozg je objasnio da su upravo u Mariboru došli na ideju o jačanju mreže za distribuciju, pa sada Colby pokušava da osigura brzu i efikasnu raspoloživost uređaja Xiaomi za sve stranke. Drozg takođe veruje da će ustrajnost i odlično partnerstvo imati za posledicu otvaranje novih prodavnica Xiaomi Store po čitavoj Sloveniji. Što se tiče čitavog regiona, Xiaomi prodaju svojih proizvoda obavlja preko internet stranica za svaku od država, a zadnje nešto više od dve godine pre svega preko rastućeg broja prodavnica Mi Store odnosno Xiaomi Store.

18 prodajnih centara u regionu

Do sada je otvoreno 18 takvih prodavnica – po sedam u Hrvatskoj i Srbiji, dve u Bosni i Hercegovini i po jedna u Crnoj Gori i Sloveniji – od toga šest ove godine. Svoj prvi Mi Store u Hrvatskoj i prvi na ovim prostorima je Xiaomi otvorio u decembru 2018. godine u zagrebačkom Arena Centru. Bilo je to približno pola godine nakon otvorenja prodajnog centra u Beču (u maju 2018) i mesec dana nakon otvaranja prodajnog centra u Londonu (koji je, na žalost, u julu ove godine zatvoren). U protekle dve godine su u Hrvatskoj otvorena još tri centra, po jedan u Splitu, Rijeci i Osijeku. Najnoviji, sedmi centar otvoren je 21. avgusta u trgovačkom središtu City Center One West u Zagrebu.

Pročitajte i tekst:  CeBIT 2017 – impresivan svet digitalizacije

U Srbiji je prvi Mi Store centar otvoren u maju 2019. godine u prodajnom centru Ušće. Do kraja 2020. godine otvoreni su još Mi Store Ada Mall, Mi Store Novi Sad, Mi Store BEO i Mi Store Galerija. Ove godine su još otvoreni Mi Store Niš (u aprilu) i Mi Store Delta City (u maju). U Bosni i Hercegovini je prvi prodajni centar Mi Store otvoren lani u decembru u Sarajevu, a drugi ove godine u maju u Banjaluci. U Crnoj Gori je prva i zasad jedina prodavnica otvorena u Podgorici u junu 2021.

Sve više ljubitelja u svetu: jedan od ozloženih pametnih telefona Xiaomi

Kompanija u usponu
Xiaomi se bavi proizvodnjom i prodajom pametnih telefona i pametnih uređaja, koji su povezani s platformom Internet of Things (IoT). Kompanija je osnovana u aprilu 2010. i počela da kotira na berzi u Hongkongu 9. jula 2018 (1810.HK). U kompaniji naglašavaju da se ravnaju po korisničkim iskustvima visokog kvaliteta i operativnoj efikasnosti i „izrađuju izvanredne proizvode s poštenim cenama, koji svuda po svetu omogućavaju bolji život preko inovativnih tehnologija“. Kompanija je takođe uspostavila vodeće potrošačku platformu AIoT (AI+IoT), na koju je povezano 324,8 miliona pametnih uređaja, bez pametnih telefona i prenosivih računara. Proizvodi Xiaomi su prisutni u više od 100 država i regiona po čitavo svetu.

Esad Jakupović