XPG Gammix S50 Lite – jedan od najpristupačnijih PCIe Gen 4 SSD-ova na tržištu

XPG Gammix S50 Lite SSD je jedan od istaknutih predstavnika jeftinih PCIe 4.0 SSD-ova i rodonačelnik trenda koji spušta ovaj tip SSD-ova u cenovno prihvatljivu klasu. Na našem tržištu su trenutno u ponudi varijante od 1 TB i 2 TB, a nama je na test stigao manji model. U suštini, jedina prava razlika između njih je u kapacitetu, pa sve što bude napisano važi za oba modela.

Oni se zasnivaju na Micron 3D NAND fleš memoriji, koja je napravljena u 96 nivoa, a koju kontroliše Silicon Motion četvorokanalni SM2267 kontroler. Možemo da kažemo da je u pitanju odlična odluka koja ide u korist nama korisnicima. Naime, kod premium PCIe 4.0 SSD-ova obično se koriste osmokanalni kontroleri, što utiče na povećanje cene, dok razlika u performansama nije toliko vidljiva u svakodnevnom radu. Suštinski, sekvencijalne brzine čitanja i pisanja su duplo sporije nego kod najbržih SSD-ova, ali se to u praksi neće osetiti, kao što će vam prijati količina novca koja će vam ostati u džepu kupovinom ovog modela. Uostalom, dovoljno je reći da se sa ovog diska Windows 10 podiže za 10.6 sekundi, dok se kod najbržih diskova to ostvaruje za nešto preko sedam sekundi. Razlika definitivno nije vredna ulaganja znatno veće količine novca. Drugim rečima, ADATA je pronašla odličan model za kompromis koji obezbeđuje znatno širi potencijalni krug korisnika (pa samim tim i potencijal za zaradu).

Pročitajte i tekst:  ADATA i XPG M.2 SSD-ovi proširuju skladišni prostor PS5 konzole

SM2267 kontroler je zasnovan na 28 nm ARM Cortex R5 CPU arhitekturi. On poseduje dva jezgra, a opremljen je i sa 1 GB SK Hynix DDR4 DRAM-om keš memorije. Manji broj kanala i manje brzine donose još jednu prednost – snižavanje prosečne radne temperature, pa je za efiksano hlađenje dovoljan mali aluminijumski hladnjak (koji je zalepljen za SSD). XPG tvrdi da je prosečna radna temperatura na ovom modelu manja za oko 20 procenata u odnosu na SSD-ove sa osmokanalnim kontrolerom.

XPG Gammix S50 Lite podržava trim, sigurno brisanje podataka, kao i S.M.A.R.T. izveštavanje o zdravstvenom stanju diska. Takođe, SSD nudi i bezbednost podataka, ne samo putem ugrađene SRAM ECC tehnologije, RAID mehanizmom i End-2-End zaštitom, već i sveobuhvatnom 256-bitnom enkripcijom.

Na kraju možemo da kažemo da XPG Gammix S50 Lite predstavlja odlično balansiran PCIe 4.0 SSD. Najbrži SSD-ovi koštaju mnogo više, a da bi obezbedili maksimalne performanse zahtevaju i ostale vrhunske komponente u računaru (prvenstveno matičnu ploču). XPG Gammix S50 Lite donosi najbolji odnos cene po gigabajtu, kada su SSD-ovi u pitanju, uz solidne performanse i to je njegova najbolja preporuka za kupovinu.

Cena: 18.000 rsd.

Kontakt: ADATA

Specifikacije:

Model povezivanja Interni SSD
Tip M.2 Type-2280
Kapacitet 1 TB
Interfejs PCIe 4.0 x4 / NVMe 1.4
NAND TLC
Kontroler Silicon Motion SM2267EN
NVME Da
Max sekvencijalno čitanje podataka 3.900 MBps
Max sekvencijalno upisivanje podataka 3.200 MBps
Pročitajte i tekst:  Napredni napadi: šta su i zašto biste trebalo da brinete