XPG Spectrix S20G – Gejmerski m.2 NVMe SSD

ADATA je jedna od vodećih kompanija kada se radi o memorijskim proizvodima i uređajima za skladištenje podataka visokih performansi. Zato smo i od njihovog XPG Spectrix S20G SSD-a očekivali mnogo, što se pokazalo kao sasvim realno očekivanje.

Već i sam izgled SSD-a je takav da nikog ne ostavlja ravnodušnim. Naime, preko samog uređaja postavljen je veliki aluminijumski hladnjak kroz koji je „protkano“ RGB osvetljenje. Dobro hlađenje i atraktivno osvetljenje, koje je kompatibilno sa svim važnijim RGB sync tehnologijama na matičnim pločama, čine ga idealnim za gejmerska kućišta. Drugim rečima, pored samog kućišta, hladnjaka za procesor i grafičku kartu, kao i memorije, sada smo dobili još jednu komponentu koja će unutrašnjost gejmerskog računara učiniti atraktivnijom.

Što se tiče specifikacija i performansi XPG Spectrix S20G je na nivou zadatka. U pitanju je M.2 NVMe SSD PCIe 3.0 (Gen3x4) v.1.3 model koji je napravljen u tipičnom 2280 formatu (širina mu je 22 mm, a dužina 80 mm). Nama je na test stigao model kapaciteta 500 GB, a proizvodi se i model sa duplo više smeštajnog prostora (1 TB). Za čuvanje podataka on koristi 3D NAND flash memoriju, a testovi su pokazali da je u stanju da dostigne brzine čitanja od 2.500 MB/s, odnosno 1.800 MB/s. Što se ostalih specifikacija tiče, XPG Spectrix S20G poseduje LDPC (Low Density Parity Check) ECC tehnologiju koja je u stanju da detektuje i popravi veći broj grešaka, SLC Cashing (pseudo-SLC), Host Memory Buffer (HMB), TRIM i AES 256-bitnu enkripciju. Kada je izdržljivost SSD-a u pitanju, ona je deklarisana na 300 TBW (TeraBytes Written), dok je MTBF (MeanTime Between Failures) deklarisan na dva miliona časova. Još jedan podatak je značajan – brzina slučajnog čitanja i upisa podataka iznosi 160K/190K IOPS-a (Input/Output Operations Per Second).

Pročitajte i tekst:  XPG lansira ALPHA wireless miš za gejmere

Sve u svemu, radi se o Gen 3 SSD-u atraktivnog izgleda, koji je brz koliko se i očekuje od njega. Uz sve to, u pitanju je drajv veoma prihvatljive cene i možda u ovom trenutku predstavlja jedan od najpovoljnijih modela za prelazak na SSD. A kao bonus, tu su odličan pasivni sistem hlađenja i gejmerski pedigre u vidu atraktivnog osvetljenja.

Cena: 8.999 rsd

Kontakt: XPG

Kapacitet 500 GB
Konektor M.2
Model i dimenzije 2280 form factor, 80 x 22 x 7.55 mm
NAND Flash 3D NAND
Interfejs PCIe Gen3x4
Sekvencijalna brzina čitanja 2.500 MB/s (max)
Sekvencijalna brzina pisanja 1.800 MB/s (max)
Otpornost 1.500 G /0.5 s
Brzina slučajnog čitanja podataka veličine 4K 160k IOPS
Brzina slučajnog upisa podataka veličine 4K 190k IOPS
MTBF 2.000.000 h
TBW 300