Za samoodrživu naseobinu na Marsu biće potrebno 1000 svemirskih brodova

CEO SpaceX-a, Ilon Mask objavio je više detalja o svojim planovima naseljavanja Marsa, ali ne samo o odlasku tamo, već o uspostavljanju samostalne naseobine. Ovo je dugoročna Mask-ova vizija koji želi da čovečanstvo učini interplanetarnom vrstom. Njegov plan je, kao uostalom i svi ostali, verovatno previše ambiciozan, ali ako je suditi po njegovim prethodnim projektima, verovatno je dostižan.

Lansiranje njegovih raketa je danas mnogo jeftinije u odnosu na konkurenciju i košta tek oko dva miliona dolara. Snižavanje cena svemirskih letova jedan je od osnovnih preduslova za masovno naseljavanje Marsa. Ali to nije dovoljno. Mask smatra da je za postizanje tog cilja neophodno da napravi oko 1.000 svemirskih brodova koji će transportovati robu, infrastrukturu i ljude do Marsa. Takođe, za taj zadatak biće potrebno najmanje 20 godina, jer raspored planeta omogućava isplativ „lansirni prozor“ ka Marsu tek na svake dve godine.

SpaceX Starship je osmišljen da može da obavi više letova do svemirske orbite. U idealnim uslovima mogao bi tri puta u toku dana da poleti u orbitu, zajedno sa teretom. To bi obezbedilo više od 1.000 letova godišnje po jednom Starship-om. Ukupni trenutni godišnji kapaciteti svih aktivnih raketa je oko 500 tona godišnje (od čega SpaceX-ove Falcon i Starship rakete čine polovinu kapaciteta), ali to ni blizu nije dovoljno za ozbiljno naseljavanje Marsa. Mask procenjuje da će za pravljenje naseobine na crvenoj planeti biti neophodno da se godišnje u orbitu „podigne“ bar 10 miliona tona tereta.

Pročitajte i tekst:  Sa kojim bezbednosnim pretnjama će se sučavati industrijske kompanije u 2019. godini

Naravno, da bismo uopšte mogli da razmišljamo o kolonizaciji Mars-a, prvo je neophodno da se ostvare redovni letovi sa posadom. Tu je i jedan međukorak, koji podrazumeva „vežbu“ – sletanje astronauta na Mesec i njihov povratak.