Značajan rast prihoda kompanije Lenovo

Kompanija Lenovo danas je objavila finansijske rezultate za kvartal koji se završio 30. septembra 2017. godine. U ovom periodu, prihod kompanije iznosio je 11,8 milijardi dolara, što predstavlja porast od 5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i 18 odsto u odnosu na prvi fiskalni kvartal. Porast prihoda ostvaren je u sve tri poslovne jedinice, u oblasti data centara, mobilnih uređaja i PC računara i pametnih uređaja, čime je kompanija pokazala da uspešno sprovođenje njene strategije u 3 koraka donosi konstantan uspeh, pri čemu se finansijski rezultati poboljšavaju iz kvartala u kvartal. U drugom fiskalnom kvartalu, dobit pre oporezivanja je porasla za čak 104 miliona dolara, što predstavlja veliki napredak u odnosu na gubitak koji je ostvaren u prethodnom kvartalu.

Nakon predstavljanja najsveobuhvatnijeg portfolija uređaja u prethodnom tromesečju, poslovna jedinica kompanije Lenovo za data centre (DCG) ostvarila je porast prihoda u odnosu na prethodnu godinu van teritorije Kine, uglavnom u Evropi i Severnoj Americi.  Budući da su novi Moto telefoni ostvarili dobre rezultate na svim velikim tržištima, poslovna jedinica kompanije Lenovo za mobilne telefone (MBG) takođe je ostvarila povećanje prihoda u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je veliki broj isporuka ostvaren u Zapadnoj Evropi, Severnoj i Latinskoj Americi, što je rezultiralo stabilnim ukupnim rastom prihoda već treći uzastopni kvartal.

Takođe, poslovna jedinica kompanije za PC računare i pametne uređaje (PCSD) opet je bila profitabilna u svim regionima, pri čemu je na tržištima Evrope/Bliskog Istoka i Afrike zabeležen rekordni tržišni udeo od čak 23,1 odsto. Pored toga, predstavljen je i novi AR/VR uređaj u saradnji sa kompanijom Disney – Star Wars: Jedi Challenges, a takođe je proslavljena i 25. godišnjica legendarnog ThinkPad laptopa, krajem ovog kvartala.

Pročitajte i tekst:  Zaštitite svoj uređaj na svoj način uz automatsko blokiranje

Lenovo je takođe uspostavio saradnju sa kompanijom Fujitsu, koja podrazumeva zajedničko korišćenje resursa, pri čemu će Fujitsu doprineti ovoj saradnji svojim iskustvom u prodaji i podršci klijentima, kao i sektoru proizvodnje, istraživanja i razvoja, dok će Lenovo koristiti svoju prisutnost i veličinu na globalnom tržištu da dopre do što većeg broja korisnika.

Budući da Lenovo kao kompanija uvek traži prilike za saradnju i nova partnerstva, naročito na ključnim tržištima, ovo novo partnerstvo će joj omogućiti da ojača svoju poziciju na tržištu PC računara i ostvari konstantan rast.

„Nastavili smo da napredujemo u prethodnom kvartalu kada je u pitanju sprovođenje naše strategije u 3 koraka.  Ostvarili smo najveću profitabilnost u oblasti PC računara, i povećali smo svoj udeo na tržištu u odnosu na prethodnu godinu. Kada je u pitanju sektor data centara, treba naglasiti da njegova transformacija ide pozitivnim tokom i da se to vidi kroz povećanu prodaju. Naš mobilni sektor je i dalje u procesu transformacije, ali smo čak i ovde primetili značajan rast na određenim tržištima”, izjavio je Jang Juanking (Yang Yuanqing), predsednik i izvršni direktor kompanije Lenovo. „Kombinacija jake egzekucije i stvaranja stabilne osnove nastavlja da predstavlja jednu od ključnih snaga kompanije Lenovo. Razvoj našeg poslovanja u Brazilu je odličan primer toga. Naše investicije će i u budućnosti biti fokusirane na kreiranje čvrste i stabilne osnove za dalji razvoj, koji će nam obezbediti stabilno i održivo poslovanje”.

Pročitajte i tekst:  Prva SAP migracija na S/4HANA u regionu!

Bruto zarada kompanije povećala se za 0,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 1,6 milijardi američkih dolara, što je porast od 18,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Bruto marža porasla je za 13,7 odsto. Osnovna zarada po akciji iznosila je 1,26 američkih, odnosno 9,85 hongkongških centi.