Kako da veš mašina postane najveći štediša u kući?

Da li ste znali da je u domaćinstvu, osim vodokotlića, veš mašina najveći potrošač vode, ali i električne energije, jer čak 90 odsto svoje energije uloži u pranje veša na visokim temperaturama? S obzirom na činjenicu da prosečno domaćinstvo koristi ovaj uređaj u proseku 400 puta godišnje, na dugoročnom nivou, izdaci mogu biti zaista visoki. Dakle, na koji način je moguća optimizacija potrošnje energije, radi uštede novca, ali istovremeno i smanjenja nivoa štetnog uticaja na životnu sredinu?

 

LG_F14U2TDN0_fotografija

 

Za početak, umesto pranja na visokim temperaturama, danas je zahvaljujući programima modernih veš mašina moguće podjednako efikasno pranje veša i uklanjanje fleka i u mlakoj vodi. U kombinaciji sa savremenim praškovima za veš, odeća će biti potpuno čista, a potrošnja električne energije, zajedno sa računom za struju, biće znatno manja.

Takođe, pre nego što uključite veš mašinu, proverite da li je bubanj dovoljno pun. Naime, ukoliko sačekate da se nakupi dovoljna količina veša za punu mašinu, godišnje ćete sprečiti emisiju čak 45kg štetnog ugljen-dioksida! Ukoliko niste u mogućnosti da to učinite svaki put, onda bar prilagodite program pranja količini rublja u veš mašini. Brzi ciklusi pranja opraće manje količine veša za kraći period vremena, što će uštedeti vaše vreme, ali i količinu utrošene energije.

Naravno, dodatni izdaci u vidu servisiranja mašina često umeju da budu opterećenje za kućni budžet. Redovno održavanje sistema mašine (bubnja i creva) moguće je čišćenjem alkoholnim sirćetom ili mešavinom limunovog soka i sode bikarbone, koji uspešno otklanjaju kamenac. Automatski program čišćenja bubnja olakšava i ubrzava ovaj proces.

Pročitajte i tekst:  Panasonic najavljuje nove OLED i 4K LCD televizore za 2020. godinu

Šta ako je moguće da jedna veš mašina poseduje sve ove mogućnosti? LG F14U2TDN0 i F14U1JBS6 su modeli veš mašina poslednje generacije. Prave „štediše“ energije, novca i vremena, ovi uređaji opremljeni su TurboWash tehnologijom koja omogućava izuzetno brze cikluse pranja, koji veš mogu da operu i za čak 14 minuta. Program pranja ovih mašina karakteriše 6 Motion Direct Drive sistem koji pomoću šest različitih vrsta kretanja veš pere sa najvećom pažnjom, jer efikasno rastvara deterdžent, prilagođava pranje osetljivim tkaninama, pere veš tiho i ne stvara nabore. Kapacitet punjenja od 8, odnosno 10 kilograma, omogućava pranje velike količine veša odjednom, što će uštedeti veliku količinu električne energije i uticati i na račun za struju. Da bi ušteda bila potpuna, tu je i funkcija Smart Diagnosis koja pruža mogućnost detektovanja nepravilnosti u radu ovih mašina, pre nego što one postanu ozbiljni problemi, što vas svakako lišava nerviranja, ali i dodatnih izdataka za popravku majstora.