Temperatura boja LED sijalica (toplo bela, prirodno bela, hladno bela boja)

Prilikom kupovine LED sijalica, pored jačine, veoma je bitna i temperatura boja koju one emituju. Na žalost, mnogi ljudi ne znaju koliki je značaj ovog podatka, pa prilikom kupovine ne obraćaju pažnju na taj detalj. Zato ćemo u ovom tekstu da vam objasnimo šta znače te oznake, kako biste prilikom kupovine odabrali odgovarajuće LED sijalice.

Za početak, da se osvrnemo na razlog zašto uopšte postoje različite temperature boja LED sijalica. Poluprovodnički elementi koji emituju svetlost u LED sijalicama presvučeni su fosfornim slojem koji svetli, a njegova debljina u stvari definiše temperaturnu boju svetla. Što je fosforni sloj deblji, svetlo ima topliji ton bele boje, ali se za njegovo pobuđivanje troši više energije. S druge strane, tanji fosforni sloj daje hladniju belu boju, ali se i za pobuđivanje tog fosfora troši manje energije. Drugim rečima, hladno bele LED sijalice su energetski efikasnije od toplo belih LED sijalica.

Iz prethodno napisanog može se zaključiti da je bolje kupiti hladno bele LED sijalice, jer troše manje struje, ali moramo da kažemo da nije sve tako jednostavno kao što izgleda na prvi pogled. Hladno belo LED osvetljenje sadrži u sebi i veću količinu vidljive plave svetlosti, koja u određenim uslovima može da bude štetna za mrežnjaču oka. To se prvenstveno odnosi na plavu svetlost sa manjim talasnim dužinama, koje su blizu ultraljubičastog dela svetla). Međutim, potrebno je naglasiti da je taj deo spektra već zastupljen i kod halogenog i fluorescentnog osvetljenja, ali i u prirodnom dnevnom osvetljenju, tako da hladno belo LED svetlo ne predstavlja neko novo opterećenje za oči.

Pročitajte i tekst:  Počela prodaja Motorole edge 30 pro u Srbiji

Što se tiče naše preporuke, za kuće i stanove je najbolje odabrati toplo bele LED sijalice. Iako su to energetski najmanje efikasne LED sijalice, najviše prijaju našim očima jer daju najpribližniju boju svetlosti kao i stare, obične sijalice sa užarenim vlaknima. Kao reper možemo da kažemo da sijalice sa užarenim vlaknima daju toplo belu svetlost 2700 K.

Da bismo vam pomogli da prilikom kupovine LED sijalica uvešćemo još jednu standardnu meru – Kelvinove stepene (K). Ova mera označava temperaturu boje svetlosti.

Uzimajući u obzir sve do sada napisano, LED sijalice možemo da podelimo u tri grupe. S obzirom da se oznake iz tabele najčešće nalaze i na pakovanjima LED sijalica, to će vam pomoći prilikom njihove kupovine:

Oznaka LED sijalica Boja svetlosti Kelvinovi stepeni Upotreba Naša preporuka
Toplo bela (Warm White) Žućkasta 2600 K – 3000 K U kući, gde se boravi duže vreme (dnevni boravak)  LED sijalica, E27, 12W, 3000 K
Bela (White ili Daylight White) Neutralna, najpribližnija prirodnoj dnevnoj svetlosti 3200 K – 4000 K Kancelarije, kuhinje, kupatila… Led sijalica, E27, 12W, 4000 K
Hladno bela (Cold White) Plavičasta 4200 K – 6500 K Izlozi, radne površine koje zahtevaju jako osvetljenje… Led sijalica, E27, 15W, 5500 K

A kako da procenite koja jačina LED sijalice vam je potrebna, pročitajte u tekstu Vati i Lumeni.

Pogledajte i tekst kako je najlakše proceniti koja je LED sijalica najpogodnija za vaše potrebe.

Pročitajte i tekst:  Apple MacBook – snaga u malom pakovanju!

Pročitajte i: Najčešći uzroci otkazivanja LED sijalica.

Informišite se: Najčešća pitanja (i odgovori) u vezi LED sijalica