Testirali smo Nokia 6.2 – Odličan telefon po pristupačnoj ceni

Nokia 6.2 je telefon iz niže srednje klase koji je namenjen najširem ciljnom tržištu – ljudima koji nisu spremni da potpuno „isprazne“ novčanike, a žele dobar telefon za koji će biti sigurni da će obavljati posao u narednih nekoliko godina. S te strane gledano, Nokia je odličan izbor jer je član Android One grupacije koja garantuje da će telefon u naredne tri godine redovno dobijati sva potrebna ažuriranja sistema.

Telefon poseduje FullHD+ LCD PureDisplay ekran sa malim izrezom za prednju kameru na sredini, kao i podrškom za HDR10 prikaz. Slobodno možemo da kažemo da on donosi najbolji prikaz slike u klasi. Na pozadini se, malo izdignute izvan linije kućišta, nalaze tri kamere i senzor otiska prsta. Glavna kamera poseduje rezoluciju od 16 MP, a pored nje na raspolaganju su i ultra-wide kamera rezolucije 8 MP, kao i senzor dubine od 5 MP. Na prednjoj strani nalazi se kamera rezolucije 8 MP za selfi fotografije. To su otprilike očekivane karakteristike za kamere u ovoj klasi telefona, a ipak utisak je da se fotografisanjem dobija rezultat koji je po kvalitetu iznad očekivanja.

Srce ovog modela čini Snapdragon 636 čipset. U pitanju je nešto stariji čipset koji je cenovno primeren za ovu klasu telefona, ali koji i dalje donosi sasvim solidnu količinu snage. Sa 3 GB ili 4 GB RAM-a i praktično „čistim“ Android-om, ovaj telefon će više nego korektno obavljati sve uobičajene zadatke. Smeštajni prostor je na raspolaganju u varijantama od 32 GB, 64 GB i 128 GB, koji je uz to proširiv i putem MicroSD kartice. Na Antutu Benchmark testu, primerak (4 GB/ 64 GB) postigao je rezultat od 116.239 poena.

Pročitajte i tekst:  AMD na E3 game show-u

Ugrađena baterija od 3.500 mAh obezbeđuje autonomiju od dan i po. Tom rezultatu doprinela je i podrška za veštačku inteligenciju (AI) koja optimizuje rad baterije i prednost daje aplikacijama koje se najviše koriste. Pomenućemo i da Nokia 6.2 poseduje 3.5 mm port što mnogi korisnici traže, a u paketu se dobijaju i slušalice (što je danas sve ređi slučaj), kao i da ima ugrađen poseban Google Assistant taster.

Jasno je da u skladu sa niskom cenom telefona moraju da se naprave kompromisi, pa ih tako ima i ovaj model, što znači da korisnici koji traže ovakve telefone moraju sami da procene da li su odabrani kompromisi za njih važni ili ne. Naše mišljenje je da je ovo telefon sa odličnim odnosom cena/kvalitet, namenjen najširem krugu korisnika, pa mu u  svakom slučaju treba dati šansu. A sigurni smo i to da će zahvaljujući Anrdoid One podršci garantovano dobiti i Android 10, kao i da sa softverske strane sigurno neće zastareti još nekoliko godina.

Cena: 29.990 rsd. (verzija 4 GB/64 GB)

Kontakt: Nokia

Specifikacije:

Ekran 6.3 inča, 1080 x 2280 px, IPS, HDR10, Corning Gorilla Glass 3
CPU Qualcomm Snapdragon 636 (4 x 1.8 GHz Kryo 260 Sold + 4 x 1.6 GHz Kryo 260 Silver
GPU Adreno 509
SIM Dual SIM (nano SIM)
Memorija 3 GB/4 GB RAM, 32 GB/64 GB/128 GB storidž, proširiv putem MicroSD kartice kapaciteta do 512 GB
Kamere Zadnje: 16MP, f/1.8; Ultra-wide: 8MP, f/2.2, 118-degree; FoV. Depth sensor  5MP; LED flash

Prednja: 8 MP

Baterija 3.500 mAh
OS Android 9 Pie, Android One
Konekcije 3.5 mm audio ulaz, USB-C, NFC, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS
Ostalo FM Radio, senzor otiska prsta, Google Assistant taster, LED obaveštavanje
Dimenzije 159.9 x 75.1 x 8.3 mm
Masa 180 g