Testirali smo Samsung Galaxy Note20 – ozbiljan poslovni telefon

Note serija Samsung Galaxy telefona specifična je po stylus-u, olovci koja drastično olakšava posao hvatanja beleški. Sada nam je na test stigao manji model iz aktuelne Note20 serije – Samsung Galaxy Note20.

Pored ovog modela, pomenućemo da je na raspolaganju još Note20 Ultra, telefon koji je nešto većih dimenzija, i nešto boljih karakteristika, prvenstveno po pitanju veličine ekrana, proširenja memorije i rezolucije kamera. Uglavnom, Note20 nikako nije mali telefon. Njegov ekran je dijagonale 6.7 inča, sa FHD+ rezolucijom, što je samo 0.2 inča manje od ekrana kod Note20 Ultra modela. Ekran je zasnovan na Super AMOLED tehnologiji, i boje su jarke i dobro zasićene, a crna boja je zaista crna. Na ekranu se nalazi kružni otvor za selfie kameru, a ispod ekrana je skriven otisak prsta. Leđa telefona napravljena su od kvalitetne plastike, što je još jedna razlika u odnosu na Note20 Ultra model (koji ima staklena leđa).

Telefon je vodootporan po IP68 standardu, što znači da možete da ga koristite i u bazenu ili na moru (ako ćete imati sreće da ove godine odete tamo). Specifičnost Note serije telefona je stylus, koji Samsung naziva S Pen. On koristi induktivnu tehnologiju punjenja, pa nećete morati da brinete da će olovka ostati bez napajanja, jer se telefon sam brine o tome. Brzina odziva olovke je 47 ms, što je za oko 40 procenata brže u odnosu na olovke na prethodnoj generaciji Note telefona. Telefon prepoznaje i pokrete sa S Pen-om napravljene u vazduhu, što može da bude zgodno u nekim situacijama. Najveća prednost olovke, naravno, vidi se prilikom upotrebe u Samsung Notes aplikaciji. Ona odlično prepoznaje rukopis i prevodi ga u tekstualni format koji je upotrebljiv za dalju obradu. Pored toga, Samsung je ostvario odličnu vezu sa Microsoft-om, pa se Note telefon sa S Pen-om sada može u mnogim slučajevima iskoristiti kao zamena ili dopuna za PC.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Motorola predstavila novi model telefona – otporan na gotovo sve

Telefon ima trostruku zadnju kameru. Glavna kamera ima 12 MP i optičku stabilizaciju, a na raspolaganju je i 64 MP Zoom kamera sa 3x optičkim zumom kao i širokougaona kamera od 12 MP. Prednja kamera ima 10 MP. To su manje vrednosti u odnosu na Note20 Ultra verziju, ali jasno je da je Samsung morao da napravi na neki način i distanciranje između ta dva modela, kako bi opravdao i razliku u ceni.

Na našem (evropskom) tržištu Note20 pokreće Samsung-ov Exynos 990 procesor. Za američko tržište Samsung se odlučio za verziju verziju sa Qualcomm Snapdragon 865+ procesorom. U obe varijante na raspolaganju je 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke. Sve aplikacije, pa i one najzahtevnije rade brzo i fluidno, što se i moglo očekivati od jednog Note telefona.

Ne postoji mogućnost proširenja storidža, jer nije implementiran microSD slot. Baterija ima kapacitet od 4.300 mAh, a obezbeđeno je brzo punjenje (otprilike 50 procenata baterije za 30 minuta).

Kome je namenjen ovaj telefon? Pre sveka korisnicima koji žele unapređenu funkcionalnost i telefon koji će moći da se efikasno upotrebljava u poslovnom okruženju. Upotreba S Pen-a drastično podiže produktivnost i hvatanje beleški, a bolja povezanost sa Microsoft alatima olakšava razmenu i sinhronizaciju podataka. Pri tome, zahvaljujući nekim kompromisima, Samsung je uspeo da donekle smanji cenu telefona i da ga približi širem krugu korisnika. Galaxy Note20 Ultra i dalje ostaje na samom vrhu, za one koji žele najbolje i ne pitaju koliko to košta, dok je Galaxy Note20 namenjen onima kojima je potreban ozbiljan poslovni telefon, ali se pri tome trude da optimizuju svoje troškove.

Pročitajte i tekst:  LG i Swisscom donose 5G tehnologiju u Evropu

Cena: 115.990 rsd.

Kontakt: Samsung

Specifikacije:

Displej 6.7“, Super AMOLED, 2400×1080 piksela (FHD+)
CPU Exynos 990, osmojezgarni, 2 x 2.73 GHz Mongoose M5 + 2 x2.5 GHz Cortex-A76 + 4 x 2 GHz Cortex-A55
GPU Mali-G77 MP11
Memorija 8 GB RAM, 256 GB storidž, ne postoji mogućnost proširenja
SIM Dual SIM (nano-sim)
Kamere Zadnje: 12 MP, f/1.8, 26 mm (široka), 1/1.76”, 1.8 µm, Dual Pixel PDAF; 64 MP, f/2.0, (zum), 1/1.72”, 0.8 µm, PDAF, OIS, 3x optički zum, 30x hibridni zum; 12 MP, f/2.2, 13 mm (ultra-široka), 1/2.55”, 1.4 µm, PDAF, Super Steady video;

Prednja: 10 MP, f/2.2, 26 mm (široka), 1/3.2”, 1,22 µm, Dual Pixel PDAF;

Baterija 4.300 mAh, Litijum-jonska, brzo punjenje, bežično punjenje
Vodootpornost IP68 otporan na vodu – do 1.5 m u trajanju od 30 minuta
Ostalo Bluetooth 5.0, 2G/3G/4G, Wi-Fi, stereo zvučnici, GPS, USB-C, e-SIM
OS Android 10, One UI 2.1
Boje Mistično bronzana, Mistično zelena, Mistično siva
Dimenzije 161.6 x 75.2 x 8.3 mm
Masa 192 g