10 saveta za duže trajanje baterije na laptopu

Današnji prenosni računari više klase stižu sa baterijama koje mogu da izdrže ceo radni dan, pa čak i duže od toga. Međutim, njihova cena je veoma visoka i mnogi korisnici se odlučuju za jeftinije varijante. Neki od kompromisa na koje su proizvođači prisiljeni kod takvih računara su ugrandnja baterija manjeg kapaciteta, kao i komponenti starijih generacija koje troše više energije. To sve rezultuje kraćom autonomijom baterije, obično između dva i tri sata normalne upotrebe. Ipak, i kod tih računara moguće je produžiti autonomiju baterije za nekoliko desetina minuta, a u nekim slučajevima čak i za sat vremena.

U nastavku teksta predstavljamo vam 10 saveta koji su dali stručnjaci iz servisa laptop računara ZDE, a koji će vam pomoći da baterija duže traje:

Aktivirajte „Battery saver“ mod

Kada računar radi na bateriji, kliknite na indikator baterije u taskbar-u i uključite neki od modova štednje energije. Možda ćete osetiti gubitak performansi, ali ako računar ne upotrebljavate za igranje ili zahtevno video editovanje, dobici u dužini trajanja baterije će vam sigurno vredeti više od toga.

Isključite nepotrebne periferije

Ako koristite USB Hub, eksterni hard disk, eksternu tastaturu, miša, pa čak i web kameru, isključite ih ako vam baš nisu neophodni. Svaka od ovih periferija troši određenu količinu energije, koja će rezultovati kraćim trajanjem baterije.

Napunite bateriju na vreme

Pročitajte i tekst:  Šta možemo da naučimo iz energetske efikasnosti superkompjutera

Nemojte da čekate da stanje baterije padne na nula procenata. Napunite je ranije, kada se isprazni na 15 ili 20 procenata. Time ćete dugoročno sačuvati svoju bateriju i učinićete je efikasnijom.

Držite laptop na sobnoj temperaturi

Ne koristite laptop u ekstremno hladnim ili toplim uslovima. Oni negativno utiču na kapacitet baterije, pa će njena autonomija u takvim uslovima biti znatno kraća nego na sobnoj temperaturi.

Obezbedite dovoljno memorije

Dovoljna količina RAM-a smanjiće privremeno prebacivanje delova radne memorije na hard disk, čime će se ne samo ubrzati rad računara, već i obezbediti dugotrajnija autonomija baterije.

Ne držite laptop stalno uključen u struju

Stalno punjenje baterije laptopa negativno utiče na njen radni vek. Idealno bi bilo da bateriju punite i praznite u opsezima između 20 i 80 procenata njenog kapaciteta.

Smanjite osvetljenje ekrana

Ekran je jedan od najvećih potrošača energije i smanjenje njegove osvetljenosti kada radite na bateriji može da donese 30 i više minuta dodatne autonomije.

Isključite Wi-Fi

Ako vam nisu potrebni Internet ili mrežna konekcija isključite Wi-Fi. A, ako su vam potrebni, potrudite se da umesto bežične konekcije laptop povežete putem LAN kabla.

Isključite Bluetooth

Dok radite na bateriji, potrudite se da ne koristite bluetooth konekciju. Ako morate da koristite slušalice tokom rada, odaberite model koji se vezuje putem 3.5 mm konektora ili USB-a, a ne bežičnu Bluetooth varijantu.

Pročitajte i tekst:  Neverovatno! Microsoft počeo da sluša korisnike

Kupite SSD

Umesto običnog hard diska, instalirajte SSD u prenosni računar. On nema pokretne delove kao standardni HDD i troši mnogo manje energije, pri čemu je i dosta brži.

Izvor: Servis laptop računaraZDE Servis