A1 Slovenija postigao najveću brzinu prenosa podataka u Evropi

Novo ime i nove usluge: inventivni znak A1 pred zgradom A1 Slovenija u Ljubljani

Slovenački mobilni operater A1 prvi je u Sloveniji i među prvima u Evropi, u saradnji sa svojim strateškim partnerom Nokiom, dostigao brzinu prenosa podataka veću od 850 megabita u sekundi u komercijalnoj mreži LTE.

A1 Slovenija je, podsetimo, u aprilu ove godine posle punih 18 godina delovanja, svoje staro ime (i trgovački znak) Si.mobil promenio u ime koje koje je u Evropi mnogo poznatije, jer ga nosi vodeći austrijski operater, takođe u vlasništvu Telekoma Austria. Slovenački operater je, kako je na predstavljanju novog rekorda naglasio Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija i Vip mobile Srbija, od samog početka bio tehnološki pionir na slovenačkom tržištu. „Količine prenesenih podataka su stalno brzo rasle, pa se tako, na primer, količina u 2016. godini udvostručila, a sada se svakog meseca poveća za oko 15 odsto“, objašnjava Turk. Najveća izmerena brzina prenosa podataka u LTE mreži A1 iznosila je 877,5 Mbit/s i bila je dostignuta po uspešnom testiranju i uvođenju funkcionalnosti agregacije prenosa iz više izvora prema korisniku u zgradi A1 Slovenija u Ljubljani, pri čemu je operater iskoristio ceo frekventni spektar koji ima na raspolaganju. Za dostizanje tako visokih brzina prenosa prema korisniku u stvarno delujućoj mreži trebalo je iskoristiti 55 MHz frekventnog ekosistema koji A1 Slovenija ima na volju – 35 MHz i pojasu 7 (2.600 MHz) i 20 MHz u pojasu 3 (1.800 MHz).

Pročitajte i tekst:  Huawei ekosistem beleži neverovatan rast u poslednjih godinu dana

Frekventni pojas 7 imao je dodatnu podršku tehnologije 4×4 MIMO prema korisniku, a istovremeno su bile na oba frekventna nivoa uvedeni i kodirne sheme 256QAM, koje su povećale najveće brzine za dodatnih 30 posto. To optimalno iskorišćenje frekventnog spektra u svojoj mreži LTE A1 je dostigao u saradnji s Nokiom kao tehnološkim partnerom. „S prikazom delovanja tehnologije 4.5G PRO i upotrebom naše platforme AirScale, koja je već pripremljena na 5G, Nokia i A1 Slovenija su dostigle graničnu tačku na putu prema 5G“, naglašava Peter Vukovic (Peter Wukowits), regionalni rukovodilac za srednju Evropu u Nokiji. „S brzinama iznad 850 Mbit/s približavamo se gigabitnom društvu, u kome će mobilne mreže dostizati slične brzine kao optička vlakna, blizu 1 gigabita u sekundi“, dodaje. Uz podršku skupine proizvoda AirScale iz Nokie, 4.5G PRO će doneti desetostruke brzine u odnosu na brzine prvobitnih mreža 4G, što će operaterima omogućiti obezbeđivanje prenosa podataka s najvećim brzinama do jednog gigabita i zadovoljavanje rastućih potreba interneta stvari, zajedno s dolazećim uređajima sledeće generacije.

A1 Slovenija je prva u grupaciji Telekom Austria dostigla tako visoke brzine u svojoj mreži. „Taj korak u Sloveniji je veoma važan na putu u buduće društvo 5G, pri čemu će 5G bozo mnogo više nego samo nova radio-tehnologija i omogućavaće takođe razvoj ekosistema s novim poslovnim modelima“, kaže Saša Zabranski (Sascha Zabransky), direktor za tehnologijo i usluge budućnosti u grupaciji Telekom Austria. „Naši korisnici će moći da upotrebljavaju proizvode i usluge kakve danas ne možemo ni da zamislimo“, dodaje. Sa svojim brzinskim rekordom A1 Slovenija je potvrdila da je njena mreža spremna na izazove i zahteve dolazežih tržišnih trendova 4.5G PRO i takođe 5G. „Novo dostignuće je dokaz da ćemo i dalje olakšavati život korisnika u digitalnom dobu kroz razvoj vrhunske mreže, koja će njihove trenutne i buduće potrebe zadovoljavati istim ili čak bržim tempom“, komentariše Dejan Turk. Gotovo gigabitne brzine će uskoro omogućavati prenos videa u nekoliko sekundi i nove načine upotrebe, kao što su povezani automobili ili dronovi, obogaćena stvarnost i aplikacije za pametni dom, kao i različiti scenariji povezanosti u industriji i proizvodnji.