ADATA SE770G – atraktivan i veoma upotrebljiv eksterni SSD

ADATA SE770G je jedinstveni eksterni SSD, koji ne samo da donosi dobre performanse, već se odlikuje i veoma atraktivnim vizuelnim identitetom. Na test nam je stigao model kapaciteta 512 GB, a proizvođač u ponudi ima i verziju sa duplo većim kapacitetom (1 TB).

Dizajn SSD-a je veoma interesantan. Gornja strana uređaja, koji je taman tolikih dimenzija da može lepo da stane u džep, ispresecana je teksturom u obliku saća. Kada je drajv uključen, kroz te linije probija se RGB pozadinsko osvetljenje koje pravi veoma dopadljive svetlosne animacije. Donja strana je metalna, sa prorezima i rebrima koji služe za efikasnije odvođenje toplote. Povezivanje sa računarom ili konzolom (da, ovaj drajv je kompatibilan i sa PS5 i XBOX X i S serijama konzola) obavlja se preko USB-C kabla.

ADATA je tradicionalno stidljiva kada se radi o davanju informacija o tome koji hardver se nalazi unutar njihovih SSD-ova, pa je takav slučaj i sa SE770G modelom. Znamo samo da se radi o NVMe SSD-u, dok informaciju o kontroleru i proizvođaću NAND memorije možemo da saznamo samo otvaranjem uređaja. Šta god da je unutra, povezano je sa spoljnim svetom putem USB 3.2 Gen 2 konekcije. Različiti testovi koje smo sproveli pokazuju da se brzina čitanja podataka kreće između 876 i 958 MBps, a brzina upisa između 862 i 898 MBps. Znači, možemo da kažemo da su maksimalne brzine čitanja i pisanja oko 960 i 900 MPps, što je sasvim korektan rezultat.

Pročitajte i tekst:  Logitech predstavio "MeetUp", savršenu konferencijsku kameru za manje prostorije

Mnogi NVMe drajvovi, obično kod velikih fajlova imaju početni transfer veoma sa veoma velikim brzinama, što mogu da zahvale kešu. Kada se on isprazni brzina često pada na oko 700 MBps. Kod nešto sporijih drajvova, kao što je ovaj, keš duže traje, pa je i brzina transfera ujednačenija.

Kada su konzole u pitanju, potrebno je naglasiti da, ukoliko imate Microsoft Xbox Series X konzolu, na njoj nećete uspeti da maksimalno iskoristite brzinu ADATA SE770G drajva. Razlog je jednostavan – ova konzola ima USB 3.1 Gen 1 konektore. Kod PS5 konzole, to neće biti problem i ona će biti u stanju da izvuče maksimum iz ovog drajva.

Kao zaključak, možemo da kažemo da SE770G donosi verovatno najatraktivniji vizuelni efekat koji smo do sada videli na eksternim diskovima. Međutim, pored dopadljivosti važne su i konkretne radne karakteristike, koje na ovom SSD-u takođe nisu za zanemarivanje. ADATA SE770G donosi solidan kapacitet i pristojne performanse, uz cenu koja je konkurentna čak i sa nekim USB 3.1 Gen 1 eksternim SSD-ovima. A dodatni benefit je kompatibilnost sa konzolama nove generacije. Sve to čini ovaj SSD odličnim izborom za univerzalni eksterni SSD.

Cena: 11.449 rsd.

Kontakt: ADATA

Specifikacije:

Kapacitet 512 GB
Max brzina upisa 900 MBps (sekvencijalno)
Max brzina čitanja 960 MPps (sekvencijalno)
Interfejs USB 3.2 Gen 2 Type-C
Podržani OS-ovi Windows 8 / 8.1 / 10;

Mac OS X 10.6 ili noviji (potrebno je reformatiranje drajva);

Linux Kernel 2.6 ili noviji;

Android 5.0 ili noviji;

Dimenzije 99.5 x 57.5 x18 mm
Masa 136 g
Ostalo RGB osvetljenje