ADATA Swordfish – pristupačan NVMe SSD velikog kapaciteta

ADATA Swordfish je NVMEe M.2 SSD koji korisnicima za relativno malu količinu novca nudi znatno bolje performanse od SATA diskova. Zasnovan je na Realtek-ovom NVMe SSD kontroleru koji obezbeđuje sekvencijalne brzine transfera podataka do 1.8 GBps. Na SSD-u je postavljen stilizovan tamno sivi aluminijumski pasivni hladnjak koji ne može da se ukloni, a u kombinaciji sa crnom matičnom pločom deluje veoma atraktivno.

Jedna od specifičnosti ovog SSD-a je što ima podršku za AES 256-bitnu enkripciju, koja se ne viđa često na jeftinijim modelima. A niža cena je postignuta tzv. DRAM-less arhitekturom, koja utiče na nešto manje brzine transfera, ali zato značajno snižava proizvodne troškove. Na taj način postignut je kompromis za one koji žele veću brzinu, ali ne i da to „debelo“ plate. Kao idealnu primenu, Swordfish vidimo u kreativnim industrijama (dizajn, arhitektura…), kao i za potrebe gejmera.

ADATA Swordfish je napravljena u 2280 formatu (22 mm širine i 80 mm dužine), što znači da je kompatibilna sa većinom desktop M.2 slotova koji podržavaju PCIe. Zasnovan je na četvorolinijskom dizajnu, sa podrškom za PCIe 3.0, kao i sa NAND flash-om, koji je izgrađen u 96 nivoa. U ponudi su različiti kapaciteti, od 256 GB, do 2 TB, a mi smo na testu imali varijantu od 1 TB.

Srce ovog SSD-a čini Realtek dual-core Arm kontroler, RTS5763DL NVMe 1.3. On je dizajniran s ciljem da bude jeftin, pa ne nudi vrhunske performanse. S obzirom da Swordfish nema sopstveni DRAM, kontroler upotrebljava 64 MB sistemske memorije za keširanje podataka. Uglavnom, Testiranja brzine ukazuju da ovaj SSD dostiže deklarisane brzine čiranja od 1.8 GBps, dok je upisivanje nešto sporije (1.2 GBps). Swordfish poseduje i dinamički SLC write cache, Trim, S.M.A.R.T. proveru, a ima i podršku za low-power modove rada.

Pročitajte i tekst:  Serveri – sve što Vam treba za dobro poslovanje!

Možemo da kažemo da je ovo dobro balansiran proizvod, koji donosi dobar odnos kvaliteta (u ovom slučaju brzine) i cene. Donosi dovoljno prostora za smeštaj podataka i operativnog sistema (govorimo o 1 TB modelu), kao i znatno povećanje brzine podizanja OS-a i učitavanja programa i igara, a da pri tome ne košta previše.

Cena: 12.900 rsd.
Kontakt: ADATA

Specifikacije:

Kapacitet: 1000 GB (931 GB dostupno za upotrebu)
Kontroler: Realtek RTS5763DL
Fleš drajv: 96-nivoa 3D TLC, Toshiba/Sandisk, rebrendirano kao 3D NAND flash
DRAM: N/A, koristi 64 MB RAM memorije kao bafer
Izdržljivost: 480 TBW
Interfejs: PCIe Gen 3 x4, NVMe 1.3
Dimenzije M.2 2280, 80mm x 22mm x 3.85m