Xiaomi Redmi Note 11 – Recenzija

Xiaomi je u ovom trenutku jedan od najpopularnijih brendova mobilnih telefona u Srbiji, i to ne bez razloga. Svoj uspeh najviše duguje neprestanim inovacijama u srednjem segmentu telefona gde uspeva da ponudi korisnicima performanse, korisničko iskustvo i dizajn koji u većini slučajeva drugi brendovi jednostavno ne mogu da isprate po povoljnoj ceni. A nigde se taj odličan balans cene i mogućnosti ne reflektuje bolje nego u popularnoj Redmi Note seriji.

Upravo to je slučaj i sa modelom Xiaomi Redmi Note 11, od kojeg se očekuje mnogo, a u nastavku teksta otkrićemo da li su ta očekivanja opravdana. Inače, na testu smo imali internacionalnu verziju ovog telefona, koja se donekle razlikuje od verzije namenjene za kinesko tržište.

Dizajn ovog telefona je minimalistički. Na prednjoj strani postavljen je AMOLED DotDisplay ekran dijagonale 6.43 inča, rezolucije 1.080 x 2.400 piksela, sa odnosom stranica 20:9, i brzinom osvežavanja od 90 Hz. Na sredini, u blizini gornje ivice ekrana postavljena je prednja kamera u punch-hole varijanti. Bočne stranice su ravne, što izgleda (ponovo) postaje trend, i napravljene su od metala. Leđa su plastična, što je i očekivano u ovoj klasi, a na njima dominira veliki kamera modul sa četiri kamere. Svidelo nam se što je materijal i završna obrada leđa takva da ne ostavljaju otiske prstiju. Inače, u praksi se pokazalo da glatke površine kod raznih telefona  možda trenutno deluju atraktivnije, ali u realnoj upotrebi predstavljaju noćnu moru za održavanje.

Pročitajte i tekst:  Xiaomi ponovo potvrđuje posvećenost bezbednosti i privatnosti podataka

Telefon ima USB-C port postavljen na donjoj strani, dok je na gornjoj strani prisutan 3.5 mm izlaz za slušalice. Implementirani su i prilično jaki dual stereo zvučnici, koji su pozicionirani na donjoj i gornjoj strani. Na bočnim stranama, nalaze se uobičajeni tasteri i konektori (power taster, regulacija kontrole zvuka, slotovi za SIM i memorijsku karticu, senzor otiska prsta, kao i programabilni taster). Kvalitet izrade je veoma dobar, što ne iznenađuje, jer je Redmi uvek ulagao dosta truda da opravda takvo mišljenje.

Sistem kamera je, rekli bismo, standardan. Primarna kamera ima rezoluciju od 50 MP, a pored nje su na raspolaganju 8 MP ultra-široka kamera, 2 MP makro kamera i 2 MP senzor dubine. Prednja kamera ima rezoluciju od 13 MP, koja osim za pravljenje selfija može da posluži i za otključavanje telefona prepoznavanjem lica. Kvalitet fotografija je, delimično zahvaljujući AI tehnologiji, a delimično i zahvaljujući hardveru, iznad proseka u klasi. Kada su video zapisi u pitanju, kvalitet je dobar, ali je rezolucija ograničena na 1080p/30 fps.

Telefon je zasnovan na osmojezgarnom Snapdragon 680 procesoru, koji je dizajniran za multimedijalnu primenu, uključujući i igre. On donosi solidne performanse uz veliku energetsku efikasnost. Sistem zaokružuju Adreno 610 GPU, kao i 4 GB ili 6 GB memorije. Što se tiče smeštajnog prostora, takođe su na raspolaganju dve varijante, sa 64 GB i 128 GB prostora za podatke. Te varijante su raspoređene u tri kombinacije koje se mogu naći na našem tržištu – 4 GB + 64 GB, 4 GB + 128 GB i 6 GB + 128 GB. Skladišna memorija je u skladu sa UFS 2.2 specifikacijama, što osigurava da će upisivanje i čitanje podataka biti veoma brzo. Ako vam pomenuta količina skladišnog prostora nije dovoljna, moguće ga je proširiti putem microSD kartice kapaciteta do 1 TB, za koji postoji zaseban slot. Na Antutu benchmark-u, Redmi Note 11 je postigao solidan rezultat od 274.149 poena. Pomenućemo i bateriju kapaciteta 5.000 mAh koja obezbeđuje jedan i po dan autonomije, a sa brzim punjačem od 33 W telefon će se napuniti za otprilike sat vremena. Da dodamo još i da Xiaomi Redmi Note 11 pokreće Android 11, sa MIUI 13 interfejsom.

Pročitajte i tekst:  Mobilna aplikacija Beogradskog aerodroma dostupna od danas

Da ne zaboravimo, ovaj telefon poseduje još jednu, vrlo korisnu, a retko viđenu stvar na mobilnim telefonima – IR predajnik. Drugim rečima, on može da se iskoristi i kao univerzalni daljinski upravljač za kućne uređaje, recimo za televizor, klima uređaj ili sl.

Došlo je vreme da odgovorimo na pitanje postavljeno na početku teksta, a odgovor je definitivno potvrdan. Xiaomi Redmi Note 11 donosi znatna unapređenja u odnosu na svog prethodnika, a ne možemo da zanemarimo ni činjenice da u klasi jeftinijih telefona dobijate stilski lepo dizajniran uređaj, sa dobro odabranim procesorom i odličnim AMOLED ekranom. Takođe, retko ćete u ovoj klasi naići na stereo zvučnike, a još ređe zaseban slot za microSD karticu (obično je to deljeni slot, s kojim morate da pravite kompromise – da li staviti dve SIM kartice ili SIM i memorijsku karticu). Naravno da postoje bolji i brži telefoni, ali u ovom cenovnom rangu teško da ćete naći model koji je bolje zaokružen, pa Redmi Note 11 u ovom trenutku predstavlja u optimalan izbor u klasi jeftinijih telefona.

Kontakt: Xiaomi Srbija

Specifikacija:

Ekran 6,43“ FHD+ AMOLED DotDisplay, 1080 x 2400 piksela, 20:9, 90 Hz, Corning Gorilla Glass 3
Čipset Qualcomm SM6225 Snapdragon 680 4G (6 nm)
CPU Osmojezgarni (4 x 2,4 GHz Kryo 265 Gold & 4 x 1,9 GHz Kryo 265 Silver)
GPU Adreno 610
Memorija 4 GB + 64 GB, 4 GB + 128 GB, 6 GB + 128 GB, proširivo putem zasebnog slota za microSD kartice
SIM Dual SIM (nano SIM)
Kamere Zadnje: 50 MP, f/1,8, 26mm (široka), PDAF; 8 MP, f/2,2, 118˚ (ultraširoka); 2 MP, f/2,4 (makro); 2 MP, f/2,4 (senzor dubine); Video: 1080p@30fps;

Prednja: 13 MP, f/2,4 (široka); Video: 1080p@30fps;

Baterija 5000 mAh, 33 W brzo punjenje
Konekcije WiFi, Bluetooth, GPS, NFC, USB-C, 3.5 mm
Zvučnici Stereo
Ostalo Infracrveni predajnik, senzor otiska prsta sa strane
OS Android 11 + MIUI 13
Dimenzije 159.9 x 73.9 x 8.1 mm
Masa 179 g
Boje Graphite Gray, Pearl White, Star Blue