AMD kupio Xilinx – najveća akvizicija u istoriji poluprovodničke industriji

AMD je objavio da je završio kupovinu Xilinx-a, stvarajući lidera u računarstvu visokih performansi i prilagodljivosti. Ova akvizicija je zvanično najveća u istoriji poluprovodnika i okuplja dva lidera u industriji sa komplementarnim portfoliom proizvoda, kupcima i tržišnom ekspertizom.

Xilinx biznis će postati “Adaptive and Embedded Computing Group” (AECG), koju će predvoditi bivši izvršni direktor Xilinx-a Victor Peng. AECG će ostati fokusiran na vođenje vodećeg FPGA i Adaptive SoC-a i Embedded linije proizvoda za svoja osnovna tržišta, sada sa dodatnom veličinom kombinovane kompanije i sposobnošću da ponudi prošireni skup rešenja, uključujući AMD CPU i GPU.

Izvršna direktorka AMD-a Lisa Su je rekla: „Kupovina Xilinx-a spaja visoko-komplementaran skup proizvoda, kupaca i tržišta u kombinaciji sa različitim IP-om i talentima svetske klase kako bi se stvorio lider u industriji visokih performansi i prilagodljivog računarstva. Xilinx nudi vodeće FPGA-ove u industriji, adaptivne SoC-ove, AI akceleratore i softversku ekspertizu koja omogućava AMD-u da ponudi najjači portfelj visokih performansi i adaptivnih računarskih rešenja u industriji i uhvati veći udeo u tržišnim prilikama od približno 135 milijardi dolara koje vidimo širom oblaka, rubnih i inteligentnih uređaja”.

Mario Silveira, korporativni potpredsednik EMEA u AMD-u, rekao je: „Danas je važan dan za AMD u EMEA-u jer udružujemo snage sa Xilinx-om, stvarajući lidera u industriji visokih performansi i prilagodljivog računarstva. AMD sada ima najširi portfolio proizvoda u industriji vodećih računarskih, grafičkih i adaptivnih SoC proizvoda. Uzbuđeni smo zbog neverovatnih mogućnosti koje su pred nama da bolje opslužujemo naše klijente na proširenom skupu različitih tržišta kao što su telekomunikacije, automobilska i industrijska rešenja, koja su okosnica ekonomija zemalja EMEA.“

Ova akvizicija pruža višestruke prednosti, uključujući:

  • Povećanje AMD-ovog TAM-a sa 80 milijardi dolara na 135 milijardi dolara, kao i širenje AMD-ove korisničke baze i diverzifikacija AMD-a na nova tržišta kroz Xilinx-ova duboka strateška partnerstva u žičanim i bežičnim komunikacijama, automobilskoj industriji, industriji i testiranju, vazduhoplovstvu i odbrani, emitovanju, merenju i emulaciji i potrošačkim tržištima dopunjuju AMD partnerstva na tržištu računara i data centara.
  • Pružanje inkrementalnog uvećanja za AMD-ovo istraživanje i razvoj donosi dodatne mogućnosti u naprednom razvoju tehnologije, uključujući lidersku tehnologiju slaganja i pakovanja, tehnologiju čipleta i međusobnog povezivanja, AI i arhitekture specifične za domen i najbolje softverske platforme u svojoj vrsti.
  • Dalje jačanje finansijskog modela AMD-a, kroz višestruke različite tokove prihoda na novim krajnjim tržištima sa dugim ciklusima proizvoda sa visokom maržom uz održavanje AMD-ovog vodećeg rasta u industriji. Očekuje se da će transakcija povećati bruto i operativnu maržu koja nije GAAP, EPS i generisanje slobodnog novčanog toka već u prvoj godini.
Pročitajte i tekst:  Samsung Galaxy S10 predstavljen na srpskom tržištu