AMD osnažuje liderstvo na laptop tržištu sa AMD Ryzen 8040 serijom koja donosi Ryzen AI

AMD je najavio novu AMD Ryzen 8040 seriju mobilnih procesora, proširujući svoju vodeću ponudu mobilnih uređaja sa najboljim performansama x86 procesora u klasi. Sa integrisanom Ryzen AI NPU jedinicom na odabranim modelima, AMD na tržište donosi najsavremenije AI računare, sa do 1,6x više performansi AI obrade od prethodnih AMD modela, za pružanje novih vrhunskih iskustava i mogućnosti spremnih za veštačku inteligenciju. Kako bi dodatno omogućio sjajna AI iskustva, AMD takođe čini Ryzen AI softver široko dostupnim korisnicima za laku izgradnju i implementaciju modela mašinskog učenja na njihovim računarima sa veštačkom inteligencijom.

„Nastavljamo da isporučujemo NPU visokih performansi i energetske efikasnosti sa Ryzen AI tehnologijom kako bismo ponovo osmislili PC“, rekao je Jack Huynh, SVP i generalni direktor AMD-ovog poslovanja u oblasti računarstva i grafike. „Povećane AI mogućnosti serije 8040 sada će se nositi s većim modelima kako bi omogućile sledeću fazu AI korisničkog iskustva.”

AMD Ryzen 8040 serija procesora

AMD Ryzen 8040 serija procesora nudi performanse sledećeg nivoa od svakodnevne produktivnosti do neverovatnog kreiranja sadržaja, sa Ryzen 9 8945HS procesorom koji nudi do 64% brže uređivanje videa i do 37% brže 3D prikazivanje od konkurencije, dok igrači mogu da uživaju do 77% bržim performansama tokom igranja.

Dizajniran na AMD „Zen 4“ arhitekturi procesora i sa do osam jezgara sposobnih za 16-nitno proračunavanje, Ryzen 9 8945HS nudi vodeće performanse sa jednim i sa više jezgara. Sa Radeon grafikom zasnovanom na AMD RDNA 3 arhitekturi i odabranim sistemima koje pokreće AMD XDNA arhitektura izgrađena za AMD Ryzen AI , novi procesori su dizajnirani za kreativne profesionalce, igrače i glavne korisnike koji traže moćan laptop za pouzdane performanse danas i mogućnost pokretanja naprednih AI iskustava sutra.

Pročitajte i tekst:  Intervju: Alex Ebeid, viši direktor prodaje potrošačkih proizvoda, AMD

Najnoviji AMD Ryzen procesori pružaju najviše performansi dostupnih za ultratanke PC laptopove i dugo trajanje baterije kroz inovativne funkcije upravljanja napajanjem, što ga čini savršenim izborom za moderne profesionalce, entuzijaste igara i kreativce koji traže brže i energetski efikasnije računarstvo. AMD Ryzen 8040 serija procesora takođe dolazi sa naprednom podrškom za LPDDR5 memoriju. Sa ovim novim procesorima, korisnici su u mogućnosti da iskoriste prednost impresivnih virtuelnih iskustava, igranja i striminga, i veruju da njihovi uređaji podržavaju zahtevne slučajeve AI upotrebe uz zadržavanje energetske efikasnosti.

Model Jezgra / niti Boost /Bazna frekv. Total Cache TDP NPU
AMD Ryzen 9 8945HS 8C/16T Do 5,2 GHz / 4,0 GHz 24MB 45W Da
AMD Ryzen 7 8845HS 8C/16T Do 5,1 GHz / 3,8 GHz 24MB 45W Da
AMD Ryzen 7 8840HS 8C/16T Do 5,1 GHz / 3,3 GHz 24MB 28W Da
AMD Ryzen 7 8840U 8C/16T Do 5,1 GHz / 3,3 GHz 24MB 28W Da
AMD Ryzen 5 8645HS 6C/12T Do 5,0 GHz / 4,3 GHz 22MB 45W Da
AMD Ryzen 5 8640HS 6C/12T Do 4,9 GHz / 3,5 GHz 22MB 28W Da
AMD Ryzen 5 8640U 6C/12T Do 4,9 GHz / 3,5 GHz 22MB 28W Da
AMD Ryzen 5 8540U 6C/12T Do 4,9 GHz / 3,2 GHz 22MB 28W N / A
AMD Ryzen 3 8440U 4C/8T Do 4,7 GHz / 3,0 GHz 12MB 28W N / A

AMD Ryzen 8040 procesori podržavaju sigurnosne funkcije Windows 11. Odabrani sistemi sa procesorom iz serije AMD Ryzen 8040 takođe mogu da pristupe veštačkoj inteligenciji sa Windows Studio Effects Pack-om, omogućavajući privatnost kod kuće ili u pokretu sa zamućenjem pozadine, praćenjem pogleda i uklanjanjem buke.

Pročitajte i tekst:  AMD lansirao nove RDNA3 akceleratore za profesionalne radne stanice

„Bilo je nevjerovatno videti kako više-decenijsko partnerstvo AMD-a i Microsofta prelazi u sledeći talas tehnologije, donoseći AI inovacije našim zajedničkim korisnicima,” rekao je Pavan Davuluri, CVP Windows + Devices, Microsoft. „Tako smo uzbuđeni što vidimo Ryzen 8040 seriju uređaji i jedva čekaju da vide šta će programeri i kupci uraditi sa svim ovim inovacijama.”

 Predstavljamo softver za programere za Ryzen AI

Ryzen AI softver je sada široko dostupan, što omogućava programerima da izgrade i implementiraju modele mašinskog učenja obučenih u okvirima kao što su PyTorch ili TensorFlow i pokreću ih na odabranim laptop računarima koje pokreće Ryzen AI.

1.0 verzija Ryzen AI softvera omogućava ONNX Runtime aplikacije i nudi unapred optimizovani model zoološkog vrta na Hugging Face-u, omogućavajući korisnicima da započnu i pokrenu AI modele za nekoliko minuta. Laptop računari sa Ryzen AI mogu preneti AI modele na NPU, čime se oslobađa CPU za smanjenje potrošnje energije i istovremeno produžava vek trajanja baterije. Kao deo lansiranja softvera Ryzen AI, programeri mogu iskoristiti prednosti Ryzen AI za pravljenje AI aplikacija s naprednim prepoznavanjem pokreta, biometrijskom autentifikacijom i drugim funkcijama pristupačnosti. Programerima je takođe data podrška za rani pristup za modele automatskog prepoznavanja govora, kao što je Whisper, i modeli velikih jezika (LLM), kao što su OPT i Llama-2, kako bi izgradili govorne interfejse na prirodnom jeziku za svoje aplikacije i otključali druge bitne stavke obrade prirodnog jezika, kao što su sumiranje dokumenata i e-mail pomoć.

Pročitajte i tekst:  AMD pokreće najmoćniji švedski nacionalni superkompjuter

AMD je takođe nedavno najavio Pervasive AI Developers Contest – izazov za programere  da kreiraju inovativne i uzbudljive AI aplikacije sa slučajevima upotrebe u data-centrima, radnim stanicama i prenosnim računarima, igrama, robotici… Jedna od opcija za takmičenje je da programeri izgrade aplikacije za računare koristeći LLM optimizacije za viziju, govor ili domen kako bi oživeli AI PC i istakli njegov potencijal za poboljšanje korisničkog iskustva i efikasnosti. Prijave za komplementarni hardver zatvaraju se 31. januara.