Da li je ovo „savitljivi telefon” godine? Testirali smo Motorola Razr 5G

Na prvi pogled Motorola Razr 5G deluje isto kao i prošlogodišnji model, odnosno prvi telefon sa savitljivim ekranom iz kompanije Motorola. Kako se koncept preklopnog telefona pokazao dobar, kompanija ga je zadržala, ali su ipak napravljene neke suptilne, a opet više nego svrsishodne promene. One su odgovor na uočene eventualne nedostatke u prvom modelu, kako od strane same kompanije, tako i od korisnika telefona, pa se slobodno može reći da je ovo pomak u pravom smeru i pravi primer unapređenja proizvoda u skladu sa realnim željama i potrebama.

Osim što se iz samog imena telefona može zaključiti da je dobio 5G podršku, Motorola Razr 5G donosi i druge razne promene koje su korisnicima vidljive na samom uređaju. Te promene se odnose na unapređenje spoljnog displeja koji je sada mnogo funkcionalniji, prebacivanje senzora otiska prsta na leđa telefona, kao i na unapređenje kamera.

Spoljni displej je ostao istih dimenzija i rezolucije (2.7 inča, 800 x 600 piksela), ali je dobio mnoge nove funkcije. Na primer, jedna od njih je da se na njemu može koristiti i on-screen tastatura. Najveće unapređenje je ipak u novom čipsetu. Umesto prošlogodišnjeg Snapdragon 710, sada se u telefonu nalazi Snapdragon 765G, koji osim što je brži donosi i kompatibilnost sa 5G standardom. Takođe, duplirana je i skladišna memorija (256 GB) i povećan je i RAM na 8 GB. Na Antutu Benchmarku postigao je odličnih 304.568 poena.

Pročitajte i tekst:  Najnoviji MOTOROLA telefon sa savitljivim ekranom "Motorola Razr 5G" stiže u Srbiju

Osnovna kamera je skoro učetvorostručena po pitanju rezolucije. Ipak, izlazne fotografije su realno manje rezolucije (12 MP u odnosu na 16 MP kod modela iz 2019. godine), ali one se dobijaju iz 48 MP senzora koji koristi Quad Bayer tehnologiju i optičku stabilizaciju, tako da su fotografije znatno kvalitetnije, čak i kada se prave u uslovima sa nedovoljno osvetljenja. I prednja kamera je takođe uznapredovala, sa 5 MP na 20 MP. I ona koristi Quad Bayer tehnologiju, pa su izlazne fotografije iste rezolucije kao na prethodnom modelu, ali u kvalitetnijem izdanju. Specifičnost Motorola Razr telefona je što zadnja kamera može po potrebi da bude i selfi kamera – kada je telefon sklopljen, a displej se tada pretvara u tražilo.

Preklopni, savitljivi ekran Motorola Razr 5G telefona je dijagonale 6.2 inča. On se lako otvara i veoma je zgodan za upotrebu jednom rukom. I ne samo to. Mehanizam za preklop je napravljen izuzetno dobro, da je prosto nemoguće otkriti linije savijanja. Kada je potpuno otvoren, na ekranu se ne vide bilo kakvi znaci da je u pitanju savitljivi i preklopni ekran. Čak se i dodirom ekrana jedva može osetiti mesto preklopa, što je za svaku pohvalu. Kada je sklopljen, telefon praktično ne ostavlja prostor u sredini, između donje i gornje polovine ekrana.

Prebacivanjem senzora za otisak prsta na leđa, „izbočina“ na prednjoj strani telefona je smanjena. U njoj se sada nalaze dve 5G antene, dok su još dve postavljene u gornjoj polovini telefona.

Pročitajte i tekst:  Najvažnija unapređenja koja donosi nova Motorola razr 5G

I materijal od koga je telefon napravljen je unapređen. Prošlogodišnji model je imao plastične panele na leđima, dok je na novom modelu upotrebljen Gorilla Glass 5. Okvir je napravljen od aluminijuma, dok je poklopac šarke od nerđajućeg čelika. Motorola garantuje da će šarke izdržati 200.000 otvaranja i zatvaranja.

Baterija je takođe unapređena i donosi oko 10 procenata veći kapacitet (2.800 mAh u odnosu na 2.510 mAh kod starog telefona). To je relativno mali kapacitet za današnje uslove, ali je energetska potrošnja tako dobro optimizovana, da će baterija garantovano izdržati minimum jedan dan upotrebe, ali i više.

Telefon se isporučuje sa Android 10 operativnim sistemom, koji je obogaćen uobičajenim motorola prečicama i dodacima koji doprinose funkcionalnosti spoljnjeg displeja. Quick View display opcija služi za prikaz informacija na njemu, koje će vam svakako uštedeti nekoliko otvaranja telefona dnevno. A tu je i Camera UI 3.0, nova aplikacija za kameru, koja će uskoro biti distribuirana na još nekoliko modela Motorola telefona.

Motorola Razr 5G je kvalitativna evolucija Motorola Razr telefona. Dolazi sa boljim hardverskim komponentama, kvalitetnijim materijalima, poboljšanom mehanikom i sa ponekim softverskim unapređenjem. Takođe, ovo je i jedini preklopni telefon koji komotno možete da stavite u svaki džep i da ga upotrebljavate sa jednom rukom. Uz sve to, ovo je i dalje najjeftiniji telefon na tržištu sa savitljivim ekranom i definitivno je najdostupniji prosečnom kupcu.

Pročitajte i tekst:  Ovo je najnoviji Xiaomi uređaj sa ekranom na preklop - Xiaomi MIX Fold 2

Cena: 179.990 rsd.

Kontakt: Motorola Srbija

Specifikacija:

Displej Preklopni: 6.2“, P-OLED, 876 x 2142 px
Spoljni: 2.7“, G-OLED, 600 x 800 px
Čipset Qualcomm SM7250 Snapdragon 765G (7 nm)
CPU Octa-core (1 x 2.4 GHz Kryo 475 Prime & 1 x 2.2 GHz Kryo 475 Gold & 6 x 1.8 GHz Kryo 475 Silver)
GPU Adreno 620
Memorija 8 GB RAM, 256 GB za smeštaj podataka
Kamere Zadnja: 48 MP, f/1.7, 26 mm (široka), 1/2.0”, 0.8µm, PDAF, OIS;

Prednja: 20 MP, f/2.2, (široka), 0.8µm

Baterija Li-Po 2800 mAh, brzo punjenje 15W
OS Android 10
Boje Polished Graphite, Blush Gold, Liquid Mercury
Dimezije Otvoren: 169.2 x 72.6 x 7.9 mm

Sklopljen: 91.7 x 72.6 x 16 mm

Masa 192 g