Ekskluzivno: Isprobali smo Honor 70 – Impresivan u svakom pogledu

Već prvi dan sajma IFA 2022 u Berlinu, kompanja Honor iskoristila je priliku da evropskoj javnosti zvanično predstavi svoj najnoviji model – Honor 70 5G, telefon odličnih tehničkih karakteristika koje mogu biti zanimljive velikom broju potencijalnih korisnika.

Kao što je poznato, Honor je odavno izgradio svoju reputaciju sa visoko kvalitetnim, a pristupačnim modelima telefona i sa tim nasleđem nastavlja i sada, kao (već neko vreme) nezavisna kompanija. Honor 70 je direktan naslednik prošlogodišnjeg modela – Honor 50. To između ostalog znači da dolazi sa zakrivljenim ivicama ekrana koji ima dijagonalu 6.7 inča. Uprkos toj veličini, zahvaljujući 20:9 odnosu stranica, lako može da se koristi jednom rukom. Ekran je zasnovan na OLED tehnologiji i poseduje osvežavanje od 120 Hz, kao i rezoluciju 1080 x 2400 piksela, što je u skladu sa normativima više srednje klase ili čak premium klase telefona. Na sredini gornje strane telefona postavljena je prednja kamera u tzv. „punch hole“ varijanti.

Ovo je jedan od najtanjih telefona u ponudi, sa debljinom od samo 7.91 mm, a tom osećaju „tankoće“ dodatno doprinosi zakrivljenost ivica ekrana. Na zadnjoj strani dominiraju dva kružna modula sa kamerama. Leđa su napravljena od stakla, sa završnom obradom koja se presijava, ali istovremeno nije „mamac“ za otiske prstiju. Efekat presijavanja, makar na modelu zelene boje, koji smo imali prilike da testiramo, daje interesantan utisak konkavnosti zadnje strane, kao da je ona udubljena po sredini, što još više doprinosi atraktivnosti samog dizajna.

Okvir telefona je plastičan, ali je napravljen tako da izgledom podseća na metalni. U paketu se dobija i silikonska futrola, za koje (iz iskustva) znamo da na jednostavan, ali vrlo efikasan način sasvim dobro čuvaju telefon od eventualnih oštećenja. Na desnoj bočnoj strani nalaze se kontrole jačine zvuka, kao i power taster. Po našem mišljenju, on je spušten malo niže od optimalne pozicije, skoro na polovini bočne strane. Ipak, u ovom konkretnom slučaju to ne smeta, jer se neće često koristiti, iz prostog razloga što se brz i precizan senzor otiska prsta nalazi skriven ispod ekrana. Na donjoj strani telefona nalaze se USB-C konektor, zvučnik, kao i slotovi za Nano SIM kartice.

Pročitajte i tekst:  HUAWEI P50 konačno stiže i kod nas, a ovo je istorija revolucionarne Huawei P serije

Pomenućemo da telefon ne nudi mogućnost proširenja smeštajnog prostora, pa prema tome pri kupovini treba obratiti pažnju koju varijantu telefona želite da priuštite, sa 128 GB ili 256 GB smeštajnog prostora (Mi smo testirali varijantu sa 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke).

Honor 70 5G je zasnovan na Qualcomm Snapdragon 778G Plus čipsetu, koji predstavlja odličan balans između brzine, performansi i zagrevanja tokom rada. U pitanju je 6 nm procesor sa podrškom za 5G konekciju. Svaki posao, uključujući čak i ozbiljno igranje zahtevnijih igrica obaviće sasvim korektno i bez mnogo napora, što se vidi po tome da telefon ni u jednom slučaju nije bio preterano vruć (a trudili smo se da ga aktiviramo do maksimuma). Još jedna dobra stvar je i to da se pomenutih 8 GB fizičkog RAM-a po potrebi proširuje sa još 2 GB Honor RAM Turbo memorije, softverskom emulacijom fizičkog RAM-a. Sistem je zaokružen sa baterijom kapaciteta 4800 mAh, koja bez problema izdržava jedan i po dan rada. A zahvaljujući mogućnosti brzog punjenja, kao i brzom punjaču od 66 W, koji se dobija u paketu, telefon će se za samo 20 minuta dopuniti za 60 procenata. Postoji i mogućnost reverzibilnog punjenja, ali ne i bežičnog punjenja telefona (ipak treba imati u vidu da je ovo telefon srednje klase). Sa softverske strane, Honor 70 pokreće Android 12 sa Magic UI 6.1 korisničkim interfejsom.

Pročitajte i tekst:  TECNO objavljuje dolazak svog najnovijeg modela "TECNO Spark 20 Pro" na tržište Srbije

Kada su kamere u pitanju, Honor 70 je prvi model telefona koji poseduje novi Sony IMX800 senzor. On je zasnovan na najnovijoj Sony-jevoj tehnologiji, veličine je 1/1.49 inča, a ima rezoluciju od 54 MP. Pored ove glavne kamere, na raspolaganju su još 50 MP širokougaona kamera i 2 MP senzor dubine. Honor 70 je i prvi telefon srednje klase koji poseduje Honor Image Engine tehnologiju, a koju smo do sada imali priliku da vidimo samo kod višestruko skupljih premium telefona. Konkretno, ova tehnologija je pomogla da fotografije na Honor Magic 4 Pro telefonu izgledaju zaista impresivno. Algoritam ove tehnologije ne samo da poboljšava izgled fotografija, već pomaže i u novom video modu kamere – „Solo Cut“, koji obezbeđuje da osoba koja se snima, tokom snimanja videa uvek bude u kadru i u fokusu. Sve u svemu, sa fotografijama koje proizvodi ovaj telefon, bićete sigurno više nego zadovoljni, u kom god da se režimu rada prave. Takođe, i prednja kamera je izuzetno dobra, sa rezolucijom od 32 MP, tako da su osigurane kvalitetne selfi fotografije.

Na kraju možemo da zaključimo da Honor 70 5G predstavlja veoma interesantan miks funkcionalnosti uz relativno pristupačnu cenu. Kao predstavnik (više) srednje klase naravno da ima neke kompromise, kao što su plastični okvir, nemogućnost bežičnog punjenja, nedostatak IP68 zaštite i telefoto kamere. S druge strane, ovo je jedan od najbolje dizajniranih, najtanjih i najlakših telefona u klasi i definitivno se radi o jednom od najlepših telefona koje smo do sada videli. Opremljen je staklenim leđima koje doprinose luksuznom doživljaju telefona, kao i sa dve zaista vrhunske kamere, od kojih je glavna zasnovana na najnovijem Sony-jevom senzoru i pravi vrhunske fotografije i video klipove. Kada se uz to sagledaju i odlične performanse procesora, uz već pomenuti odlično izbalansiran sistem kamera, kao i sveukupni korisnički doživljaj, slobodno možemo da kažemo da je ovo jedan od najboljih telefona u svojoj klasi koji smo imali prilike da probamo do sada.

Pročitajte i tekst:  HONOR 70 5G: Telefon koji spaja vrhunski dizajn i revolucionarne tehnologije

Kontakt: Honor

Specifikacije:

Displej 6.67“, OLED, 1080 x 2400 piksela, 120 Hz, 20:9 odnos stranica
Čipset Qualcomm SM7325-AE Snapdragon 778G+ 5G (6 nm)
CPU Osmojezgarni (1 x 2.5 GHz Cortex-A78 + 3 x 2.4 GHz Cortex-A78 + 4 x 1.9 GHz Cortex-A55
GPU Adreno 642L
Memorija 8 GB RAM + 128/256 GB storidž
SIM Dual SIM (nano SIM)
Kamere Zadnje: 54 MP, f/1.9, (široka), 1/1.49”, PDAF;
50 MP, f/2.2, 122˚ (ultra-široka), AF;
2 MP, f/2.4, (senzor dubine);
Video: 4K@30fps, 1080p@30/60fps, gyro-EISPrednja: 32 MP, f/2.4, (široka);
Video: 1080p@30fps, gyro-EIS
Baterija Li-Po, 4800 mAh, brzo punjenje 66 W, obrnuto punjenje 5 W
Konekcije Wi-Fi, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, USB-C, senzor otiska prsta ispod ekrana
OS Android 12 + Magic UI 6.1
Dimenzije 161.4 x 73.3 x 7.9 mm
Masa 178 g
Boje Midnight Black, Emerald Green, Icelandic Frost, Crystal Silver