Epson x Bijenale mladih 2021

Bijenale mladih je višemesečna manifestacija koja se održava pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije tokom koje se organizuju radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona, organizuje međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, kao i višenedeljni diskurzivni program. Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“.

„Značaj jedne ovakve manifestacije nije samo u tome što okuplja jako veliki broj najrazličitijih umetnika i utiče pozitivno na očuvanje kulturne baštine našeg naroda, već je sama manifestacija mesto gde se umetnost i stvara. Jako mi je drago što kompanija Epson ove godine može da podrži Bijenale i pomogne da umetnici dobiju najbolju moguću platformu kako bi promovisali svoje radove tokom izložbenog dela“, izjavila je Ana Bajagić, marketing i PR menadžer kompanije Epson za Balkan.

Zahvaljujući kompaniji Epson mladi umetnici će tokom manifestacije imati priliku da koriste najnovije projektore, modele EF12 i EB-U05 kako bi oživeli svoje kreacije i prezentovali ih publici tokom meseca avgusta na nekim od najprometnijih lokacija u gradu. Pomenuti modeli koriste 3LCD i lasersku tehnologiju koja za rezultat daje jako visok kontrast i svetlinu čak i tokom dana, omogućavajući tako umetnicima da prikažu svoje radove u bilo kojim uslovima, bez bojazni da publika neće videti rezultate njihovog mukotrpnog rada.

Pročitajte i tekst:  Kako će izgledati poslovanje u 2030. godini?

Pored podrške tokom izložbenog dela, kompanija Epson je takođe obezbedila štampu materijala koji se koriste za promociju događaja, bilborda i plakata.

U programskom smislu, Bijenale mladih je zamišljeno kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju, što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U organizacionom smislu, Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”,  a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom.

Takav jezik  je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Više informacija o događaju i kompletan program možete naći ovde: ulus.rs