Hakovani WhatsApp obezbedio napadačima da instaliraju spyware na telefone korisnika

WhatsApp, koji se nalazi u vlasništvu Facebook-a i koji ima više od 1.5 milijardi korisnika, nedavno je hakovan, što je napadačima omogućilo da preko njega instaliraju spyware softver. Ovaj sigurnosni incident otkriven je početkom meseca, ali nije objavljeno koliko je korisnika bilo podložno napadu.

Prvi je o ovome pisao The Financial Times, koji je objavio da instalirani spyware služi za nadgledanje aktivnosti korisnika na telefonu, dajući hakerima put do informacija koje se odnose na lokaciju korisnika, ali i pristup njihovim privatnim porukama. Prema izveštaju, spyware je razvila izraelska NSO Group, koja je poznata po Pegasus softveru, koji je upotrebljavan protiv aktivista za ljudska prava.

Iz WhatsApp-a su izjavili da ovaj napad ima sve karakteristike pomenute privatne kompanije, koja je poznata da radi zajedno sa vladama različitih država, a cilj je bio da spyware obezbedi pristup operativnom sistemu mobilnog telefona. Pogođeni su kako Android, tako i iPhone i Windows telefoni. Juče je izdat update WhatsApp-a koji bi trebao da reši taj problem, a iz kompanije mole korisnike da instaliraju najnoviju verziju, bez obzira da li su primetili neku sumnjivu aktivnost na svojim telefonima.

Pročitajte i tekst:  Pet karakteristika Huawei P9 telefona o kojima niste imali pojma