Honor 9 – iskustva iz prakse (baterija, skener otiska prsta, kamera, vibracija…)

Prošlo je mesec dana od kako smo Honor 9 koristili kao osnovni telefon. U našem inicijalnom testu rekli smo da se radi o izuzetnom uređaju iz premijum klase, koji se odlikuje atraktivnom cenom. Sada, nakon dugotrajnije upotrebe možemo da vam damo još neke korisne informacije o tome kako se Honor 9 ponaša u uslovima svakodnevne, realne upotrebe…

Pre pisanja ovog teksta potražili smo po Internetu šta potencijalne korisnike ovog telefona najviše interesuje, tako da ćemo pokušati da odgovorimo na ta pitanja. Jedno od njih je svakako baterija. Na mnogo mesta naišli smo komentare da kapacitet baterije od 3.200 mAh nije dovoljan za telefon ove klase. Praksa je ipak pokazala da ta baterija može da izdrži dovoljno dugo. Naš prosek punjenja bio je otprilike na jedan i po dan, a prosečna upotreba podrazumevala je nekoliko obavljenih poziva, čitanje vesti, povremeno gledanje Youtube klipova i čitanje knjiga u prevozu, pri čemu je samo ovo poslednje podrazumevalo je bar sat vremena konstantno aktivnog ekrana. Uz sve to, možemo da kažemo da je baterija trajala bar 30 sati, a često i duže. A, s obzirom da se uz telefon dobija brzi punjač, već za dvadesetak minuta punjenja obezbedićete sebi još desetak časova autonomije (dok se pun kapacitet baterije ostvaruje nakon sat vremena).

Staklena leđa izgledaju prelepo i tu nema zbora. Ipak, zbog njih telefon relativno lako može da isklizne iz ruke, pa preporučujemo da se stavi zaštitna maska koja se dobija u paketu. Osim što će obezbediti mnogo bolje prijanjanje uz ruku, maska štiti i leđa telefona od eventualnih ogrebotina, a pošto je potpuno transparentna gotovo da ni malo narušava fantastičan izgled uređaja.

Pročitajte i tekst:  Realme se rangirao u Top 4 brenda pametnih telefona u Evropi, prema podacima Counterpoint-a za treći kvartal

Skener otiska prsta, odnosno njegova pozicija na prednjoj strani, je sledeća stvar o kojoj se mnogo polemiše. Jasno nam je da korisnici teško menjaju navike i da naviknuti na skener postavljen u blizini zadnje kamere koji omogućava lako otključavanje telefona. Ali naš utisak o prebacivanju ove komponente na prednju stranu je više nego povoljan, a evo i zašto… Za početak, kada je skener na zadnjoj strani, logično je da će se otključavati samo kažiprstom. Kada je pozicioniran na prednjoj strani, sasvim je logično da se za otključavanje koriste palčevi i kažiprsti na obe ruke. To svakako olakšava manipulaciju telefonom, recimo kada stoji na stolu, a i pokazalo se da upotreba palca sasvim lepo služi kada se telefon drži u ruci. Dodatna pogodnost je što su u skeneru implementirane i neke funkcije upravljanja telefonom, što ne bi bilo moguće da je on pozicioniran na zadnjoj strani.

Kada je kamera u pitanju ovde je upotrebljen isti hardver kamere kao na modelu Huawei P10, što znači da je vrhunski, a razlika je samo u sočivima koja nisu potpisana od strane Laica-e. „Problem“ koji su pojedini korisnici eventualno iskusili je da, prema njihovim rečima, fotografije nisu dovoljno oštre i da im nedostaju detalji. Razlog za to leži u „Auto“ modu kamere koju najveći broj korisnika koristi. Naime, taj automatski mod daje prednost osvetljenju, pa previše podiže ISO vrednost, koja nekad dostiže i čitavih 3200. Na taj način se dobija svetlija fotografija, ali se gubi na detaljima. Rešenje je u tome da prilikom fotografisanja aktivirate PRO mod, koji (čak i ako ništa drugo ne promenite) ima znatno manju podrazumevanu ISO vrednost, pa će i oštrina fotografija biti znatno bolja. Slična situacija je i sa prednjom kamerom – post-procesiranje u portret modu ima tendenciju da „previše ulepšava“ sliku, pa preporučujemo da se isključi portret mode (ikonica u gornjem centralnom delu ekrana kamere) i rezultat će odmah biti uočljivo bolji.

Pročitajte i tekst:  Novi virtuelni operater u Srbiji

Tokom upotrebe stekli smo utisak da je motor za vibraciju telefona nešto slabiji nego što smo očekivali i da ponekad može da se desi propuštanje poziva ili poruka, kada se on nalazi u džepu ili torbi (a vi ste u nekom bučnom okruženju). Za sada je to moguće prevazići instaliranjem nekog eksternog programa koji obezbeđuje bolju kontrolu vibracije, a nadamo se da će neki novi update obezbediti i sistemsku podršku za to.

Generalno, telefon se pokazao više nego dobro. Sve operacije u svakodnevnoj upotrebi teku glatko i bez ikakvog zastoja ili odlaganja. Interfejs telefona (EMUI 5.1) je subjektivna kategorija, pa stoga možemo da kažemo samo da je autoru ovog teksta vrlo prijatan za upotrebu. Naravno, potrebno je malo naviknuti se na drugačiju filozofiju u odnosu na stock Android interfejs, ali kada se naviknete, sve deluje veoma logično i intuitivno.