Testirali smo HONOR 9 – Premium telefon po meri mladih

Kao podbrend kompanije Huawei, Honor je za svoju ciljnu grupu potrošača izabrao mlađu populaciju, a sa mladima se povezuju dve činjenice – vole kvalitetne i dobre uređaje i istovremeno najčešće nisu u finansijskoj mogućnosti da ih priušte. Upravo na tu kartu igra i Honor, koji je na tržište doneo premium telefone po pristupačnim cenama. Za njihove modele, uključujući i najnoviji Honor 9,  možemo da kažemo da su otprilike za trećinu jeftiniji od drugih premium telefona koji se mogu kupiti u Srbiji. A to je već dovoljna preporuka za mlade i za sve ostale!

OK, postoji nekoliko modela koji cenom, kvalitetom, brzinom i generalno celom svojom pojavom pariraju Honor-u 9, ali oni ne mogu legalno da se kupe u Srbiji. To znači da za njih nema ovlašćenih servisa, nema važeće garancije koju je moguće iskoristiti u Srbiji i nema podrške koja stoji iza Honor-a.

Da je Honor 9 namenjen prvenstveno mladima ukazuje nekoliko detalja, a jedan od njih je svakako i dizajn. Proizvođač se zaista potrudio da ovaj model izgleda prelepo i opšti je utisak da je taj posao odrađen perfektno. Zadnja strana je napravljena od zaobljenog stakla koje se sastoji iz čak 15 slojeva. Prelamanje koje je dobijeno na taj način daje utisak kao da je zadnja strana telefona talasasta (što je uspešna optička varka, jer krajevi jesu zaobljeni, ali ne i sredina zadnje strane). Ona je sada napravljena iz jednog dela i na njoj nema nikakvih ispupčenja ili prekida. Da bi se to postiglo, čitač otiska prsta na ovom modelu je, za razliku od Honor-a 8, premešten na prednju stranu.

Pročitajte i tekst:  HONOR telefoni zabeležili još jedan rekord

Druga važna stvar mladima je svakako kamera. Ovde je implementirana dual zadnja kamera, koja se nalazi u ravni sa zadnjom stranom. Time se kamera dodatno štiti od mehaničkih oštećenja. Osnovni, kolor CMOS senzor rezolucije 12 MP pojačan je crno-belim senzorom od  20 MP. Ovakav sklop funkcioniše na istom principu kao i kod Huawei P10 telefona, tako da omogućava pravljenje fotografija vrhunskog kvaliteta. Kamera poseduje optički zum od 2x i mogućnost video zapisa koji ide do 4K rezolucije. Prednja kamera je rezolucije 8 MP i odličnog je kvaliteta, a namenjena je naravno prvenstveno ljubiteljima „Selfi“ fotografija.

Još jedna od veoma bitnih stvari mladim naraštajima je kvalitet zvuka na telefonu. Za ovaj telefon je ekskluzivno dizajniran „Honor Purity“ sistem normalizacije zvuka, a upotrebljena je i specijalna „Huawei Histen“ tehnologija koja je takođe premijerno predstavljena baš na ovom – Honor 9 modelu. Ova tehnologija donosi tri predefinisana moda reprodukcije zvuka uz čiju pomoć se dobija mnogo realističniji audio doživljaj, rekli bismo među najboljima u klasi mobilnih telefona bez upotrebe dodatnih eksternih zvučnika.

Honor 9 poseduje Full HD ekran dijagonale 5.15 inča, zasnovan na IPS tehnologiji. Implementiran je i DCI-P3 standard koji obezbeđuje bolji prikaz boja u ekstremno svetlim uslovima (recimo na suncu). Uređaj pokreće Huawei-jev 64-bitni osmojezgarni procesor Kirin 960, dok je za grafiku zadužen Mali-G71 MP8 GPU. Na Antutu benchmaku dobili smo rezultat od 142392 poena, što je otprilike oko 50% ubrzanje u odnosu na prethodni model (Honor 8). Ako pravimo poređenja sa aktuelnim premium modelima telefona, dobijeni rezultat je za oko 17% slabiji od Samsung Galaxy S8 telefona, ali ako uzmemo da je drastično jeftiniji, odnos cene i performansi je svakako na strani Honor 9 modela.

Pročitajte i tekst:  Motorola najavila nove Moto G5S (special edition) i Moto G5S Plus telefone

U ponudi su verzije od 4/6 GB RAM memorije i 64 GB skladišnog prostora, a na nekim tržištima prodaje se i verzija sa 6 GB RAM-a i 128 GB skladišnog prostora. Proširenje storidža moguće je putem MicroSD kartice, a podržani su kapaciteti do 256 GB. Ugrađena baterija ima 3200 mAh i obezbeđuje celodnevnu autonomiju rada. U pitanju je Dual Sim telefon, dakle poseduje podršku za dve SIM kartice. Telefon pokreće Android 7.0 operativni sistem upotpunjen sa Huawei EMUI 5.1 interfejsom.

Honor 9 je telefon koji po svemu, sem po ceni, pripada premium klasi. Fantastičan dizajn, odlične performanse u radu i umerena cena čine ga odličnim izborom za korisnike koji bi želeli flegšip model, ali nisu spremni da odvoje 700 do 900 evra za tako nešto.

Pogledajte video recenziju Honor 9 telefona:

Cena: 500 €

Pročitajte i kako se ovaj telefon pokazao posle mesec dana redovne i svakodnevne upotrebe.

Detaljne specifikacije:

Displej LTPS IPS LCD, 5.15 inča, 1.980 x 1.080 piksela,
CPU 2.4 GHz osmojezgarni Kirin 960, 64-bitni (4×2.4 GHz Cortex-A73 & 4×1.8 GHz Cortex-A53)
GPU Mali-G71 MP8
RAM 4 GB
Storidž 64 GB (proširivo do 256 GB putem Micro SD kartice)
SIM Dual SIM
Kamere Zadnja: 12 MP (kolor) + 20 MP (crno-bela), 2x optički zum, dual LED
Prednja: 8 MP
Baterija Ugrađena, 3.200 mAh, brzo punjenje (40% za 30 minuta)
Konekcije 4G LTE, Bluetooth, Wi-Fi, GPS, 3.5 mm audio izlaz, USB Type-C
OS Android 7.0 + EMUI 5.1
Ostalo Čitač otiska prsta (sa prednje strane), infracrveni port
Dimenzije 147 x 70 x 7.45 mm
Masa 155 g
Pročitajte i tekst:  Honor 9 – iskustva iz prakse (baterija, skener otiska prsta, kamera, vibracija…)