Huawei se fokusira na izgradnju neometanog AI života

Na Huawei samitu analitičara 2020 (Huawei Analyst Summit), Huawei Consumer Business Group (CBG) okupio je analitičare u cilju razgovora o najnovijim trendovima u industriji, inovativnim tehnologijama i razvoju ekosistema. Tema ovogodišnjeg samita bila je “Neometan AI život” (eng. Seamless AI Life), a diskusija je bila fokusirana na smer budućeg razvoja poslovanja.

“Era Interneta svega (eng. Internet of Everything) otvorila je novo tržište od tri milijarde dolara i doneće nove vrste usluga i uređaja”, izjavio je Shao Yang,  glavni strateški direktor Huawei CBG. “Huawei Consumer Business Group sledi stratešku viziju kompanije Neometanog AI Života. Želimo da transformišemo korisničko iskustvo putem hardverske veze, deljenja mogućnosti i sinhronizacije sadržaja i usluga između 1 + 8 + N uređaja.”

Huawei je posvećen svojoj strategiji „1 + 8 + N“ Neometanog AI Života, a “+” se odnosi na mreže širokog područja (eng. Wide Area Network) i tehnologije povezivanja na kratke razdaljine, za konekciju silosa uređaja i omogućavanje deljenja mogućnosti između različitih uređaja koji se koriste u različitim scenarijima. Huawei i dalje ulaže u ključne tehnologije kao što su 5G, Huawei Share, distribuirani OS i Huawei Assistant; konsoliduje svoju dugoročnu konkurentnost i kontinuirano proizvodi i predstavlja industriji inovativne uređaje. Pored toga, Huawei Mobile Services omogućava korisnicima sinhronizaciju sadržaja na više uređaja, donoseći revolucionarno korisničko iskustvo u poslovnom i privatnom okruženju.

Softversko iskustvo u svim scenarijima i ekosistem baziran na distribuiranom operativnom sistemu

Razvoj tehnologija komunikacione mreže i tehnologija interakcije korisnika pokreće kontinuiranu evoluciju uređaja. Pojedinačni korisnici kupuju sve veći broj pametnih uređaja, međutim, mnogi smatraju da međusobna saradnja svih ovih uređaja može biti frustrirajuće iskustvo.

Pročitajte i tekst:  Prodaja telefona Huawei P9/P9 Plus premašila broj od 10 miliona

Govoreći na samitu, Wang Chenglu, predsednik odeljenja softverskog inženjeringa Huawei CBG, rekao je da je budući smer razvoja pametnih uređaja upravo povezivanje više uređaja i omogućavanje fleksibilnog proširivanja mogućnosti, sa pametnim telefonima u fokusu. Ovo postavlja nove zahteve za operativne sisteme. Međusobna komunikacija više uređaja mora biti efikasna i jednostavna za korišćenje, kao što je i prilikom korišćenja jednog uređaja. Resurse i mogućnosti treba deliti između uređaja uz bezbedan pristup i konekciju. Ekosistem bi trebalo da bude istinski otvoren i da podržava mogućnost deljenja sa uređajima trećih strana.

Pomoću distribuirane soft bus arhitekture softvera i baze podataka, Huawei je sveobuhvatno transformisao operativne sisteme – od osnovne arhitekture, do omogućavanja neometane međusobne komunikacije više uređaja. Ovaj način rada uspostavlja odnose poverenja između ljudi, uređaja i podataka putem distribuirane bezbednosne tehnologije, kako bi se osigurala bezbednost i privatnost korisnika u svim scenarijima. Otvaranjem distribuirane mogućnosti, više uređaja može deliti svoje sposobnosti međusobno. Na primer, pomoću Multi-Screen Collaboration funkcije na EMUI 10.1 softveru, koja služi za međusobno deljenje ekrana na različtim uređajima, kamera ili mikrofon na računaru mogu se koristiti za odgovaranje na dolazni poziv na mobilnom telefonu. Multi-device Control Center opcija na mobilnom telefonu omogućava pametnu interakciju između uređaja, omogućavajući vam da sa vašeg pametnog telefona uključite drugi pametni uređaj (npr. pametni zvučnik) ili projekujete prikaz jednog uređaja na ekran drugog.

Pročitajte i tekst:  Team Vitality najavljuje višegodišnje partnerstvo sa Kingston FURY brendom

Za dobavljače hardvera, distribuirane mogućnosti dozvoljavaju aplikacijama da lakše koriste potencijal uređaja, što zauzvrat povećava količinu njihove upotrebe. Proširene mogućnosti takođe mogu smanjiti poteškoće i vreme koje programeri utroše za razvoj aplikacija, tako što će biti potrebno proizvesti samo jednu verziju aplikacije za više uređaja u cilju pružanja neometanog AI korisničkog iskustva prilikom korišćenja iste aplikacije na različitim uređajima.

Potpuno otvaranje Huawei Mobile Services (HMS) za stvaranje neometanog AI života

Huawei otvara svoje “Chipset-Device-Cloud” mogućnosti programerima. Ove mogućnosti uključuju desetine osnovnih HMS setova (eng. HMS Kit) kao što su Account Kit, In-App Purchase Kit, Machine Learning Kit, HiAI Kit i Camera Kit. Huawei sarađuje sa programerima i partnerima širom sveta na izgradnji Huawei Mobile Services ekosistema i obogaćuje sadržaj i usluge dostupne Huawei korisnicima, donoseći neometano AI korisničko iskustvo u 5G eri.

Obraćajući se prisutnima, Eric Tan, potpredsednik Huawei CBG Consumer Cloud Service odeljenja, rekao je da Huawei nudi vodeće kvalitetne aplikacije, redukuje korake i vreme za pretraživanje i odabir aplikacija, a donosi i sigurnije i privlačnije aplikacije lokalnom tržištu. Pored toga, Huawei je predstavio Quick Apps i Ability širom sveta. Quck Apps nude korišćenje aplikacija bez instalacije, uz jednostavan „tap-to-play“ mehanizam, koji omogućava da aplikaciji pristupite jednim dodirom, pružajući dosledno korisničko iskustvo na svim uređajima i u svim situacijama.

Kompanija programerima obezbeđuje odgovarajuće alate za integrisano razvojno okruženje (eng. Integrated Development Environment), pružajući im one-point pristup za globalnu proizvodnju aplikacija, za sve vrste uređaja. Od marta 2020. godine, Huawei ima više od 1,4 miliona registrovanih programera širom sveta.

Pročitajte i tekst:  HUAWEI U TOP 10 NAJVREDNIJIH BRENDOVA NA BRAND FINANCE LISTI

Programeri koriste prednosti HMS Core setova kao što su servisi mapiranja i analize. Već je više od 60.000 aplikacija integrisalo HMS Core servise, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 66,7%. U budućnosti, Huawei će otvoriti više Chipset-Device-Cloud mogućnosti i sarađivati sa izvanrednim programerima i partnerima širom sveta na izgradnji neometanog AI ekosistema.