Intervju sa Rodžerom Bensonom, Višim direktorom komercijalne prodaje, AMD EMEA

Rodžer Benson je jedan od vodećih stručnjaka industrije za prodaju poluprovodnika i odgovoran za komercijalno poslovanje AMD-a u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi. On je bio na čelu napora AMD-a da pomogne partnerima da reaguju na pandemiju i fluktuirajuće tržišne uslove koje je stvorio. Evo šta on ima da kaže na temu poslovanja AMD-a, novim proizvodima i fokusu kompanije u narednom periodu.

Koji su prioriteti AMD-a za komercijalni i preduzetnički sektor u 2021. godini?

Prioritet je rad sa našim partnerima na zadovoljavanju sve veće potražnje, podstaknute drastičnim povećanjem upotrebe IT-ja u preduzeću i javnom sektoru. Sada se AMD dokazao donosiocima IT odluka u preduzećima, demonstrirajući našu dugoročnu posvećenost i izvršenje mape puta. Isporučujemo ovo u 2021. godini kroz našu „Zen 3“ arhitekturu, na kojoj su bazirani naši AMD EPYCTM serverske, i RyzenTM  linije mobilnih i desktop proizvoda. Enterprise IT rast će nastaviti da se ubrzava u narednih 12 meseci i radimo na ispunjavanju te potražnje sa našim Ryzen i EPYC proizvodima. Takođe radimo sa našim OEM i cloud partnerima kako bismo im dali proizvode i tehnologiju koja im je potrebno da iskoriste kontinuirani porast potražnje.

Po čemu se najviše razlikuju AMD i vaš glavni konkurent u komercijalnom sektoru?

AMD blisko sarađuje sa našim proizvodnim partnerima kako bi ispunili potražnju u proteklih godinu dana. Dok su se neki konkurenti suočili sa značajnim poteškoćama, AMD je vodio industriju sa našim 7 nm čipovima u našim serverskim i klijentskim proizvodima.

Serversko tržište zahteva osnovne performanse rada na računaru i izbalansiran sistem. Naši proizvodi su dizajnirani da balansiraju i optimizuju osnovne performanse, propusni opseg memorije i IO propusni opseg kako bi odgovarali opterećenju i potrebama aplikacije naših klijenata. Naš fokus je na tome kako da pomognemo klijentima da reše poslovne probleme, od prvog konceptualnog dizajna do finalnog proizvoda.

Da li je pandemija promenila tržište za centre podataka, serverski računarski hardver i pridružene tehnologije?

Video sam i čitao o digitalnim kanalima, umesto o fizičkim kanalima na koje su se preduzeća oslanjala pre pandemije, postavši najbrže rastući izvori prihoda za mnoge kompanije u ovoj novoj normali.

Preduzeća su morala da se prilagode tako što će omogućiti rad na daljinu tokom čitavog svog poslovanja, što često zahteva novu IT infrastrukturu i rešenja kako bi se obezbedio kontinuitet poslovanja i produktivnost zaposlenih. Najodvažnije tehnologije za omogućavanje ovde jesu cloud computing i cybersecurity. AMD je izuzetno dobro pripremljen da se pozabavi obema oblastima, sada i u budućnosti. Tržištu je potrebno više računarske snage i mi možemo da pomognemo da je obezbedimo za lokalne centre podataka i oblak.

Mnogi naši klijenti su nadogradili svoje mrežne linije kako bi bili sigurni da imaju dovoljno dobru infrastrukturu između kompanije i domova zaposlenih. Takođe smo videli porast potražnje klijenata za novim desktop i laptop PC proizvodima. Očekujemo da će se ova potražnja i ubrzanje u korišćenju cloud computing-a nastaviti do 2021.

AMD se angažovao sa klijentima u svim ovim oblastima i na tržište doveo novu generaciju procesora koji nude pogodno rešenje za sve, od potrošačkih i poslovnih klijenata do najsavremenijeg data centra i cloud aplikacija.

Šta je AMD radio u borbi protiv COVID-19? Sa kim je u partnerstvu?

Naši čipovi su ugrađeni u nekoliko respiratora koji pomažu pacijentima COVID-19 da se oporave i dali smo donacije računarskim institucijama visokih performansi za podršku istraživanju virusa. Takođe smo donirali tehnologiju i hardver Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji, Superkompjuter centru Lajbniz i Računarskom centru visokih performansi u Štutgartu u Nemačkoj, Univerzitetu  Trento u Italiji,  kao i istraživačkoj instituciji GENCI u Francuskoj.

Širom AMD-ovih linija i segmenata komercijalnih proizvoda, radnih stanica, laptopova i CPU-a servera, kao i GPU-a radne stanice, koji su dugoročni trendovi transformacije industrije? Kakav će biti njihov uticaj?

AMD je fokusiran na obezbeđivanje pobedničkih rešenja lokalno i u oblaku. Za lokalni segment radimo sa tradicionalnim prodavcima servera kao što su HPE, Dell, Lenovo, Supermicro i mnogi drugi. Zajedno sa našim partnerima proizvodimo odlična hardverska infrastrukturna rešenja kako bismo zadovoljili potrebe preduzeća na licu mesta za raspoređivanje.

Što se tiče cloud-a, radili smo sa globalnim provajderima kao što su AWS, Microsoft, Azure, Google Cloud, IBM i Oracle. Takođe sarađujemo sa EMEA cloud provajderima kao što su OVH, Hetzner, Ionos, Scaleway i drugi. AMD se fokusira na tradicionalne arhitekture oblaka i hibridna rešenja i blisko sarađujemo sa ovim provajderima kao i sa ISV-ovima kao što je VMware, kako bismo omogućili najviši nivo bezbednosti u cloud-u.

Pročitajte i tekst:  Intervju - Mario Silveira, AMD korporativni potpredsednik, EMEA

Sajber bezbednost je ključna oblast fokusa za AMD koja se proteže od naše linije proizvoda servera do naše klijentske linije proizvoda. Nudimo sigurnu šifrovanu virtuelizaciju, koja je temelj za poverljivo izračunavanje. Mnoge poverljive usluge računara koje Google Cloud i Microsoft Azure nude, pokreću naše tehnologije.

Kakvu ulogu cloud igra za AMD? Koliko je javni cloud važan u tom pogledu?

Enterprise IT želi najbolje od oba sveta, da bude u stanju da lako pomera obim posla između lokalnih data centara i javnog cloud-a. Blisko sarađujemo sa ISV-ovima kao što su VMware, Red Hat, Microsoft i drugima kako bismo se uverili da hibridna rešenja u cloud-u dobro funkcionišu za kupce kada rade na našim procesorima.

Šta AMD očekuje od GAIA-X? Koliko je GAIA-X važan za AMD?

AMD je član EKO asocijacije GAIA-X. Iako ćemo doprineti specifikacijama za federativno okruženje sa više oblaka koje predviđa Gaia-X, naša namera je da se pobrinemo da infrastrukturni standardi budu što otvoreniji. Verujemo da su otvoreni standardi u najboljem interesu cloud provajdera i krajnjih korisnika. Otvoreni standardi omogućavaju slobodno premeštanje opterećenja između dobavljača u cloud-u, a da kupci ne budu zaključani za bilo kog prodavca ili tehnologiju.

Mnogi krajnji korisnici imaju veliku vrednost u pogledu suvereniteta podataka, bezbednosti i privatnosti. Ekspertiza koju imamo u bezbednosti za cloud i na drugim mestima može pomoći u vođenju GAIA-X dok definiše svoj okvir za rad. Radimo sa projektom da pomognemo da se, kako razvijaju standardi i kako će oni funkcionisati, drži što otvorenijim.

Postoji snaga u različitosti i shvatajući da snaga zahteva mnogo bliske saradnje, omogućavajući svima da rade zajedno što efikasnije. Evropi će biti potreban zajednički, otvoren pristup da bi ostala konkurentna. Međunarodna preduzeća moraju biti u stanju da slobodno posluju širom celog evropskog pejzaža. Kompanije ne smeju da osete da im je potreban jedan pristup za jednu zemlju, a drugi za drugu.

Ovo može biti pozitivan aspekt GAIA-X ako je dobro i otvoreno definisan. Ljudi koji koriste standard moći će da rade u cloud-u bez ograničenja, potencijalno čak i u okruženjima sa više prodavaca, od kojih su se svi pretplatili na GAIA-X standarde. To će omogućiti preduzećima da slobodno posluju, nesmetano i takmiče se na međunarodnom nivou.

Šta AMD radi da osigura da ne bude ostavljen u AI trci?

Organizacije mogu da koriste naše AMD EPYC procesore da podrže AI donošenje odluka ili inferenciju. Takođe mogu da koriste našu AMD Instinct porodicu GPU akceleratorskih proizvoda za podršku AI inferencije, kao i opterećenja za obuku dubokog učenja. Biće veći fokus od strane AMD-a u 2021. godini i u narednim godinama na proširenje tog GPU portfolija, ovo će biti neverovatan adut za proširenje našeg poslovanja u AI segmentu.

Kakvi su AMD-ovi planovi za 5G tehnologije?

Globalni sektor telekomunikacione infrastrukture prelazi na softverski definisane mreže u poslednjih nekoliko godina. Mnoga telco rešenja su sada zasnovana na standardnim komercijalnim off-the-shelf serverima međunarodnih serverskih OEM proizvođača kao što su HPE, Dell, Lenovo i drugi. Veoma blisko sarađujemo sa ovim OEM proizvođačima i velikim telco igračima kao što su Nokia i Ericsson. Verujemo da je put napred jednostavno iskoristiti tu softverski definisanu tranziciju, koristeći standardne servere od prodavaca.

Kako je AMD uračunao prioritete klijenata u dizajn svojih proizvoda i način na koji radi sa ključnim partnerima kao što su OEM i kanal?

Slušali smo partnere koji su nam rekli da postoji potreba za visokim performansama zajedno sa energetskom efikasnošću. Energetska efikasnost je ključni kriterijum bez obzira na to da li gradite data centar ili samo želite duže trajanje baterije od laptop računara. AMD je uložio mnogo napora u proteklih nekoliko godina da se uveri da iskorišćavamo najnovije proizvodne procese, kao što je 7 nm tehnologija. Tu je i arhitektonski dizajn koji je AMD osmislio iz temelja kako bi smanjio potrošnju energije. To predstavlja veliko smanjenje potrošnje električne energije za naše kupce što ima dramatičan efekat na njihovu donju liniju i njihovo operativno upravljanje. Za pojedince, ova povećana efikasnost je deo razloga zašto mogu da koriste svoje laptopove još dugo, a da ne moraju da se dopunjuje.

Pročitajte i tekst:  Zvezda i Huawei - najbolji uz najbolje

Kakva je strategija AMD-a za guranje usvajanja komercijalnih tehnologija?

Najosnovnije je podizanje svesti. Jednom kada preduzeća probaju AMD, shvataju prednosti. Koristimo x86 arhitekturu koja je potpuno softverski kompatibilna sa našim konkurentima kako bi krajnji korisnici mogli neprimetno da se presele na AMD bez brige. Uspešno smo izgradili poverenje na tržištu da je AMD posvećen preduzeću na duži rok, isporučujući nekoliko generacija uspešnih proizvoda širom servera i opsega klijenata. Ovo je isplata dividendi jer se AMD sada redovno razmatra za dokaze koncepta koji dovode do raspoređivanja obima naših proizvoda preko servera i u flotama klijenata za enterprise IT.

Koje korake preduzimate da biste ojačali odnose sa partnerima u kanalu i integratorima?

Shvatamo da je lanac pune vrednosti važan. Povećavamo broj osoblja za naše kanalske organizacije širom sveta kako bismo osigurali ujednačeno dobro iskustvo. AMD blisko sarađuje sa svojim ključnim klijentima kao što su HP, HPE, Dell i Lenovo… Umesto da radimo u silosima, razgovaramo i upoređujemo beleške da bismo bili sigurni da radimo najbolje što možemo da se pobrinemo za sve naše kanalske partnere. To podrazumeva obezbeđivanje kvalitetnog sadržaja koji im je potreban, pravih programa podsticaja i edukativnih materijala za njihove korisnike, krajnje korisnike i lokalne integratore. Kroz kombinaciju OEM partnerstva sa kanalom i težnjom da svi naši materijali i programi budu najbolji u klasi, kontinuirano jačamo naše odnose sa partnerima kanala.

Za klijente koji su u prošlosti prelazili sa proizvoda konkurenta na AMD, koje strategije su funkcionisale iz AMD, OEM ili channel partnerske perspektive?

Pobeđujemo kada možemo da podstaknemo otvorenu spremnost da probamo AMD kod klijenata jer kada jednom pokušaju, saznajemo da se oni prebacuju na AMD sisteme veoma visokom brzinom. Blisko sarađujemo sa partnerima, OEM-ovima i klijentima kako bismo olakšali dokaze koncepta. U nekim slučajevima, blisko sarađujemo sa prodavcima softvera kako bismo bili sigurni da je rešenje podešeno i optimizovano za njihove potrebe, istovremeno izvadeći svaki gram performansi iz naših proizvoda.

Da li postoje imena EMEA brendova ili imena klijenata koja bi se pokazala kao primer kompanija ili organizacija koje usvajaju AMD rešenja?

Najinteresantnije studije slučaja su one koje naglašavaju rad AMD-a u segmentu rada na računaru visokih performansi (HPC). AMD sarađuje sa nekim od najboljih svetskih akademskih i istraživačkih institucija, kao i sa vodećim komercijalnim HPC klijentima.

Na primer, Evropski centar za vremensku prognozu srednjeg dometa (ECMWF) koristiće od ove godine jedan od najmoćnijih meteoroloških superkompjutera na svetu, koji su napravili Atosi i koje napajaju AMD EPYC procesori. Ona će voditi predviđanja u daleko većoj rezoluciji od oko 10 kilometara, nudeći pouzdane, napredne informacije o pojavljivanju i intenzitetu teških vremenskih događaja.

Météo-France , francuska nacionalna meteorološka služba takođe će koristiti superkompjuter sa EPYC procesorima kako bi predvideo neočekivane meteorološke fenomene velikih udara malih razmera, kao što su intenzivne padavine, pljuskovi, kao i rizik od grada i dodatno usavršio svoje studije uticaja klimatskih promena.

Novonajavljeni superkompjuter Univerziteta u Štutgartu, koji napajaju AMD EPYC procesori, omogućiće naučnicima i istraživačima da pokreću složenije simulacije brže nego ikada. To je najveća instalacija druge generacije EPYC procesora u Nemačkoj i jedan od najvećih u EMEA.

AMD takođe radi sa životnim naukama i farmaceutskim kompanijama na korišćenju HPC-a za pronalaženje i modelovanje novih lekova i tretmana. Naša tehnologija pomaže proizvođačima da modeluju nove načine rada koji štede novac, resurse i energiju. AMD hardver takođe pomaže energetskom sektoru da pronađe nove izvore energije i optimizuje potrošnju na načine koji industriju čine efikasnijom i održivijom.

Možete li nam reći nešto o planovima za AMD-ovu radnu stanicu i servere? Na šta bi tržište trebalo da pazi u narednih godinu dana?

Pročitajte i tekst:  Philips predstavlja novi prenosni monitor svoje nagrađivane serije

Obratite paznju na još OEM-ova koji najavljuju radne stanice koristeći AMD tehnologiju ove godine, zasnovanu na AMD Ryzen Threadripper PRO i EPYC procesorima. Videćete nove proizvode zasnovane na AMD EPYC koristeći Zen 3 arhitekturu u data centru i cloud sektorima, kao i šire portfolio proizvoda i usluga od naših OEM i cloud partnera.

U kojoj meri OEM i ISV povratne informacije igraju ulogu u razvoju AMD proizvoda?

Pažljivo slušamo naše korisnike na svim nivoima, od krajnjih korisnika koji pokušavaju da reše poslovne probleme do OEM-ova koji blisko sarađujeju sa njima takođe. Na primer, u poslednjih godinu ili dve objavili smo verzije naših AMD EPYC servera optimizovane za performanse. Koriste se za situacije kada je kupcima potrebna veoma visoka frekvencija, veoma niska kašnjenja i veoma visoke ukupne performanse po jezgru.

To smo uradili kao odgovor na povratne informacije klijenata za određene slučajeve korišćenja, kao što su korisnici CAD-a i aplikacije za automatizaciju podataka koji su nam rekli da je to ono što im je potrebno od procesora. Na ovaj način AMD se uklapa u potrebe pojedinačnih segmenata i osluškuje naše OEM i klijente krajnjih korisnika prilikom kreiranja novih proizvoda.

Po čemu se izazovi razlikuju na tržištima u 2021. godini i koliko je teško dobiti pravu strategiju za sva tržišta u doba COVID-19?

AMD portfolio je dovoljno širok i naša tehnologija dovoljno robusna da zadovolji potrebe mnogih različitih tržišta i kategorija. To nama i OEM proizvođačima daje agilnost potrebnu za odgovor na najširi mogući spektar potreba kupaca.

Šta vas je najviše iznenadilo ili je bila najinteresantnija stvar koju ste naučili tokom prošle godine?

Ono što me je najviše iznenadilo i ohrabrilo jeste prilagodljivost ljudi i koliko je IT industrija sposobna da ih podrži. U ljudskoj prirodi je da se odupre promenama, ali bilo je inspirativno videti kako su se, kada su primorani da se prilagode brzinom, ljudi i preduzeća uzdigli do izazova.

U kojoj meri su IT odeljenja podržavala svoje organizacije takođe je bila izuzetno pozitivna. Fascinantno je koliko i ohrabrujuće videti da digitalna transformacija raketira korporativni i socijalni program u proteklih godinu dana.

Način na koji smo se svi prilagodili kućnom radu i učenju i prilagodili našu infrastrukturu iz IT perspektive je bio izuzetan. Kao što sam već napomenuo, ljudi su svuda nadogradili svoje mreže, prešli na cloud computing i veću upotrebu aplikacija za ličnu produktivnost nego ikada ranije.

Na šta ste najviše ponosni, od vas i vaših kolega koji radite u poslednjih 6–12 meseci?

Na kraju, ponosan sam što se AMD-ova tehnologija koristi za unapređenje društva. Ključna demonstracija toga je u računarskim rešenjima visokih performansi. Pomenuo sam ranije kako možete da koristite HPC da uradite sve, od poboljšane vremenske prognoze do ubrzavanja novih istraživanja virusa kao što je COVID-19. Ovaj unos u borbu protiv virusa ne svode se samo na razumevanje bolesti, naša superkompjuterska rešenja se koriste da bolje razumemo kako možemo da upravljamo reakcijom društva i na virus, na primer minimiziranjem prenosa dok ljudi čekaju vakcinu.

Tokom pandemije, AMD je doprineo ekspertizi i 15 miliona dolara računarskih sistema visokih performansi institucijama uključujući Univerzitet Kembridž, Univerzitet u Štutgartu, MIT, NYU, Dečiju bolnicu Harvard, Superkompjuterijski centar Lajbniz i Medicinsku školu Stanford. Na ovo sam najponosniji. Kao i kada se vidi da se naša tehnologija koristi za ekonomski prosperitet, ona se takođe koristi za unapređenje društva i podršku ljudskim potrebama širom sveta.

Po čemu bi želeli da ljudi pamete AMD u 2020. i 2021. godini?

AMD ubrzava poslovanje. Ljudi sada prihvataju da smo uradili zaista dobar posao u računarstvu visokih performansi i oblaku. Kupci znaju da mogu da kupe laptop na osnovu naših proizvoda iz Ryzen serije i osećaju se veoma uvereno da će dobro poslovati i raditi sve što žele. Prošli smo i prag poverenja na poslovnom tržištu koje nastavlja da se ubrzava. Ključni poslovni cilj sada je da se što brže proširimo punim spektrom IT-ja, u računarstvu klijenata, u data centru i u oblaku. Ono što kupci i partneri sve više razumeju jeste da AMD ubrzava preduzeća širom sveta.