Iskustva iz prakse – Samsung Galaxy Z Fold4

Klasično testiranje telefona može da pokaže koliko je on brz, kao i kakve su mu karakteristike pojedinih sklopova. Međutim, čitaocima (i potencijalnim korisnicima) obično nedostaje jedan veoma važan, rekli bismo možda i najvažniji aspekt – iskustva iz dugotrajne upotrebe u realnim uslovima. Upravo zbog toga, odlučili smo da vam prenesemo naša iskustva višemesečne svakodnevne upotrebe Samsung Galaxy Z Fold4 telefona.

U nastavku ovog teksta pokušaćemo da sumiramo naše lične utiske o ovom telefonu, što će vam nadamo se, pomoći da odlučite da li je on pravi izbor za vas.

Prva stvar koju ćete primetiti prilikom upotrebe ovog telefona su njegovi gabariti i masa. Ukoliko želite mobilni telefon ovog tipa morate se unapred pomiriti sa činjenicom da su gabariti i masa nešto veći u odnosu na standardne telefone. Tako je i Galaxy Z Fold4 teži 60 do 80 grama od prosečnog današnjeg telefona, što definitivno nije mnogo, ali je razlika primetna.

Spoljni ekran, iako je uži od ekrana na klasičnim pametnim telefonima, sasvim je funkcionalan, i za većinu stvari nećete imati potrebe da telefon otvarate i upotrebljavate veći, unutrašnji ekran na preklop. Izuzetak su gledanje slika i video snimaka, kada upotreba unutrašnjeg ekrana nema premca.

Kvalitet preklopa na ekranu Galaxy Z Fold4 je odličan. Ni nakon više meseci upotrebe, na testiranom primerku ne vide se nikakvi znaci oštećenja ili odlepljivanja ivica. Naravno, s obzirom da je fleksibilni ekran znatno osetljiviji od prosečnog ekrana, potrebno je samo malo pažljivije rukovati s njim i time ćete sebe poštedeti eventualnih kvarova i oštećenja. Veliki ekran, kao i prilagođeni Android OS, omogućavaju PRAVI multitasking na ovom telefonu. To znači da bez problema možete da otvorite više aplikacija istovremeno vidljivih na ekranu, i da ih normalno upotrebljavate, skoro jednako efikasno kao na računaru.

Pročitajte i tekst:  Testirali smo Honor 20 Pro – Savršena kamera i za daljinu i za blizinu

Kada su kamere u pitanju iskustva su podeljena. Naše mišljenje je da Samsung možda čak i nije morao da implementira unutrašnju kameru. Stekli smo utisak da je ona tu samo da bi demonstrirala tehnologiju skrivanja kamere ispod ekrana, što je naravno veliki plus u tehnološkom smislu. Ipak njena rezolucija, kao i kvalitet slika dovoljni su samo za video pozive i vrlo moguće je da je nikad nećete koristiti, čak ni za to. I prednja (selfi) kamera, iako je daleko kvalitetnija, u našem slučaju skoro da je nikad nismo upotrebljavali. Naravno da smo pravili selfije, ali smo za to koristili gotovo isključivo glavnu kameru. Naime, kada se telefon otvori, postoji opcija koja omogućava fotografisanje selfija sa glavnom kamerom, dok se spoljni ekran koristi za nadgledanje selfi scene. S obzirom da je glavna kamera zaista vrhunskog kvaliteta, na ovaj način se dobijaju najkvalitetniji selfiji, pa zašto onda koristiti manje kvalitetnu kameru.

Baterija od 4400 mAh je nešto nižeg kapaciteta od današnjeg proseka, ali moramo da kažemo da je Samsung napravio odličnu stvar po pitanju njene optimizacije, naročito ako se uzme u obzir veličina i broj ekrana na ovom telefonu. U proseku, telefon je izdržavao više od jednog celog dana realne, svakodnevne upotrebe, a u par navrata, kada je manje korišćen, izdržao je i puna dana. Jedino ako planirate da se na njemu intenzivno igrate, nećete moći da „izvučete“ više od jednog dana autonomije.

Pročitajte i tekst:  Fibrum Virtual Reality Headset

Kao što znate, Samsung uz svoje telefone ne isporučuje punjač, ali nama to nije mnogo smetalo, jer smo Galaxy Z Fold4 ionako punili bežičnim putem. Ovo nije mnogo brz proces jer traje oko dva i po sata, ali telefon jednostavno ostavite na bežičnom punjaču da se puni dok ga ne koristite, a uvek je pri ruci za upotrebu. Naravno telefon možete puniti bilo kojim USB C punjačem koji već imate od nekog predhodnog telefona, a naravno za najbolji kvalitet i najbrže punjenje možete dodatno nabaviti Samsung-ov originalni punjač.

Povezivanje sa PC računarom je odrađeno fantastično. Na monitoru računara možete bežičnim putem, uz pomoć Phone Link aplikacije, da replicirate ekran telefona (u zatvorenoj ili otvorenoj varijanti). Na taj način omogućeno je, ne samo da čitate sadržaj sa telefona, već da obavljate telefonske pozive, da šaljete i primate SMS, Viber ili WhatsApp poruke, pa čak i da prebacujete fotografije i video snimke sa telefona na računar. U pitanju je vrlo korisna i zgodna opcija koju smo upotrebljavali bukvalno na dnevnom nivou.

Ovo su najupečatljiviji utisci koje smo stekli dugotrajnom ličnom upotrebom Galaxy Z Fold4 telefona. U nekim drugim scenarijima upotrebe možda bi se iskristalisala neka drugačija iskustva, ali smatramo da i ovo što smo naveli može da pomogne da se, zajedno sa klasičnim testom, formira kompletnije mišljenje o Samsung Galaxy Z Fold4 uređaju i da ukoliko želite telefon sa savitljivim ekranom izaberete upravo ovaj model. U svakom slučaju u praksi nismo naišli ni na kakav problem i više smo nego zadovoljni dosadašnjom upotrebom telefona. Ali takođe jedva čekamo da vidimo i šta nam to Samsug sprema sa narednim modelom – Z Fold5.