Fenieslitke 2023 – Forum o pametnoj železnici i logistici

U gradiću Fenieslitke u Mađarskoj, blizu granice s Ukrajinom, odvijao se Forum o pametnoj železnici i logistici 2023, na kome je UNIDO objavio da s kompanijom Huawei i međunarodnim partnerima uspostavlja Globalno savezništvo za veštačku inteligenciju u industriji i proizvodnji.

Esad Jakupović

Forum se je odvijao na intermodalnom terminalu East-West Gate (EWG), najvećem i najmodernijem unutrašnjem terminalu i prvom privatnom železničkom pristaništu za kontejnere u Evropi, koje podržava 5G tehnologija. „U EWG može godišnje da se brzo utovari i rastovari 1,2 miliona kontejnera TEU*) između železnica s različitom širinom tračnica, što podrazumeva visoke zahteve u pogledu efikasnosti i bezbednosti“, objasnio je Janoš Talosi (János Tálosi), izvršni direktor kompanije East-West Intermodal Logistics.

*) TEU (twenty-foot equivalent unit), „jedinica ekvivalentna dvadeset stopa“, služi za označavanje moći kontejnerskih terminala i kontejnerskih brodova. TEU je univerzalni kontejner dug 6,1 m (20 stopa), širok 2,44 m i visok 1,3 do 2,9 m, s masom približno 24 tone.

Dva krana EWG mogu da natovare ukupno do 45 tona, između ostalog osetljivih tereta, kao što su posude s gasom i hemikalijama; u okviru: operator u toku izvođenja daljinskog pretovara kontejnera na terminalu

Savezništvo za AI u industriji

Intermodalni terminal, koji je počeo da radi u oktobru 2022, prvi je logistički terminal na svetu koji upotrebljava daljinski upravljane kranove za premeštanje kontejnera, dakle prvi pametni železnički logistički terminal. „Zahvaljujući tehnologiji 5G, koja omogućava povezivanje svih internih komunikacija i tehničke opreme, visokoautomatizovani kranovi na terminalu sposobni su da obavljaju precizne pokrete na daljinu, što je mnogo udobnije za operatore i poboljšava produktivnost“, dodao je Talosi. EWG, koji zahvata površinu 5 miliona kvadratnih metara, uključujući terminal, skladišta i razvojne zone, opisao je kao „intermodalni železnički logistički čvor u digitalnoj eri“ i naglasio da je projekt ključno dostignuće u razvoju tehnologija 5G u Mađarskoj i digitalizaciji železničkog teretnog saobraćaja.

Pročitajte i tekst:  Pogledajte novi Samsung VR film

Cilj savezništva Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), Huaweija i partnera je uspostavljanje platforme za saradnju i razmenu znanja u cilju podsticanja inovacija, upotrebe tehnologija veštačke inteligencije (AI) u industriji i proizvodnji i povećanja digitalne privrede. „Mobilna povezanost i industrijske inovacije se uružuju, a mreža 5G u kombinaciji s AI i računarstvom u oblaku donosi mnogobrojne koristi u sektorima transporta i logistike“, izjavio je Cijong (Ciyong) Zou, zamenik generalnog direktora i izvršni direktor UNIDO-a. Objasnio je da su se efikasnost, kvalitet i bezbednost radnih mesta u velikoj meri poboljšali, a povećalo se takođe učešće žena u pre pretežno muškom radnom okruženju.

Pomoć kod digitalne transformacije

„Pošto koristi od rešenja AI postaju sve vidljivije u različitim industrijama, važno je pomagati kompanijama kod digitalne transformacije“, naglasio je Zou. Objasnio je da će se savezništvo usredsređivati na podsticanje istraživanja i razvoja tehnologija AI u industriji i proizvodnji i razvoja etičkih smernica za upotrebu AI na tom području, uključujući takođe ekološke i socijalne zaščitne mere. Direktor integrisanih rešenja Huawei Technologies za područje Mađarske i jadranskog regiona Tamaš Bodaj (Tamas Boday) predstavio je tehničke aspekte privatnih mreža 5G u industriji i na području logistike. „Digitalizacija donosi prednosti u finansijskoj i procesnoj efikasnosti, a nudi i veoma snažne društvenoekonomske koristi, jer podiže plate i životni standard regiona“, objasnio je.

Kao što je naglasio Bodaj, „moderni logistički terminal dokazuje da je moguće takva tradicionalno teška i zahtevna okruženja sasvim promeniti, da mladi radnici i radnice mogu da upravljaju digitalnim sistemima u potpuno bezbednim radnim uslovima“. Potpredsednik Huaweija u srednjoj i istočnoj Evropi i Nordijskom regionu Radoslav (Radoslaw) Kedzia objasnio je da EWG sa svojim digitalizovanim visokotehnološkim rešenjima privlači mnoge mlade ljude da ostanu na tom području (prosečna starost zaposlenih je između 23 i 25 godina). Obezbeđeni su visok stopen bezbednosti, zdravo i čisto radno okruženje bez teških radnih uslova. „5G u pametnom železničkom sektoru s tehnologijama sledeće naslednje generacije podsiče digitalnu transformciju“, naglasio je Kedzia.

Forum o pametnoj železnici i logistici 2023: Janoš Talosi, izvršni direktor kompanije East-West Intermodal Logistics

Briga za pretovarivanje i ekologiju

Pročitajte i tekst:  Xiaomi širi svoje poslovanje u Sloveniji

EWG je izgrađen na osnovu privatne investicije preko 100 miliona evra, a omogućava prenos kontejnera između široke i standardne pruge, kao i između vozova i teretnih kamiona. Prikladan ja takođe za utovar punih teretnjaka i običnih prikolica na železnicu. Sve to omogućava da se što više saobraćaja teretnim kamionima po dolasku na granicu EU preusmeri na železnicu u skladu s klimatskim ciljevima Evrope. Terminal ima ukupno oko 10 km standardnih i širokih tračnica i 225.000 m2 betonskih površina za prevoz i skladištenje kontejnera. EWG ima dva krana austrijske kompanije Künz duga 41 m, široka 28 m i visoka 20 m, kojima se upravlja isključivo na daljinu, pomoću niza naprednih senzora, 20 pametnih kamera po kranu i AI algoritama koji omogućavaju visokoprecizno i brzo manevrisanje.

Rešenje MaxWhere, razvijeno u saradnji s mađarskom start-up kompanijom, skuplja, obrađuje i prikazuje informacije iz svih podsistema logističkog centra u realnom vremenu i s pomoću vlastite mreže 5G omogućava planiranje i optimizovanje. EWG posvećuje veliku pažnju životnoj sredini i brine za održivost, pa zato između ostalog koristi sistem toplotnih pumpi za hlađenje-grejanje zgrada, kao i električne terminalske traktore i električne automobile. Pre kratkog vremena su počeli s planiranjem solarne farme i elektrane na vetar i s njima povezane sposobnosti za čuvanje energije. Privatnu mrežu 5G je izgradio Vodafone Mađarska, a sistemi su proizvod Huaweija.