Isprobali smo Samsung Galaxy Watch6 – Mala, ali korisna unapređenja

Samsung Galaxy Watch6 je ispoliran proizvod koji nema potrebu da izmišlja „toplu vodu“. Zasnovan je na funkcionalnostima svojih prethodnika, sa modernijim dizajnom, poboljšanim postojećim funkcijama, više memorije i boljim procesorom, kao i sa preciznijim metrikama. Mi smo probali manju verziju (40 mm) u zlatno-crnoj boji, sa bež, skoro belom narukvicom. Dizajn sata je veoma lep i ova kombinacija boja je, rekli bismo sportsko-elegantna, što znači da se sat uklapa i uz sportsku i uz formalnu odeću.

Ova varijanta Galaxy Watch6 sata je izuzetno lagana, samo 29 grama, tako da ga gotovo nećete osetiti na ruci. Debeo je samo 9 mm, a zahvaljujući zanimljivo osmišljenom dizajnu, izgleda još tanji. Mogli bismo reći da je, model koji smo testirali namenjen prvenstveno ženskoj populaciji, ali lepo leži i na muškoj ruci. Doduše, Samsung je za muškarce namenio nešto veći model, prečnika 44 mm, kao i Classic varijantu, sa rotirajućim prstenom oko ekrana, koji deluje više sportski. „Obična“ varijanta, bez postfix-a „Classic“, iako ne poseduje rotirajući prsten, nudi istu funkcionalnost pomeranjem prsta po obodu ekrana. Bez obzira koju varijantu da odaberete, unutar sata se nalaze identične komponente.

Foto: Samsung

Dijagonala ekrana, izvedenog u AMOLED varijanti, na testiranom modelu je 1.3 inča, sa rezolucijom 432 x 423 piksela. Okvir oko ekrana je smanjen u odnosu na prethodnu verziju, pa zbog toga ovaj sat donosi veću upotrebljivu površinu displeja, što svakako deluje atraktivnije u odnosu na direktnog prethodnika. Sa desne bočne strane aluminijumskog kućišta postavljena su dva tastera, koji imaju višestruke namene, u zavisnosti od načina pritiskanja (jedan klik, dvoklik, ili pritisak i zadržavanje tastera).

Pročitajte i tekst:  Budite na oprezu za "Black Friday" - onlajn kupci suočeni sa povećanim sajber pretnjama

Galaxy Watch6 pokreće nova generacija Exynos čipseta, zasnovana na 5 nm proizvodnom procesu. Samsung tvrdi da je time dobijeno ubrzanje od 18 procenata u odnosu na Watch5 generaciju satova. Pored toga, Watch6 je opremljen sa 2 GB RAM-a i 16 GB prostora za podatke. Tu je i baterija kapaciteta 300 mAh, koja po specifikaciji izdržava 40h, ali u praksi računajte na autonomiju od jednog do dva dana, u zavisnosti od načina upotrebe i učestalosti aktivacije različitih senzora. Već uobičajeno, sat je otporan na vodu i prašinu, po IP68 standardu. Pomenućemo još i da poseduje NFC, WiFi, Bluetooth i GPS funkcionalnost. Naravno, Galaxy Watch6 je pun različitih modova za praćenje fizičke aktivnosti i zdravlja korisnika, kojih ima desetak više nego na prethodnom modelu. Ugrađeni senzori su, prema navodima Samsung-a, precizniji u odnosu na prethodne verzije.

Foto: Samsung

Ova verzija poseduje vidljivo bolji (svetliji ekran) od prethodnika, ali to donosi i smanjenje autonomije baterije. Ako vam ne smeta da bateriju punite svaki, ili svaki drugi dan, Samsung Galaxy Watch6 će se lepo uklopiti u vaše svakodnevne aktivnosti, kakvog god tipa one bile.

Cena: 39.990 rsd.

Kontakt: Samsung

Specifikacije:

Displej Super AMOLED, 1.3“, 432 x 432 piksela, Sapphire crystal staklo
Čipset Exynos-W930 (5 nm)
CPU Dvojezgarni 1.4 GHz Cortex-A55
GPU Mali-G68
Memorija 2 GB RAM, 16 GB storidž (za podatke dostupno 7.1 GB)
Konekcije GSM, WiFi, Bluetooth, NFC
Senzori Termometar, barometar, senzor otkucaja srca, žiroskop, kompas, akcelerometar
Baterija 300 mAh, 10 W bežično punjenje
OS Android Wear OS 4 + One UI Watch 5
Dimenzije 38.8 x 40.4 x 9 mm
Masa 28.7 g
Boje Zlatna, grafitna