Isprobali smo TCL 30+ Pristupačan telefon sa fantastičnim ekranom i vrhunskim zvukom

Danas je veoma teško ući na tržište jeftinijih telefona, a još teže napraviti značajniji proboj u masi modela kod kojih je odnos cene i kvaliteta presudan za kupovinu. TCL 30+ uspeo je u tome, nudeći sveobuhvatan telefon solidnih performansi, koji će da zadovolji najveći broj korisnika, bez previše kompromisa.

U tom svetlu, na ovom modelu kompromisi su pametno odabrani, tako da je sve napravljeno da se dobije optimalna varijanta. Očekivano za ovu klasu, leđa telefona, kao i njegov okvir, napravljeni su od polikarbonata. Međutim, izvedba i kvalitet ovih komponenti su više nego zadovoljavajući, a na povoljan utisak utiče i odabir boja, koji ukazuje da je TCL 30+ namenjen i starijoj i mlađoj populaciji. Starijim, da ne kažemo „ozbiljnijim“ korisnicima lepo će leći crna boja, dok je nebesko plava boja znatno vizuelno atraktivnija i definitivno „gađa“ mlađe korisnike.

Sa desne strane telefona, na tasteru za uključenje postavljen je senzor otiska prsta, a iznad njega se nalaze kontrole jačine zvuka. Na levoj strani je smešten hibridni dual SIM slot, za dve Nano SIM kartice, ili SIM i micro SD karticu. Na donjoj strani su postavljeni 3.5 mm ulaz za slušalice, USB-C konektor, mikrofon i zvučnik. Na gornjoj strani se nalazi drugi zvučnik, tako da TCL 30+ ima pravi stereo zvuk, kao i sekundarni mikrofon, čija svrha je da hvata i procesira (smanjuje) buku iz okruženja tokom telefonskih razgovora.

Pročitajte i tekst:  Iskustva iz prakse – Samsung Galaxy Z Fold4

Na prednjoj strani nalazi se AMOLED displej dijagonale 6.7 inča, sa rezolucijom 1.080 x 2.400 piksela i odnosom stranica 20:9. Slobodno možemo da kažemo da u ovom segmentu TCL 30+ nudi znatno više od direktnih konkurenata, kako po pitanju kvaliteta ekrana, tako i po pitanju njegove rezolucije. To je postignuto delimično i zbog upotrebe TCL NXTVision AI tehnologije koja poboljšava prikaz na ekranu u uslovima jakog osvetljenja.

Telefon pokreće MediaTek Helio G37 čipset, zajedno sa PowerVR GE8320 GPU-om, a što se memorije tiče, na raspolaganju su 4 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke. Jasno je da je u pitanju entry-level hardver, koji nema ambicije da se meri sa (znatno skupljim) modelima iz više klase. Međutim, ova konfiguracija je sasvim dovoljna za obavljanje svakodnevnih poslova, pa čak i za povremeno igranje manje zahtevnih igara. Sistem je zaokružen velikom baterijom, kapaciteta 5.010 mAH, koja će obezbediti između jednog i po i dva dana autonomije.

TCL 30+ poseduje trostruku zadnju kameru, od kojih glavna ima rezoluciju 50 MP. Druga, makro kamera, je rezolucije 2 MP, koliko ima i senzor dubine. Kvalitet fotografija je dobar, međutim noćne fotografije su nešto lošijeg kvaliteta, ali to je uobičajena situacija u ovom cenovnom rangu, pa se ne može uzeti kao negativna karakteristika. Na prednjoj strani, u izrezu ekrana, postavljena je selfi kamera rezolucije 13 MP, takođe sasvim solidnog kvaliteta.

Pročitajte i tekst:  Spremite se za uzbudljivu letnju avanturu s neverovatnom Redmi Note 12 serijom

Snimanje video zapisa je takođe dobro, uzimajući u obzir sve okolnosti. Maksimalna rezolucija je 1080p@30fps, što je očekivano za ovu klasu, a i nedostatak optičke stabilizacije je u njoj standardan. Međutim, senzor se veoma brzo prilagođava raznima promenama osvetljenja, pa na video snimcima nećete imati dugotrajne situacije sa preeksponiranim ili podeksponiranim delovima.

Pomenuli smo na početku da ovaj telefon poseduje stereo zvučnike, što je zaista retkost u kategoriji koja pripada. Generalni kvalitet audio reprodukcije je bez sumnje među najboljima, ako ne i najbolji u klasi.

Sa softverske strane, TCL 30+ koristi TCL UI 4.0 interfejs zasnovan na Android-u 12, koji donosi veliki stepen podešavanja. Slobodno možemo da kažemo da je taj stepen slobode jedan od najvećih koji smo videli, pošto korisnik može da prilagodi skoro svaki detalj na telefonu.

Sve u svemu, TCL 30+ je opravdao očekivanja. Iako se radi o jeftinijem telefonu, koji mora da ima neke kompromise, proizvođač je uspeo da ih svede na minimum i da ih upotrebi tamo gde će najmanje smetati u svakodnevnoj upotrebi. Pri tome je uspeo da obezbedi izuzetno kvalitetan ekran, kao i zvuk, pa će gledanje (i slušanje) multimedijalnih sadržaja biti pravo uživanje. Zato slobodno možemo da kažemo da je ovaj model doneo odličan odnos cene i performansi, što ga automatski svrstava u najuži izbor prilikom kupovine, kada je budžet ograničavajući faktor.

Pročitajte i tekst:  Raznovrstan content svakodnevno preplavljuje društvene mreže - da li se možemo istaći?

Cena: 25.999 rsd.

Kontakt: TCL

Specifikacije:

Displej 6.7”, AMOLED, 60 Hz, 1.080 x 2.400 piksela, 20:9
Čipset Mediatek Helio G37
CPU Osmojezgarni, 4 x Cortex-A53 @ 2.3 GHz + 4 x Cortex-A53 @ 1.8GHz
GPU PowerVR GE8320, 680 MHz
Memorija 4 GB RAM, 128 GB storidž, proširivo putem microSD kartice
SIM Hibridni Dual SIM (2 x nano SIM, ili nano SIM + microSD kartica)
Kamere Zadnje: 50 MP (široka), PDAF, veličina senzora 1/2,76”, veličina piksela 0,64 μm, otvor blende F1,85, vidno polje 74,4°;
2 MP (makro), FF, veličina senzora 1/5’’, veličina piksela 1,75 μm, otvor blende F2,4, vidno polje 88,8°;
2 MP (senzor dubine), FF, veličina senzora 1/5”, veličina piksela 1,75 μm, otvor blende F2,4, vidno polje 85°;
Video: 1080p@30fps;Prednja: 13 MP (ultraširoka), FF, veličina senzora 1/3’’, veličina piksela 1,12 μm, otvor blende F2,3, vidno polje 96°;
Video: 1080p@30fps;
Baterija 5.010 mAH, brzo punjenje 18 W
Povezivanje WiFi, Bluetooth, GPS, USB-C, 3.5 mm
OS TCL UI 4.0
Dimenzije 164.54 x 75.24 x 7.74 mm
Masa 184 g
Boje Crna, plava