Isprobali smo vivo Y76 5G – Elegancija i puno memorije u srednjoj klasi

Kompanija vivo u poslednje vreme nudi veoma konkurentne modele, pa je takav slučaj i sa modelom vivo Y76 5G. Za njega bismo mogli da kažemo da je u pitanju telefon koji kod vivo brenda spušta 5G kompatibilnost u srednju klasu.

Telo telefona napravljeno je od plastike, ali je kućište veoma tanko i elegantno, što mu daje skuplji i premium utisak. Na zadnjoj strani dominira modul sa tri kamere. Na desnoj ivici su uobičajeni tasteri – za uključivanje telefona i regulaciju jačine zvuka. Na donjoj strani su postavljeni USB-C port, a mnogi će pozdraviti i 3.5 mm konektor za slušalice.

Ekran vivo Y76 5G telefona ima dijagonalu od 6.58 inča, sa rezolucijom 1.080 x 2.408 piksela, a zasnovan je na IPS panelu. Prikaz na ekranu je odličan i, rekli bismo da je proizvođač odoleo trendu prezasićenja boja, pa su one prilično bliske prirodnim. Prednja kamera je postavljena uz gornju ivicu telefona, na sredini, i ne oduzima mnogo površine od ekrana.

Glavna kamera ima 50 MP, a pored nje su na raspolaganju još dve kamere (makro i senzor dubine), sa po 2 MP, što je uobičajena situacija u ovoj klasi telefona. Kako stvari stoje, izgleda da se sve više proizvođača odlučuje da iz sistema kamera isključi ultra-široke kamere, jer se suštinski one ne razlikuju mnogo od glavnih kamera, kada je u pitanju scena koju „hvataju“. Ubacivanje makro kamere umesto nje, doprinosi većoj raznovrsnosti uspešno snimljenih fotografija, pa sve češće na novim telefonima iz srednje klase vidimo upravo takav setap.

Pročitajte i tekst:  Kaspersky Lab predstavio Secure Connection aplikaciju za android uređaje

Osnovna kamera koristi četiri hardverska piksela za kreiranje jednog izlaznog piksela, pa su fotografije podrazumevano rezolucije 12.5 MP. Naravno, ukoliko želite, možete i da isključite tu opciju i da izlazne fotografije budu prirodne rezolucije kamere – 50 MP. To ipak ne preporučujemo, jer jedino što ćete dobiti je veći fajl, dok će kvalitet fotografije, naročito u uslovima slabijeg osvetljenja biti na strani podrazumevanog režima. Kao i kod ekrana, zasićenost boja na fotografijama je nešto manja nego kod većine konkurenata, što možda smanjuje njihovu vizuelnu atraktivnost (jer boje „ne vrište“), ali donosi mnogo realističniji prikaz scene, što svakako pohvaljujemo! Pomenućemo i prednju kameru, koja ima rezoluciju 16 MP i više nego korektno obavlja posao za koji je namenjena.

Telefon pokreće MediaTek Dimensity 700 čipset, koji je čest izbor u srednjoj klasi. On donosi solidne performanse u normalnoj upotrebi, a upotrebljiv je čak i za povremeno igranje zahtevnijih igrica na telefonu, sve to po prihvatljivoj ceni. Pomenućemo i podršku za 5G tehnologiju, koja je u našim uslovima za sada samo ulaganje u budućnost. Dobra stvar je što vivo Y76 5G poseduje 8 GB RAM-a, koji može dodatno da se proširi virtuelnim RAM-om do 4 GB, za aplikacije koje rade u pozadini. Za smeštaj podataka obezbeđeno je 128 GB prostora, a ako vam to nije dovoljno, na raspolaganju je i hibridni Dual SIM slot, u koji može da se ubaci microSD kartica.

Pročitajte i tekst:  Upoznajte vivo Y76 5G - Ultra tanak, moderan pametan telefon koji pravi savršene fotografije

Baterija telefona poseduje kapacitet od 4.100 mAh, što je dovoljno za otprilike jedan i po dan normalne upotrebe. Zahvaljujući opciji brzog punjenja od 44 W, baterija može da se kompletno napuni za oko 90 minuta.

Ovaj model je zasnovan na Android 11 operativnom sistemu, koji je unapređen sa Funtouch OS 12 interfejsom. On poseduje neka poboljšanja, kako korisničkog interfejsa, tako i funkcionalnosti osnovnog operativnog sistema, a jedna od njih je i pomenuti virtuelni RAM.

Sa svojim relativno jednostavnim, a opet elegantnim izgledom, solidnom baterijom i više nego dovoljnom količinom RAM-a, vivo Y76 5G je odličan telefon u svakom pogledu. Ima dovoljno dobre performanse da vas neće izneveriti ni u jednom zadatku, a sa druge strane nećete morati da potrošite ogromnu količinu novca da biste ga kupili. Sve u svemu, u pitanju je jedan od modela koji svakako treba imati na umu prilikom kupovine, ako vam je na umu telefon iz srednje klase.

Cena: 39.999 rsd.

Kontakt: vivo

Specifikacije:

Displej 6.58“, IPS, 1.080 x 2.408 piksela, 460 nita,
Čipset MediaTek Dimensity 700 5G (7 nm)
CPU Octa-core (2 x 2,2 GHz Cortex-A76 & 6 x 2,0 GHz Cortex-A55)
GPU Mali-G57 MC2
Memorija 8 GB RAM (plus 4 GB virtuelni RAM), 128 GB storidž – proširiv pute microSD kartice
SIM Hibridni Dual SIM (nano SIM)
Kamere Zadnje: 50 MP, f/1,8 (široka); 2 MP, f/2,4 (makro); 2 MP, f/2,4 (senzor dubine);
Video: 1080p@30fps

Prednja: 16 MP, f2,0
Video: 1080p@30fps

Baterija 4.100 mAh, 44 W brzo punjenje
Konekcije WiFi, Bluetooth, GPS, USB-C, 3.5 mm, senzor otiska prsta na power tasteru, FM Radio
OS Android 11 + FunTouch OS 12
Dimenzije 163.8 x 75 x 7.8 mm
Masa 175 g
Boje Cosmic Aurora, Midnight Space