Kako do udobnije vožnje električnim trotinetom

Električni trotineti postali su veoma popularno prevozno sredstvo, naročito u letnjim mesecima. Za to postoji nekoliko dobrih razloga. Zahvaljujući njima potpuno se zaobilaze gužve u špicevima, za razliku od vožnje biciklom na željenu destinaciju nećete doći znojavi, ne morate da plaćate parking jer ih možete sklopiti i uneti u prostoriju u kojoj boravite, potrošnja „goriva“, odnosno električne energije za njihovo punjenje je zanemarljiva (jedno punjenje baterija košta samo dva do tri dinara)… Zato i ne čudi da su električni trotineti verovatno najbrže rastući sistem individualnog prevoza u svetu, a taj trend je uočljiv i kod nas.

Međutim, električni trotineti imaju i jednu lošu stranu. Oni su uglavnom „kruti“, bez sistema za amortizaciju, sa malim točkovima koji „osećaju“ svaku neravninu na putu, a udobnosti u vožnji definitivno ne pomažu ni ulice u našim gradovima, koje su pune pukotina, rupa, ispupčenja i drugih prepreka. Ipak, postoje načini da se vožnja električnim trotinetom učini znatno udobnijom, pa smo iz tog razloga zamolili profesionalce, servisere Ooter ovlašćenog servisa za Xiaomi i Ring trotinete da nam prenesu svoja iskustva. Oni su nam naveli da postoje dve stvari koje su od presudne važnosti za udobnu vožnju električnim trotinetima – pravilan izbor guma i ugradnja amortizera.

Gume

S obzirom da trotineti imaju male točkove, najčešće prečnika 8.5 inča, prilikom vožnje svaka neravnina se oseća u nogama vozača. U opticaju su tri vrste guma, pa ćemo ukratko da vam ukažemo na prednosti i mane svake od njih. Počećemo od standardnih guma koje se dobijaju uz trotinete – seta koji se sastoji od spoljašnje i unutrašnje gume dimenzija 8.5 inča. Mnogi vozači trotineta bili su u situaciji da im te (unutrašnje gume) puknu i to ne samo jednom. Razlog za to je najčešće nedovoljna napumpanost guma. Iz Ooter servisa su nam naveli da je optimalna napumpanost standardnih guma od 8.5 inča 3.5 bara (50 psi). Ako su gume slabije napumpane, odnosno mekše, na prvi pogled to deluje kao da će vožnja biti udobnija, ali u praksi gume ne mogu da u potpunosti amortizuju neravnine na ulicama i dolazi do većih deformacija spoljašnjih guma, čija unutrašnja struktura propada i buši unutrašnje gume. Zato je, ako se desi da vam je guma pukla, preporuka da se obavezno zamene i spoljna i unutrašnja.

Pročitajte i tekst:  Koliko struje troše punjači kada se ne koriste

Upravo zbog čestih pucanja standardnih guma, mnogi korisnici su se odlučili da ih zamene sa punim gumama. U prvom trenutku to izgleda kao odlično rešenje, ali na duge staze baš i nije. Naime, pune gume su znatno tvrđe od guma koje se naduvavaju, pa se i sve neravnine mnogo više prenose na ostatak trotineta. Te vibracije utiču na upravljački mehanizam, koji posle nekog vremena dobija „luft“ i ugrožena je stabilnost vozača trotineta tokom vožnje. Ako baš planirate da koristite pune gume, Ooter serviseri su napomenuli da proizvođači dozvoljavaju ugradnju zadnjih punih guma, ali ne i prednjih. Samo u takvom rasporedu guma neće se izgubiti garancija na električni trotinet.

I konačno, došli smo do optimalnog rešenja – zamene guma od 8.5 inča većim, prečnika 10 inča. Samim tim što su gume veće, trotinet se bolje ponaša tokom vožnje, bolje apsorbuje neravnine i lakše ih savladava. Pomenućemo i da se gume od 10 inča pumpaju na 2.1 bar ili na 2.5 bara (u zavisnosti od proizvođača) i mnogo su kvalitetnije od standardnih guma, u smislu da gotovo nikad ne pucaju. Ugradnja ovih guma zahteva minimalne modifikacije na zadnjem delu trotineta, odnosno podizanje zadnjeg branika.

Amortizeri

Ipak, ako želite bezbednu, udobnu i glatku vožnju po svim površinama, neophodne su malo veće modifikacije – postavljanje prednjeg i zadnjeg amortizera. Iz Ooter servisa su naglasili da, iako postoji veliki broj proizvođača ovih dodatnih amortizera, po kvalitetu se u praksi izdvojila kompanija Monorim. Njihovi amortizeri maksimalno povećavaju udobnost tokom vožnje i gotovo u potpunosti potiru nepravilnosti ulica po kojima se vozi. Drugim rečima, ovi amortizeri u potpunosti eliminišu vibracije, što ne samo da obezbeđuje na udobniju vožnju, već i produžava trajanje sistema preklapanja. Takođe, smanjenje vibracija blagotvorno utiče i na životni vek baterija i elektronskih sklopova električnog trotineta.

Pročitajte i tekst:  Održavanje električnog trotineta

I naravno, postoji još jedna veoma bitna prednost ugradnje amortizera. Zbog njih se povećava osovinsko rastojanje između točkova, pa je i trotinet stabilniji na putu, jer se smanjuje verovatnoća njegovog prevrtanja, a samim tim i povrede vozača.

* * *

Zahvaljujemo se Ooter servisu na pomoći prilikom realizacije ovog teksta.