IT činjenice koje niste znali (10. deo) – Igre

Nastavljamo sa našim serijalom o zanimljivim IT temama. Ovog puta rešili smo da vam predstavimo zanimljivosti iz sveta igara.

„Mirišljave“ igre

Dve igre za Playstation 1 konzolu, FIFA 2001 i Gran Turismo 2 imale su tzv. „ogrebi&pomiriši“ diskove. FIFA 2001 mirisala je na travu (fudbalski teren), dok je Gran Turismo 2 disk mirisao na automobilske gume.

Višestruki završeci

Castelvania 2: Simon’s Quest, napravljena za NES konzolu, prva je igra koja je omogućila višestruke završetke, u zavisnosti od toga kako se odvija igra.

Gameline

Tokom 80-ih godina prošlog veka postojao je servis Gameline, koji je omogućavao korisnicima Atari 2600 konzole da putem klasične telefonske linije preuzimaju nove igre. Ovaj projekat nije zaživeo, ali je postavio osnove za America Online, najvećeg svetskog Internet provajdera.

Dragon Quest

Sve igre iz serije Dragon Quest (osim prve dve) puštane su u prodaju isključivo vikendom. To je učinjeno zato što se prilikom puštanja u prodaju prvih igara (koje su predstavljene radnim danima) ispostavilo da su hiljade ljudi upravo tih dana prijavljivali da su bolesni i da ne mogu da dođu na posao, a u stvari su kupovali igru i igrali je kod kuće.

Doom

Igrači koji su na Sega konzoli igrali Doom i pri tom su koristili varanja, nakon završene igre dobijali su lažni DOS prompt. Iz njega se nije moglo izaći, već je jedini način za to bio da se isključi i ponovo uključi konzola. Igrači koji nisu koristili varanja umesto toga nagrađeni su sa dodatnim scenama.

Pročitajte i tekst:  Kaspersky Lab: DDoS napadi - "Zatišje pred buru"

Duke Nukem 3D

Ovo je prva igra u kojoj su primenjeni real-time audio efekti. Na primer, ako se karakter nalazio pod vodom, vršena je rekalkulacija zvuka pa je pucnjava izgledala „zamućeno“ i prigušeno.

Grim Fandango

Prvobitni naziv igre Grim Fandango bio je „Deeds Of the Dead“, ali je promenjen pošto je LucasArts odlučio da nije dobro da se smrt pominje u imenu igre (čija tema je inače bila smrt i život posle smrti…).

The Secret of Monkey Island

U prvoj verziji igre iz naslova, da bi se počelo igranje bilo je neophodno da se upare ime pirata i njegovo ime. To je bio toliko nervirajući sistem zaštite, čak i za kupce originala, da je ukinut u nastavcima ove popularne igre.

Medal of Honor: Frontline

U verziji igre Medal of Honor: Frontline koja se prodavala u Nemačkoj, štampan je poseban omot zato što se na originalnom nalazio kukasti krst. I sama igra je donekle izmenjena – iz nje su izbačene nacističke zastave koje su se pojavljivale u pojedinim scenama.

Command and Conquer: Red Alert

Još malo cenzure u nemačkim verzijama. U Command and Conquer: Red Alert, Hitler je uklonjen iz uvodne scene, a svi vojnici zamenjeni su kiborzima.

Pročitajte i prethodne tekstove iz ove serije: