IT činjenice koje niste znali (7. deo) – Google

U Google-u, jednoj od najpoznatijih i najinventivnijih IT kompanija dešavaju se mnoge zanimljive stvari. Evo nekoliko činjenica koje verovatno niste znali:

Da nije Google, bio bi…

Originalni naziv Google-a bio je „Black Rub“. Lari Pejdž i Sergej Brin su tako nazvali prvi sistem za pretragu koji su napravili 1996. godine.

Dobar dil

Žena koja je Lariju i Sergeju iznajmila garažu 1998. godine, kada su osnovali Google, postala je kasnije CEO YouTube-a.

Lego kućište

google_server

Google je u početku imao 10 hard diskova kapaciteta od po 4 GB, koji su bili spakovani u kućišta napravljenom od Lego kockica. To je urađeno zato što je Lego dizajn omogućavao lako proširenje storidža. Današnji kapacitet Googla je veći od 100 miliona GB!

Greška milenijuma

Osnivači Googla nisu u početku želeli da imaju sopstveni biznis. Oni su pokušali da ga prodaju Yahoo-u, ali su vlasnici tog pretraživača odbili da ga preuzmu. Koliku grešku su napravili vidi se iz toga gde je danas Google, a gde Yahoo.

Out of office

Prvi Google Doodle bio je „out of office“ poruka i napravljen je 1998. godine. Predstavljao je čoveka koji stoji iza drugog „O“ u imenu Google i označavao je da osnivači nisu u mogućnosti da odmah odgovore na eventualne tehničke probleme u funkcionisanju pretraživača.

Poravnanje

Do marta 2001. godine, Google naslovna stranica bila je poravnata uz desnu ivicu ekrana, umesto centralizovana kao što je danas.

Pročitajte i tekst:  Google-ov real-time prevodilac stiže na telefone

Google kamila

google_camel

Google Street View ima oko 34 miliona kilometara fotografisanih puteva. Za skeniranje puteva u pustinji, kamere su bile postavljene na kamilama.

Kosilice za travu

Google rentira 200 koza čiji je zadatak da „održavaju travnjak“ oko upravne zgrade, tako što jedu travu i žbunje.

Igra sa slikama

Ako u Google Images ukucate „atari breakout“, bićete u mogućnosti da odigrate ovu popularnu igru sa slikama koje su se pojavile u pretrazi.

Osiguranje

Ukoliko zaposleni u Googleu u SAD-u premine, njen ili njegov supružnik će u narednih 10 godina dobijati 50% plate, a deca po 1000 USD mesečno sve dok ne napune 19 godina.

Pročitajte i prethodne tekstove iz ove serije: