Kako da ove jeseni i zime uštedite struju

Energiju bi uvek trebalo racionalno trošiti iz niza razloga, od ekonomskih do ekoloških, a ove jeseni i zime zbog energetske krize to svima treba da bude prioritet. Na nagle temperaturne promene ne možemo da utičemo, ali na svoje navike možemo. Evo nekoliko saveta gde ima prostora da uštedimo, da se ne smrznemo od računa za struju, a da istovremeno sačuvamo komfor na koji smo navikli.

Kuhinja                                                                

Ovo je mesto velikog utroška električne energije i ima raznih načina da korigujete potrošnju. Vrata rerne nemojte otvarati bespotrebno, potrudite se da šerpe budu sličnih dimenzija kao ringla i koristite poklopac tokom kuvanja.

Izbor modernih energetski efikasnih uređaja svakako donosi najveću uštedu. Primera radi, pojedini modeli LG frižidera smanjuju potrošnju energije za 32% u poređenju sa frižiderom sa konvencionalnim klipnim kompresorom. Tome doprinosi i dizajn “door in door” sa duplim vratima, koji rešava problem nepotrebnog gubitka temperature prilikom otvaranja.

Mašinu za suđe uključujte noću kad je jeftina struja. Ako kupujete novu, birajte najviši razred energetske efikasnosti koji odlikuje seriju LG QuadWash. Zahvaljujući inverter Direct Drive motoru, ova mašina štedi struju i jedna je od najtiših u svojoj klasi, dok ekskluzivna LG QuadWash™ tehnologija ne dozvoljava da na posuđu ostanu i najmanji tragovi.

Kupatilo

Bojler po mogućstvu palite samo tokom perioda jeftinije struje, isključujte ga kada odlazite iz stana na neki duži period i redovno čistite kamenac.

Pročitajte i tekst:  IFA 2019: LG uvodi uslugu brige o korisnicima zasnovanu na veštačkoj inteligenciji

Mašine za veš uključujte kada su pune i po odgovarajućem programu. Moderne LG mašine odlikuje revolucionarna TurboWash360™ tehnologija koja smanjuje proces temeljnog pranja na svega 39 minuta, uz 28 odsto manji utrošak struje. Putem aplikacije ThinQ možete pratiti potrošnju struje, preuzimati nove cikluse pranja i uključivati i isključivati uređaj na daljinu. Sa ovim mašinama uštedećete i na peglanju i omekšivaču. Za to je zaslužna Steam+™ tehnologija koja koristi snagu vodene pare za efikasnije pranje, a veš je mekši i manje izgužvan u poređenju sa uobičajenim mašinskim pranjem.

Grejanje

Ako se grejete ili dogrevate klima-uređajem, možete smanjiti temperaturu za par stepeni, a obući se toplije. Ogromnu razliku u pogledu uštede energije pravi inverter tehnologija koju poseduju LG klima uređaji novije generacije. LG DUALCOOL klime sa Dual Inverter kompresorom odlikuje najviši A+++ energetski razred i za hlađenje i za grejanje, a potrošnju možete pratiti i prilagođavati putem pametnog prikaza na displeju. Besprekornu svežinu u domu obezbediće serija DUALCOOL & PURE opremljena je i najnaprednijim  filterima koji efikasno eliminišu 99.9 odsto štetnih čestica PM2.5 i PM10.

Za kuće i vikendice odlično rešenje su vazdušne pumpe koje koriste energiju iz prirode da obezbede grejanje i toplu vodu. LG Therma V R32 Split i LG R410A Split spadaju u takve multifunkcionalne uređaje sa najvišim razredom energetske efikasnosti (A+++).

Ne zaboravite ni jednostavne i efikasne mere kao što su upotreba štedljivih sijalica i isključivanje uređaja iz struje kada se ne koriste. Kada birate nove uređaje, kupujte mudro. Sa pametnim LG rešenjima za dom imate mogućnost da putem aplikacije ThinQ pratite potrošnju energije za svaki povezani uređaj, možete isključiti aparate koje ste slučajno ostavili uključene poput televizora i aplikacija će vas opomenuti da niste zatvorili vrata svog pametnog frižidera.

Pročitajte i tekst:  Vreme je za čišćenje laptopa

Više informacija o pametnim uređajima koji će vam pomoći da smanjite račune za struju i povećate komfor potražite na LG sajtu.