Kako smanjiti indirektne troškove poslovanja prelaskom u cloud

Pawel Walczysko, AMD Cloud Sales Manager, Northern Europe

Bezbroj organizacija ubrzalo je svoje planove digitalne transformacije kao rezultat globalne pandemije i masovnog prebacivanje na rad na daljinu koji je usledio. U izveštaju iz Velike Britanije utvrđeno je da su preduzeća brzo investirala u tehnologije za ponovno oblikovanje radnog mesta i načina na koji radimo i komuniciramo, smatrajući da su te tehnologije – kao što je cloud computing – „od suštinskog značaja za opstanak biznisa“.

Međutim, neka preduzeća ostaju podozriva u pogledu prebacivanja svojih digitalnih sredstava u cloud. Sa nasleđenom infrastrukturom i unutrašnjim IT odeljenjima koja uspevaju da održe „mašinu dobro podmazanom“, za neke je teško da razumeju prednosti usvajanja cloud-a, a da nikada ne doživite drugačiji IT model od onog koji je trenutno u njihovoj upotrebi.

Bez obzira na to, globalna pandemija je dovela u prvi plan značaj cloud computing-a. Ne samo da je softver zasnovan na cloud-u dao celokupnoj radnoj snazi mogućnost da radi na daljinu, već je migracija sredstava kao što su IT resursi i aplikacije u cloud omogućila preduzećima da se fleksibilno skaliraju kako bi se bolje izborila sa nestabilnim uslovima.

Ovaj do sada nezabeleženi zaokret ka digitalizaciji u jeku pandemije znači da je za one koji to tek treba da urade, prelazak na cloud praktično neizbežan. Ovo može delovati obeshrabrujuće, naročito iz perspektive troškova, ali takva migracija može da pomogne u smanjenju indirektnih troškova preduzeća.

Kako cloud computing pomaže da se smanje troškovi?

Nema ulaganja u podešavanja

Za razliku od kreiranja i upravljanja data centrom, koji može biti skup u smislu opreme, održavanja i osoblja, cloud computing je često mnogo pristupačniji. Izveštaj  vlade Velike Britanije pokazuje da, u većini okolnosti, javni cloud pruža bolju vrednost za novac, nego li infrastruktura na licu mesta.

Pročitajte i tekst:  AMD noviteti na sajmu CES 2023

Kada preduzeća prvi put počnu sa svojim migracionim putovanjem, jednostavno biraju prave usluge za svoje poslovanje u smislu broja korisnika, skladišnog prostora i funkcija. S obzirom na to da sve njihove infrastrukturne potrebe može da ispuni pružalac usluga u cloud-u za fiksni trošak, nikakve investicije unapred nisu uključene. Naravno, svaki biznis je jedinstven i potrebna je odgovarajuća marljivost, ali generalno će otkriti da će zaokret ka cloud-u doneti impresivnu uštedu. Premeštanjem data  centra kod provajdera u cloud-u, preduzeća će u proseku platiti samo desetinu troškova.

Troškovi održavanja će takođe biti manji. Dobavljač cloud rešenja je još jedan uslužni dobavljač u smislu da se svi troškovi održavanja već odražavaju na naknade koje plaćate – bilo da je povezan sa hardverom, softverom, infrastrukturom, praćenjem ili održavanjem.

Poboljšana produktivnost

Cloud rešenja omogućavaju organizacijama da postanu fleksibilnije, a istraživanja su pokazala da to ima pozitivan efekat na produktivnost. Podaci onS-a pokazuju da je upotreba određenih tehnologija za cloud computing – kao što su planiranje resursa preduzeća (ERP) i alatke za upravljanje odnosima sa klijentima (CRM) – povezana sa povećanjem produktivnosti od oko 25 odsto.

Ne samo da migriranje u cloud omogućava zaposlenima da rade na daljinu efikasno (nešto što nikada nije bilo važnije nego 2021. godine) već znači da kompanije efikasno kreiraju virtuelnu kancelariju koja putuje sa zaposlenima, bez obzira gde se oni našli. Ovo takođe omogućava preduzećima da pristupe talentima širom sveta, čak i do tačke da postanu biznis koji nije vezan za lokaciju.

Pročitajte i tekst:  AMD-ova najpopularnija softverska tehnologija je FidelityFX Super Resolution

Pored toga, migracija u cloud oblak može značajno da smanji verovatnoću pada infrastrukture, posebno ako se preduzeća odlučuju za okruženje sa više lokacija ili više cloud-a. U poređenju sa tradicionalnim IT rešenjima, fizički vezanim za lokaciju preduzeća, cloud pomaže u sprečavanju skupih i ometajućih incidenata sa padom i gubitkom podataka.

Nema „in-house“ tima

Mada bi neki mogli da budu preneraženi predlogom da predaju kontrolu nad IT infrastrukturom nezavisnoj kompaniji, novac koji preduzeće može da uštedi tim potezom, će tu odluku učiniti mnogo lakšom.

Kada se kompanije presele u cloud, deo novca koji plaćaju za uslugu odlazi na troškove osoblja provajdera – a to je obično mnogo manji iznos nego da su sve te poslove radili u kući. To ne znači da će biti primorani da umanje sadašnje osoblje, jer će možda moći efikasno da unaprede poslovanje IT odeljenja raspoređivanjem osoblja u druge oblasti poslovanja.

Poboljšana bezbednost

Bezbednost je veća briga u post-COVID eri nego ikada pre. Ne samo da narušavanje podataka i incidenti sa njihovim gubitkom mogu da imaju dalekosežan uticaj na organizacije (kako sa finansijske, tako i sa reputacione tačke gledišta) već je sajber-kriminal naglo porastao poslednjih meseci jer kriminalci pokušavaju da iskoriste globalnu pandemiju korona virusa u svojim napadima. S obzirom na to da zaposleni rade sa laptopova na kućnim mrežama, phishing napadi su sve popularniji i postali su najrasprostranjenija pretnja sajber-bezbednosti, a povećao se i broj pokušaja ransomware-a.

Prebacujući se u cloud, preduzeća pomažu da se osigura da njihovi kritični poslovni podaci budu zaštićeni najnovijim bezbednosnim mogućnostima. Ne samo da se podacima može pristupiti bez obzira na hardverske probleme i hardver s korisničke strane, već cloud obično nudi najkvalitetniju bezbednosnu zaštitu koja često nedostaje u starijim, tradicionalnim data centrima.

Pročitajte i tekst:  Profesionalni AMD Radeon PRO W6600 Grafički akcelerator je dostupan u prodaji

Dobavljači cloud rešenja, na primer, obično nude mnoge ugrađene bezbednosne funkcije kao što su bezbednosna analitika i periodične ispravke, što pomaže da se smanji opasnost od slučajnih ili namernih propusta.

Rezanje troškova u cloud-u pomoću procesorskih tehnologija

Tehnologije serverskih procesora kao što su AMD EPYC 7003 serije mogu da pomognu da se još više smanji redudantnost. Jedinstveni dizajn ovih procesora omogućava najviše performanse u serverskom okruženju.

Šta više, uz AMD-ov Radeon Instinct M100 akcelerator, performanse i potencijal za uštedu troškova mogu postati još veći. M100 je najbrži akcelerator na svetu za veštačku inteligenciju i duboko učenje (deep learning), pružajući izuzetne performanse proračunavanja i performanse po vatu utrošene energije, kako bi se pomoglo u ubrzavanju veštačke inteligencije i HPC zadataka.

Zašto je sada vreme za migraciju u cloud

Iako migracija u cloud može da deluje zastrašujuće, jasno je da ona pomaže da se poboljšaju operativne performanse i agilnost, skalabilnost opterećenja na poslu, bezbednost i, što je najvažnije, IT troškovi. Cloud computing omogućava organizacijama da  upravljaju kapitalnim troškovima, kao što su oni povezani sa fizičkim serverima i data centrima i daje preduzećima podršku i fleksibilnost potrebnu za inovacije.

Organizacije čak mogu da počnu da ubiraju prednosti od cloud tehnologija, istovremeno nastavljajući da pokreću sredstva na postojećim „on-premise“ okruženjima uključivanjem aplikacija u hibridni model cloud-a. Kada prihvatiš cloud, ne mora da bude sve ili ništa.

Autor: Pawel Walczysko, AMD Cloud Sales Manager, Northern Europe