Koliko struje troše punjači kada se ne koriste

Uobičajena situacija u domovima je da su punjači za električne uređaje, prvenstveno telefone i tablete, stalno uključeni u struju i spremni za punjenje. Međutim, većina korisnika nije svesna da oni i tada troše električnu energiju. Mnogi od tih punjača imaju na sebi signalne LED diode koje sijaju kada su uključene u struju, što znači da je tada i troše. To sve košta, ali i utiče na zagađenje naše planete. Gledajući pojedinačno ta potrošnja je zanemarljiva, ali pomislite koliko stotina miliona, ili čak i milijardi punjača je stalno uključeno u struju – tada već možemo da govorimo o ozbiljnom utrošku energije i o ozbiljnom globalnom uticaju na našu planetu.

Hajde da pokušamo da izračunamo koliko je to potrošene energije i koliko to košta. Uzmimo da današnji prosečni punjači imaju između 10W i 25W. Testiranja su pokazala da takvi punjači na mesečnom nivou (pod uslovom da su uključeni u struju čak i kada ne pune neke uređaje), troše između 270W i 675W. Pri tome moramo da naglasimo da se ovo odnosi na originalne punjače poznatih proizvođača. Kineski, punjači koji se kupuju „na kilo“ mogu da troše i do 20 puta više električne energije.

Ali da se vratimo na našu analizu. Dakle, godišnja potrošnja pomenutih standardnih punjača kreće se između 3.24KW i 8.1KW. Prosečna cena električne energije u odnosu na ukupnu potrošnju u Srbiji iznosi 8.379 din/KW, što znači da po jednom domaćinstvu, ako je samo jedan punjač stalno uključen u struju, donosi trošak koji se kreće između 27.15 din/godišnje i 67.87 din/godišnje.

Pročitajte i tekst:  Spremite Vaš notebook za zimu

Na prvi pogled ovo je zanemarljiv iznos, ali ako se pomnoži sa brojem domaćinstava u Srbiji, kao i ako se uzme u obzir da u svakom domaćinstvu najverovatnije ima više od jednog stalno uključenog punjača, ukupan iznos nikako nije mali. A kako se svi hvale da je cena električne energije u Srbiji znatno niža nego u Evropi i ostalim razvijenim zemljama, dobija se prilično velik globalni iznos potrošenog novca bukvalno ni za šta. Drugim rečima, milioni punjača koji su stalno uključeni u struju mogu da se prevedu u milione uludo utrošenih kilovat-časova.

Međutim, to nije jedini, a ni najveći problem. Svaki kilovat-čas utrošene energije ispušta određenu količinu ugljen dioksida u atmosferu. Nismo uspeli da pronađemo podatke za Srbiju, pa ćemo se poslužiti prosečnim iznosom za Evropu (0.325kg po kilovat-času). Ako prevedemo to na milion potrošenih kilovat-časova, u atmosferu će se „izbaciti“ oko 325 tona ugljen dioksida.

Zato budimo ekološki svesni. Naš mali trud može mnogo da pomogne. U vreme kada je Beograd konstantno u vrhu najzagađenijih gradova u svetu, dovoljno je samo da isključite punjač iz struje kada ga ne koristite i već ćete doprineti da se smanji zagađenje vazduha u vašoj okolini.

Mislite o tome!