Korporacija Xiaomi dobila najvišu ocenu za bezbednost svojih IoT uređaja

Korporacija Xiaomi, koja proizvodi elektroniku i pametne uređaje, dobila je najvišu ocenu za svoju IoT (Internet stvari ili Internet inteligentnih uređaja) bezbednost od strane IoT Bezbednosne fondacije (Internet of Things Security Foundation – IoTSF).

Xiaomi je učestvovao na IoTSF 2021 virtuelnoj konferenciji, globalnom događaju održanom 3. i 4. novembra, koji je bio fokusiran na IoT sajber bezbednost. Xiaomi, koji je najveća svetska potrošačka AIoT platforma, podelio je svoje uvide u bezbednost IoT-a. Tokom događaja, IoTSF je objavio izveštaj koji je pokazao da je Xiaomi među najboljim kompanijama koje primenjuju politiku otkrivanja ranjivosti sistema. Izveštaj još jednom demonstrira Xiaomi-jevu vodeću poziciju kada je u pitanju bezbednosti IoT uređaja.

IoTSF je formiran 2015. godine kao odgovor na rastuće pretnje za IoT primenu. IoTSF ima više od 100 članova, uključujući kompanije kao što su ARM, Cisco, BSI, Mastercard i Xiaomi, koji zajedno teže da pronađu načine da unaprede IoT bezbednost. Virtuelna konferencija IoTSF 2021 bila je sedma godišnja konferencija koju je održao IoTSF. Delegati iz različitih kompanija, institucija i organizacija razgovarali su o pitanjima bezbednosti IoT pametnih uređaja i podelili najnovija istraživanja i najnovije prakse za izgradnju sigurnog i pouzdanog IoT ekosistema.

Kevin Song, šef odeljenja za bezbednost i usklađenost privatnosti kompanije Xiaomi, održao je prezentaciju pod nazivom „Praksa usvajanja okvira za usklađenost sa IoT bezbednosti“ na konferenciji. U svojoj prezentaciji, Kevin je objasnio kako je Xiaomi izgradio svoj bezbednosni okvir koristeći najviše standarde u industriji, kao što su standardi IoTSF i ETSI EN 303 645 koji je jedan od prvih kohezivnih globalnih standarda za IoT sajber bezbednost.”

IoTSF je objavio Izveštaj o otkrivanju savremene kontrole ranjivosti bezbednosnih sistema, koji detaljno opisuje načine detektovanja ranjivosti različitih tehnoloških kompanija. Xiaomi je bio na „zelenoj listi“, a to su kompanije koje ne samo da ispunjavaju osnovne zahteve, već ispunjavaju i prošireni granični test IoTSF-a. Prema izveštaju, postoji 20 drugih kompanija iz celog sveta koje su takođe uspešno ušle na zelenu listu izveštaja zajedno sa Xiaomi-jem, uključujući Google, Microsoft, Siemens, Bosch, LG i Panasonic, itd.

Pročitajte i tekst:  Novi Huawei pametni telefon uskoro dostupan i u Evropi

Džon Mur, suosnivač i generalni direktor IoTSF-a, rekao je: „Misija IoTSF-a je uvek bila da pomogne da IoT proizvodi budu bezbedni za povezivanje. Kao deo te misije, podigli smo svest i pozvali proizvođače IoT opreme da usvoje pristup koji na prvo mesto stavlja bezbednost i posvete više pažnje rastućem broju bezbednosnih pretnji IoT-a. Xiaomi je dobar primer odgovornog proizvođača koji se odaziva na taj poziv i dobar je primer kompanije koja ozbiljno shvata najbolju bezbednosnu praksu. Xiaomi je bio aktivan u demonstriranju svojih obaveza – na primer, objavljivanjem Politike otkrivanja ranjivosti od 2019. i transparentnošću u pogledu toga kako se njegovi timovi pridržavaju principa bezbednosti u svim fazama životnog ciklusa proizvoda. Ponosni smo što su članovi IoTSF-a i što pokazuju liderstvo na tržištu.”

Xiaomi je jedan od najboljih brendova pametnih telefona na svetu. Takođe je uspostavila najveću svetsku potrošačku AIoT platformu. Xiaomi, kao kompanija za pametnu proizvodnju i kućnu elektroniku, nudi stotine proizvoda i ima više od 374,5 miliona pametnih uređaja (osim pametnih telefona i laptopova) povezanih na svoju platformu. Od 30. juna 2021. godine Xiaomi je posvećen poboljšanju bezbednosne zaštite svojih IoT proizvoda i poboljšanju korisničkog iskustva.

Xiaomi je bio jedan od implementatora ioXt alijanse. U julu 2021, Mi 360° kućna bezbednosna kamera je dobila Kitemark sertifikat za stambene IoT uređaje od Britanske standardne institucije (BSI), dok je Xiaomi Home aplikacija dobila Kitemark sertifikat za bezbedne digitalne aplikacije. Kompanija je takođe bila lider u uspostavljanju laboratorije specijalizovane za bezbednost IoT-a, za istraživanje novih bezbednosnih tehnologija i za pružanje moćne zaštite za pametan način života koji je omogućen tehnologijom.