MMD uspešno završio održivi pilot projekat za smanjenje IT otpada

Itekako efikasno: MMD, vodeća tehnološka kompanija i partner za licenciranje Brenda Philips monnitors, u Nigeriji pokazuje kako se neispravni monitori mogu reciklirati na ekološki prihvatljiv i ekonomičan način, a sve to u sklopu pilot projekta PREVENT Waste Alliance, inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ). Ostali saradnici koji su značajno uključeni u projekat su i Closing the Loop, globalni pružalac usluga zelene nabavke kao i TCO Development, organizacija koja stoji iza vodeće svetske sertifikacije IT održivosti TCO Certified. Zajedno s njima, MMD je razvio uspešan poslovni model o tome kako proširiti sertifikovano rešenje za otpadno neutralnu elektroniku i na monitore, postavljajući nove standarde za zelenu nabavku.

Izazovi e-otpada

50 miliona tona godišnje: elektronski otpad (e-otpad) jedan je od najhitnijih izazova s kojima se današnje društvo suočava. Prema izveštaju Platforme za ubrzanje kružne privrede (PACE) i UN-ove koalicije za e-otpad, ovaj otpad se uglavnom odlaže  I prevozi brodovima u afričke ili druge zemlje.

Međutim, iako su gotovo svi novi Philipsovi monitori bez žive i olova, računarski  monitori, sa svojim vrlo malim ugrađenim štampanim pločama i sagorelim hemikalijama kao što su olovo i živa, generalno se smatraju problemom za recikliranje i kružnu privredu. Na primer, u Africi se veliki deo njih ne može ispravno da reciklira zbog nedostatka odgovarajućih objekata i resursa. Razlog tome leži u činjenici da se trenutno ne može zaraditi od pravilnog recikliranja i prikupljanja.

Pročitajte i tekst:  Kompanija BlueCat najavljuje međunarodnu ekspanziju otvaranjem Centra za brigu o korisnicima i razvoj integracije u Beogradu

Proširenje uspešnog modela kompenzacije otpada

Dokazano uspešan pristup ublažavanju i rešavanju ovog velikog izazova je koncept naknade za e-otpad, koji je već prepoznat u javnoj nabavci kao zeleno rešenje za mobilne telefone, laptop računare i tablete i zatvara “životni ciklus” elektronske opreme. Naknada koja se dodaje nabavnoj ceni nove elektronske opreme finansira prikupljanje stare opreme za sigurno recikliranje. Sirovine dobijene na ovaj način zatim se ponovno koriste u proizvodnji novih proizvoda, čineći ih neutralnim za otpad.

Kao deo svoje predanosti održivijim tehnologijama monitora, Philips monitors podržavao je Closing the Loop i koaliciju transnacionalnih partnera, kao što su Öko-Institut e. V. istraživački institut i lokalni nigerijski partneri Verde Impacto, Hinckley Recycling i SRADev Nigeria. Pilot projekat za izgradnju poslovnog modela koji pokazuje kako se program naknade za otpad može proširiti na praćenje otpada i TCO Certified Edge, sertifikat koji se odnosi na kompenzaciju e-otpada, trajao je godinu i po dana, a partneri su za projekat prikupili više od 5500 monitora koji više nisu bili upotrebljivi.

Drago nam je što smo uspeli da razvijemo poslovni model s ovim pilot projektom koji dokazuje da uspešan koncept kompenzacije otpada ne samo da funkcioniše za mobilne telefone, već može učiniti mnogo izazovnije recikliranje monitora finansijski unosnim, dok istovremeno dprinosi razvoju lokalnih kapaciteta za recikliranje“, izjavio je Stefan van Sabben, globalni CSR i viši menadžer za održivost u MMD-u, Philips Monitors.

Pročitajte i tekst:  Motorola predstavila napredna rešenja za poslovne korisnike u Naučno-tehnološkom parku u Nišu

Prvi uspesi na putu prema kružnoj privredi

Na početku projekta gotovo da nije bilo iskustva s recikliranjem ravnih ekrana u Nigeriji. Odbačeni monitori gomilali su se na odlagalištima, predstavljajući značajan rizik za ljude i okolinu. Partner za reciklažu prvo je obučen za ručno rastavljanje ravnih ekrana. To je uključivalo sigurno uklanjanje crnih svetlosnih cevi koje sadrže živu, sigurno rastavljanje svih ostalih elektronskih komponenti kao I identifikaciju i odvajanje različitih vrsta plastike, uključujući one koje sadrže opasne bromirane usporivače plamena.

Na kraju projekta, partner koji je reciklirao je uspeo da rastavi ravne ekrane na vrlo siguran i efikasan način, drastično smanjujući troškove i vraćajući sirovine u ciklus. Iako je put još dug, ovo su ohrabrujući prvi koraci prema istinski održivoj budućnosti.

Web stranica pilot projekta: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/

Ovaj projekt finansira PREVENT Waste Alliance, inicijativa nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ). Više informacija: https://prevent-waste.net/en/

Saznajte više o Philips monitors ‘zelenim’ monitorima: https://www.philips.co.uk/c-e/so/monitors/green-monitors