Na međunarodnoj konferenciji u Andaluziji najavljen ovogodišnji sajam potrošačke elektronike – IFA 2019

Ekipa popularne TV emisije o novim tehnologijama POLAROTOR boravila je u u Andaluziji  od 25. do 28. aprila,  gde je održana međunarodna press konferencija IFA GPC 2019 (IFA Global Press Conference 2019), na kojoj je najavljen najveći evropski sajam potrošačke elektronike i kućnih aparata IFA 2019 koji će se kao i svake godine održati početkom septembra meseca u Berlinu. U nastavku prenosimo njihove utiske sa putovanja i deo reportaže sa konferencije:

Put do naše destinacije je ovog puta bio pomalo komplikovan, od Beograda na sever do Amsterdama, zatim novi let od Amsterdama do Madrida i na kraju treći let od Madrida do Sevilje, prestonice Andaluzije, gde nas je čekao transfer do malog mesta Punta Umbria koje se nalazi oko 100 kilometra južno od Sevilje, na samom jugu španije i izlazi direktno na Atlanski okean. Inače, Andaluzija je druga po veličini španska pokrajina, na koju je vladavina Mavara od 8. do 15. veka ostavila očigledan pečat na kulturu i arhitekturu. Cela ova regija je poznata i po suncem okupanim pejzažima, a stanovnici po tome što redovno uživaju u siestama i fiestama. Ali  ono što je svakako specifično je to što je Andaluzija uprkos modernizaciji, sačuvala svoju autentičnost i atmosferu koja zavodi i očarava ljude širom sveta. Tokom ovog putovanja imali smo priliku da se upoznamo sa turističkim atrakcijama ove regije, ali i da degustiramo lokalne specijalitete u vidu morskih plodova i naravno odličnog domaćeg vina.

Zaštitno lice sajma IFA – Miss IFA

Ali da se vratimo na glavni povod našeg putovanja u Andaluziju, a to je naravno IFA globalna press konferencija, koja je ove godine okupila oko 300 najeminentnijih IT novinara iz celog sveta, među kojima je i POLAROTOR imao svog zvaničnog  predstavnika.

Prvog dana konferencije održane su prezentacije pojedinih kompanija koje će učestvovati na ovogodišnjem sajmu u septembru. Između ostalih tu su bili prisutni veliki svetski brendovi kao što je recimo Philips, koji je predstavio svoja najnovija Health Care rešenja, odnosno nove gedžete i aplikacije koje koriste IT tehnologije u oblasti zdravstvene zaštite. Zatim, kompanija Hisense je predstavila svoj najnoviji televizor, model sa oznakom 75U9E, koji trenutno spada u televizore sa najvećom rezolucijom na svetu, a svoje inovacije prezentovale su i kompanije TCL, Haier, Metz, kao i nezaobilazni Sennheiser koji je od ove godine postao i “zvanični Globalni AUDIO partner sajma IFA”. Sve ove kompanije su tokom media panela i power briefing-a predstavile svoje najnovije proizvode i usluge, a u lobiju hotela Barcelo Punta Umbria Beach Resort gde se održavao ceo događaj, tradicionalno je organizovan i mali izlagački deo na kome smo imali priliku da vidimo i među prvima isprobamo i testiramo te proizvode sa kojima su ove kompanije na neki način nagovestile šta to pripremaju da nam prikažu na ovogodišnjem sajmu u Berlinu.

IFA Global Press Conference 2019 – Andaluzija, Španija

Ove godine prilično je bila zapažena i prezentacija do sada nama nepoznate kompanije SAFERA, koja je predstavila novi, revolucionarni pametni senzor koji proces kuvanja čini pametnijim i sigurnijim, tako što vrši automatsko podešavanje tajmera čime pomaže u sprečavanju eventualnog požara u kući, a istovremeno prati i kvalitet vazduha. Ovaj senzor se može koristiti u svakom domu, tako što se jednostavno postavi iznad šporeta, odnosno ploče za kuvanje i poveže se sa mobilnim telefonom.

Drugi dan konferencije bio je rezervisan za glavni događaj celokupnog skupa, a to je naravno IFA GPC 2019 press konferencija, tokom koje su nas stručnjaci i analitičari uputili u trendove za koje se smatra da će obeležiti ovu godinu.  Tako smo saznali da se na osnovu kretanja na tržištu i stručnih predviđanja za 2019. godinu očekuje porast prodaje ULTRA HD televizora za 18%, i čak 45% porast prodaje televizora sa OLED ekranima. Sa druge strane očekuje se stagnacija prodaje smart mobilnih telefona, a vezano za mobilne telefone zanimljiv je i podatak da prosečna cena prodatih smart telefona na globalnom nivou raste i trenutno iznosi 323 evra. Kada su u pitanju osnovni kućni aparati, odnosno prvenstveno bela tehnika, za ovu godinu očekuje se porast prodaje za 2,8 %, a takođe predviđa se i rast prodaje malih kućnih aparata za 7.2%.

Pročitajte i tekst:  Ekstremno gejming iskustvo na Balkan Tube Festivalu

Dalje, nastavlja se i porast popularosti uređaja sa podrškom za “voice control”, odnosno upravljanje glasom. Radi se o takozvanim Smart Speakers uređajima, za koje se očekuje porast prodaje od čak 41% u toku ove godine. Da pojasnimo samo da su u pitanju svojevrsni pametni zvučnici sa podrškom za Amazon Alexa, Google Assistant i slične servise.  U skladu sa time saznali smo i to da se Connectivity, odnosno „povezanost uređaja“ i dalje ističe kao jedan od glavnih trendova. Upotreba kontrole glasa i veštačke inteligencije biće integrisana u sve više i više pametnih, multifunkcionalnih proizvoda visokih performansi. Time svi kućni aparati postaju lakši za upotrebu i efikasniji, a istovremeno imaju i više funkcija.

Očekivana trendovi prodaje potrošačke elektronike za 2019. godinu

Pored toga očekuje se porast popularnosti uređaja sa integrisanom Micro LED tehnologijom, poznatom još i pod imenom “Crystal LED”, koja predstavlja novi tip tehnologije za izradu displeja  sa još boljim karakteristikama nego do sada.

Kada je sam sajam IFA u pitanju očekuje se da će ove godine sajam biti veći nego ikada, dakle još veći broj izlagača i još više posetilaca nego prošle godine. I ovog puta biće aktuelni već uobičajeni prateći događaji kao što su prvenstveno IFA Global Market, a zatim i IFA NEXT,  na kome će se prezentovati najnoviji Startap projekti, a tu je i IFA+ Summit, na kome će ove godine glavna tema biti – “Važnost podataka u današnjem društvu”. Pored toga od dodatnog sadržaja najavljena je i dvodnevna konvencija pod nazivom SHIFT AUTOMOTIVE, specijalizovana za inovativne IT tehnologije integrisane u automobilima.

Pročitajte i tekst:  Najnoviji modeli HONOR telefona dostupni u Srbiji

Dakle, pripreme za sajam IFA 2019 koji se održava u Berlinu od 6. do 11. septembra su kao što vidite već uveliko počele. Mi ćemo kao i svake godine biti na licu mesta, pa možete očekivati ekskluzivne snimke iz Berlina sa brojnih premijera novih uređaja koji će se tamo prezentovati.

Više informacija o sajmu IFA možete naći na zvaničnoj web prezentaciji sajma: www.ifa-berlin.com

Za kupovinu ULAZNICA za sajam po promotivnim cenama i za dodatne informacije o sajmu IFA 2019 možete se obratiti zvaničnom predstavništvu Berlinskog sajma putem linka: https://messe-berlin.si/Sr/sajmovi/30/ifa_06_09_2019_11_09_2019/

 

 

 

 

 

Izvor: www.polarotor.rs