Najčešća pitanja (i odgovori) u vezi LED sijalica

Zbog velikog interesovanja u vezi LED sijalica, ali i velikog broja nedoumica koje su proistekle zbog njihove objektivne različitosti u odnosu na stare sijalice sa užarenim vlaknima, rešili smo da vam damo odgovore na najčešća pitanja koja se pojavljuju na tu temu.

Da li LED sijalice mogu da se koriste sa dimabilnim prekidačima za svetlo?

Elektronika koja je ugrađena u LED sijalice nije predviđena za upotrebu sa dimabilnim prekidačima. Ukoliko se koriste sa njima, vek sijalica se znatno skraćuje. Ipak, postoje specijalne LED sijalice koje su prilagođene za upotrebu sa dimabilnim prekidačima. Nešto su skuplje od običnih, ali pošto su prilagođene tom načinu upotrebe ne smanjuje se njihov radni vek, pa su zbog toga i isplativije za kupovinu u takvim slučajevima.

Dimabilne LED sijalice postoje u više varijanti:

  • E27 dimabilna sijalica
  • E14 dimabilna sijalica
  • GU10 dimabilna sijalica

Koja jačina LED sijalice mi je potrebna za prostoriju?

Okvirno možemo da kažemo da je za prostoriju u kojoj se boravi neophodno osvetljenje od 100 lumena po kvadratnom metru. Drugim rečima, ako prostorija ima 15 kvadrata, potrebno je nabaviti osvetljenje od 1500 lumena. Ako recimo uzmete sijalice od 650 lumena, da biste dobili dovoljno osvetljenje potrebno je da ih u toj prostoriji bude tri (1950 lumena), jer je to prva veća vrednost od neophodnih 1500 lumena. Ako odaberete sijalice koje imaju recimo 800 lumena, dovoljno ih je postaviti dve (1600 lumena).

Da li LED sijalice mogu da zamene „neonke“?

Naravno da mogu i to mnogo lakše nego što ste očekivali. Postoje LED sijalice koje su napravljene da izgledaju kao neonke, tako da nije potrebno menjati instalaciju, već samo zameniti staru neonku sa LED cevi.

Koliki je životni vek LED sijalica?

Kao i kod svih drugih proizvoda, i kod LED sijalica varira vreme njihovog životnog veka i ono zavisi od kvaliteta samih sijalica. Taj životni vek varira od 15.000 časova do 30.000 časova rada. Zato prilikom kupovine ne obraćajte pažnju samo na cenu. Može da se desi da je isplativije kupiti nešto skuplju LED sijalicu, jer ona može da ima i duplo duži vek trajanja. Ono što je interesantno kod LED sijalica je da najčešće ne crkavaju LED diode, već elektronika koja se nalazi u njima, pa nekad možete i da ih popravite sami ili da ih odnesete u servis da ih neko popravi umesto vas. Međutim, danas to nema smisla raditi jer su cene LED sijalica već dovoljno niske da bi se neko mučio oko popravke.

Pročitajte i tekst:  Da li internet može uticati na porodične sukobe?

U svakom slučaju, dobro je što postoji izbor. Jeftinije LED sijalice imaju životni vek od 15.000 časova. Ukoliko ipak želite dugotrajnije, a ne mnogo skuplje sijalice, potražite one koje su deklarisane na 30.000 radnih časova.

Kako odabrati LED sijalicu da bude približne jačine kao odgovarajuća sijalica sa užarenim vlaknom?

Jačinu osvetljenja je najbolje upoređivati preko lumena. U nastavku se nalazi tabela koja pokazuje vrednosti lumena za obične i LED sijalice u zavisnosti od njihove snage. Tako ćete najlakše pronaći odgovarajuću LED sijalicu (vrednosti su približne i mogu da variraju u zavisnosti od proizvođača, ali su dovoljno informativne da odaberete odgovarajuću LED sijalicu):

Sijalice sa užarenim vlaknima LED sijalice
Vati  Lumeni Vati (W) Lumeni (lm)
15 W 150 lm 2.5 W 130 – 150 lm
3 W 200 – 250 lm
25 W 280 lm 4 W 280 -320 lm
5 W 400 – 450 lm
40 W 480 lm 6.5 W 470 – 520 lm
7 W 550 – 620 lm
8 W 640 – 720 lm
60 W 750 lm 9 W 750 – 850 lm
75 W 980 lm 10 W 850 – 950 lm
12 W 1000 – 1100 lm
13 W 1100 – 1250 lm
100 W 1500 lm 15 W 1300 – 1500 lm

Koju boju svetlosti da odaberem za prostoriju?

Toplo bela boja LED osvetljenja (2600 K do 3000 K) preporučuje se za kućne uslove (dnevne sobe i prostorije u kojima se boravi duže vreme). To je svetlost koja daje žućkastu nijansu boje.

Pročitajte i tekst:  Vati i Lumeni

Bela, ili neutralno bela boja LED osvetljenja (3200 K do 4000 K) preporučuje se za kuhinje, kupatila i kancelarije. To je neutralna boja, najpribližnija prirodnoj dnevnoj svetlosti.

Hladno bela boja LED osvetljenja (4200 K do 6500 K) namenjena je za radne uslove u kojima je neophodno jako osvetljenje, kao i za izloge. Ova svetlost daje plavičastu nijansu boje.

Da li LED sijalice tokom celog svog životnog veka daju isto osvetljenje?

Tokom vremena eksploatacije opada efikasnost LED sijalica, tako da će nakon nekog vremena njihov svetlost oslabiti. Ipak, to slabljenje nije veliko i retko kad prelazi vrednost od 10% (ako je nova sijalica davala svetlost od 1000 lumena, nakon nekoliko godina može se očekivati da će svetleti jačinom od oko 900 lumena).

Da li se isplati preći na LED osvetljenje?

Napravićemo jednu računicu. Obična sijalica sa užarenim vlaknima, jačine 100 W, danas košta oko 60 dinara i traje oko 1500 časova. LED sijalice od 12 W do 15 W koja imaju od 1100 do 1500 lumena (i predstavljaju ekvivalent pomenutoj običnoj sijalici), koštaju oko 350 – 400 dinara, a traju 15.000 do 30.000 časova. Za 15.000 časova rada sijalice sa užarenim vlaknima biće vam potrebno 10 sijalica (600 dinara), a za 30.000 časova čak 20 sijalica (1200 dinara). A ako u tu računicu uključimo i potrošenu struju, razlika u troškovima se drastično uvećava u korist LED sijalica.

Dakle odgovor je DA – isplati se preći na LED osvetljenje jer na godišnjem nivou ono može prosečnom domu da uštedi nekoliko desetina evra za kupovinu sijalica, kao i 100 € do 150 € na računu za električnu energiju.

Da li su LED sijalice štetne po zdravlje?

Pročitajte i tekst:  7 saveta za maksimalno korišćenje AI kamere na vašem Galaxy uređaju - Ažurirani One UI 6

LED sijalice su do sada najzdraviji način osvetljenja, kako po ljude, tako i po životnu okolinu. Obične sijalice sa užarenim vlaknima su povremeno pucale, pa je staklo moglo da povredi nekog. Štedljive sijalice koje su prethodile LED osvetljenju sadržavale su živu koja je opasna po okolinu. A LED sijalice u sebi ne sadrže štetne materijale i znatno se manje zagrevaju, pa ne postoji opasnost od pucanja… Drugim rečima, ni na koji način nisu štetne po vaše zdravlje.

Takođe, LED sijalice zadovoljavaju RoHS (Restriction of Hazardous Substances) standard, što znači da imaju u sebi manje otrovnih materija od istih uređaja bez ove oznake. Po ovom standardu zabranjena je upotreba olova, žive, kadmijuma i ostalih štetnih elemenata.

Koliko je vremena potrebno za dostizanje maksimalne osvetljenosti LED sijalica?

Za razliku od štedljivih sijalica kojima potrebno da protekne i čitav minut pre nego što dostignu maksimalni nivo osvetljenja, LED sijalice ga postižu praktično trenutno (za 10 ms).

Koliko se LED sijalice zagrevaju?

Efikasnost LED sijalica je mnogo veća nego kod običnih, pa se mnogo veći procenat energije troši na generisanje svetlosti nego na toplotu. Ipak, i LED sijalice generišu određenu količinu toplote koja se oslobađa preko hladnjaka, u donjem delu sijalice, blizu grla. Zato je preporuka da se LED sijalice ne nalaze u potpuno zatvorenom lusteru jer nagomilavanje toplote može značajno da skrati njihov radni vek, već da se postavljaju u otvorenim ili poluotvorenim lusterima.

Kakve sve vrste LED osvetljenja postoje?

Postoji nekoliko različitih tipova LED osvetljenja:

  • E27 sijalice
  • E14 sijalice
  • GU10 sijalice
  • Ugradni i nadgradni LED paneli
  • LED cevi
  • LED reflektori
  • LED trake (obične i vodootporne)

* * *

Ukoliko vas interesuju detaljnije informacije o LED osvetljenju, pročitajte i sledeće tekstove: