Novi Canon firmware otključava profesionalne video opcije

canon firmware

Canon Europe najavio je ažuriranje firmware-a za EOS R5, EOS R6 (firmware v1.4) i EOS-1D X Mark III (firmware v1.5). Kao odgovor na povratne informacije korisnika, ova ažuriranja firmware-a će od svakog fotoaparata napraviti moćne mašine za profesionalno snimanje video zapisa.

Video sadržaj bioskopskog kvaliteta

Već dostupno na modelu EOS R5, novo ažuriranje firmware-a donosi veoma traženi Canon Log 3 (C-Log 3) na modele EOS R6 i EOS-1D X Mark III. Canon-ov poznati Log 3 proširuje dinamički opseg i pruža veće opcije u prostoru boja kako bi se postigao bogat, visokokvalitetan video koji oslikava kvalitet bioskopskih kamera koje su holivudski standard. Ova logaritamska kriva gamuta takođe povećava kompatibilnost pomenutih modela sa procesima rada u bioskopskoj produkciji što olakšava usklađivanje boje snimaka zabeleženih pomoću Canon-ovih kamera Cinema EOS serije.

Pojednostavljeni procesi rada sa video zapisom

Pored dostupnosti krive C-Log 3, ove nadogradnje firmware-a dodaju snimanje na dvostruke kartice za sva tri fotoaparata. Korisnici sada mogu da snimaju istu video datoteku – rezolucija, broj kadrova u sekundi i kodek – na obe memorijske kartice, što osigurava da će postojati sigurnosna kopija snimka, ako jedna kartica bude oštećena. Ažuriranje firmware-a za EOS-1D X Mark III i EOS R5 takođe dodaje podršku za CFexpress VPG400 kartice koje su novi industrijski standard, što garantuje minimalnu brzinu pisanja od 400 MB u sekundi radi pouzdanijeg snimanja video zapisa. Ovo je od suštinske važnosti prilikom snimanja u 8K ili snimanja RAW zapisa.

Pročitajte i tekst:  Podignite nivo kreativnosti uz seriju Canon-ovih besplatnih virtuelnih događaja

Kompatibilan sa kinematografskim proizvodima

Predstojeće ažuriranje firmwarea za EOS R5 uvodi kompatibilnost sa Canon-ovim CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S i CN-E70-200mm T4.4 L IS KAS S Cine servo zum objektivima, što će od njega napraviti svestranu kameru koja će korisnicima pomoći da svoj sadržaj podignu na viši nivo. Pomoću novog firmware-a, korisnici aparata EOS R5 mogu da kontrolišu ekspoziciju, fokus i zum sa tela, kao i da započnu snimanje pomoću dugmeta za snimanje na Canon Cine servo zum objektivima. Ova kompatibilnost se takođe proširuje i na Canon-ov softver EOS utility i Camera Connect, tako da korisnici mogu savršeno da integrišu EOS R5 u bilo koji proces rada.

Canon-ov novi firmware za EOS R5 omogućava eksterno 8K ProRes RAW snimanje u punom kadru i 5K opsečeno ProRes RAW snimanje kada je on povezan na Atomos Ninja V+ snimač, kao i 5K opsečeno ProRes RAW snimanje pomoću Atomos Ninja V snimača, što pruža neprikosnoven kvalitet slike pomoću cenovno pristupačnog i kompaktnog sistema kamere.

U kombinaciji sa modelom EOS R5, Atomos Ninja V+  je u stanju da snimi 8K zapis pri 30 fps, otvarajući nove mogućnosti filmskim stvaraocima i videografima. Ti profesionalni formati snimanja takođe omogućavaju neometano menjanje balansa bele boje i ISO vrednosti tokom obrade.

Ova najnovija ažuriranja firmwarea otključavaju kritične video mogućnosti pomoću kojih će se stvaraoci sadržaja popeti na nove nivoe vrednosti produkcije.

Pročitajte i tekst:  Canon podržava mlade nade kroz takmičenje Global Good Awards 2021

Ažuriranje firmwarea za EOS R6 i EOS-1D X Mark III sada je dostupno za preuzimanje odavde:

Ažuriranje firmwarea za EOS R5 biće dostupno tokom leta 2021.