Panasonic pomera granice TV-a na sajmu IFA 2019 u Berlinu

Kompanija Panasonic je na sajmu IFA u Berlinu prikazala dva izuzetna prototipa TV-a koji demonstriraju njen rad na pomeranju granica TV-a. Jedan prototip, kodnog imena „MegaCon“ od Mega Contrast, koristi dvostruke LCD slojeve kako bi pružio performanse crne boje koje pariraju OLED TV-ima, dok je istovremeno sposoban i za veliku svetlinu.

Drugi prototip je transparentni OLED, rezultat konceptualnog istraživanja kompanija Panasonic i Vitra, koji demonstrira kako Panasonic radi na boljoj integraciji elektronskih uređaja u životne prostore tako što ih utapa u pozadinu kada se ne koriste.

Kodno ime: MegaCon

Prototip „MegaCon“ LCD monitora sa dvostrukim panelima razvijen je u okviru kompanije korišćenjem modula koji je proizveo Panasonic i koji u potpunosti iskorišćava više od pola veka Panasonic-ovog televizijskog iskustva.

On koristi 4K spoljašnji panel visokih performansi sa monohromatskim unutrašnjim panelom kako bi modulisao direktno LED pozadinsko osvetljenje, čime pruža zatamnjivanje na nivou piksela i odnos kontrasta od 1.000.000:1 što do sad nije viđeno kod LCD panela. Kada je u pitanju svetlina, on može da drži maksimalnu svetlinu punog polja od 1000 nita neograničeno, dok istovremeno pokriva 99% DCI P3 kolornog standarda.

Nakon opsežnog testiranja od strane holivudskih studija i postprodukcijskih kuća, on pruža preciznosti boja na nivou master monitora.

Osim toga, za razliku od drugih sličnih LCD ekrana sa dvostrukim panelima, na osnovu povratnih informacija iz holivudske zajednice on takođe ima veoma širok ugao gledanja bez ikakvog gubitka doslednosti boja i koristi jedinstvenu Panasonic tehnologiju kako bi eliminisao bilo kakve efekte paralakse između dvostrukih panela.

Pročitajte i tekst:  IFA 2019 uživo: Kompanija Samsung Electronics kreira budućnost već 50 godina

Transparentni OLED

Panasonic je takođe predstavio koncept transparentnog OLED ekrana koji je prvi put prikazan na ovogodišnjem sajmu Salone del Mobile, najvećoj i najprestižnijoj izložbi nameštaja i stila života na svetu.

Transparentni OLED ekran koji podseća na stakleni kredenac, napravljen je od rama sa završnicom u drvetu koji drži nešto što izgleda kao stakleno okno. Takvog izgleda on se prirodno uklapa u bilo koji savremeni životni prostor. Međutim, onog trenutka kada se ekran uključi on se transformiše u živopisni OLED ekran.

Transparentni OLED rezultat je konceptualnog istraživačkog projekta koji su sproveli Panasonic i Vitra. Kroz niz radionica, Vitra je pružila ekspertizu u dizajnu nameštaja i prostora koja je iskombinovana sa Panasonic-ovim fokusom na korišćenje naprednih tehnologija radi unapređivanja života. Kao rezultat toga razvijen je niz ideja o tome kako nove tehnologije mogu da se iskoriste u savršenoj integraciji audiovizuelnih uređaja u naš životni prostor. Transparentni OLED ekran prva je od ovih ideja koja je realizovana.

Transparentni OLED ekran preobražava se iz pasivnog objekta u živahan i dinamičan element, iz nečega što treba da se uoči u nešto što treba da se gleda.

Dizajniran od strane skandinavskog dizajnera Daniela Rybakkena i studija Panasonic Design Kyoto, OLED ekran sastoji se od materijala kao što su drvo, metal i staklo. Tehnološke komponente lukavo su sakrivene unutar rama sa završnicom u drvetu koji ima dodatnu funkciju stalka za uređaj. Element za osvetljavanje koji poboljšava doživljaj gledanja i ambijentalno iskustvo, takođe je direktno i nenametljivo smešten u kućištu.

Pročitajte i tekst:  Evo šta sve kompanija PANASONIC predstavlja na sajmu IFA 2019 u Berlinu

Oba prototipa izložena su na Panasonic-ovom štandu na sajmu IFA  do 11. septembra.