Rudarenje kriptovaluta iz nuklearne elektrane

 

Ukrajinske vlasti istražuju potencijalne sigurnosne probleme u jednoj lokalnoj nuklearnoj elektrani, nakon što je utvrđeno da su zaposleni povezali deo interne mreže na Internet, kako bi mogli da kopaju kriptovalute. Istragu sprovodi Ukrajinska tajna služba (SBU), jer se nuklearna elektrana svrstava u infrastrukturni objekat od kritične važnosti.

Cilj istrage je da se utvrdi da li su potencijalni napadači mogli da iskoriste računare upotrebljene za kopanje kriptovaluta kako bi prodrli dalje u mrežu elektrane i preuzeli podatke iz tih zatvorenih sistema.

Incident se dogodio u julu, u nuklearnoj elektrani lociranoj u blizini grada Južnoukrainsk. Nije otkriveno kako se saznalo za incident, ali 10. jula elektranu su preplavili SBU agenti, koji su zaplenili računare i ostalu opremu napravljenu specijalno za kopanje kriptovaluta. Oprema je pronađena u administrativnim kancelarijama i sastojala se od dva kućišta sa dodatnim napajanjima, kulerima i video karticama. Prema dokumentima koja su izašla u javnost, jedno kućište sadržavalo je šest, a drugo pet Radeon RX 470 video karti. Pored toga, u barakama koje su koristili vojnici Nacionalne garde Ukrajine, zaduženi za zaštitu elektrane, pronađeni su i zaplenjeni rigovi za kopanje kriptovaluta.

Za sada je nekoliko zaposlenih optuženo da je učestvovalo u ovom poslu, mada do današnjeg dana još uvek nije niko uhapšen. Nema informacija da li je optužen i neko od vojnika koji su čuvali elektranu.

Pročitajte i tekst:  Huawei Watch 3 - asistent elegantnog izgleda