Sigurnost je na prvom mestu – koliko puta smo čuli ovu rečenicu u svom životu? Mnogo puta, složićete se, a još više puta nam je ta maksima prolazila nesvesno kroz um, kroz dela i kroz misli, pogotovo kada su u pitanju nama najmiliji. Međutim, moderno doba, koje je ubrzalo sve: posao, obaveze i uopšte uzev doživljaj vremena, umnogome nam je otežalo taj primarni zadatak, i ponekad se čini kao da smo ostavljeni na cedilu. Ipak, postoji i druga strana medalje u pogledu modernog doba: koliko nam je ubrzalo vreme, toliko nam je i pružilo dodatnih mogućnosti za kompenzaciju.

Predhodna godina čini se kao sve samo ne obična godina. Epidemija se raširila po čitavoj zemaljskoj kugli, i poremetila živote svih nas. Možda i najočevidniji poremećaj, doživeli su oni do kojih nam je najviše stalo: naša deca. Školski sistem na koji smo svi navikli, pa i naši najmlađi, doživeo je promenu kojoj se, čini se, ne vidi kraj. Učionice i školske klupe u velikoj meri – koja može postati još veća – zamenjene su našim domovima i dečijim sobama. To je, prosto, trenutna stvarnost, koliko god nepraktična bila, i na roditeljima je da osmisle i pronađu način, koji će omogućiti školarcima što bezbolniju tranziciju. Onlajn nastave, kakve se primenjuju i u našem školskom sistemu, naizgled su ostavile đake prepuštene sebi: bez direktnog nadzora nastavnog osoblja, ali i bez supervizije roditelja, koji su mahom odsutni usled poslovnih obaveza. Možda našim mališanima ovo deluje kao dobitak na lutriji, ali prisustvo autoriteta, tokom školske nastave, neizostavan je sastojak uspešnog obrazovanja. I sada smo došli do ključnog pitanja: na koji način možemo da budemo prisutni, kada uistinu nismo prisutni? Zvuči kao zagonetka iz bukvara, zar ne? Rešenje zagonetke je – IP kamera. Hajde da obrazložimo naše rešenje, a vi nas ispratite, i ukoliko ste prvobitno sumnjičavo podigli obrvu, verujemo da ćete se naposletku složiti sa nama.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: U Barseloni predstavljena Xiaomi 14 serija telefona s Leica optikom sledeće generacije

Zaključili smo da je neki vid prisutnosti i autoriteta prosto neophodan prilikom nastave. Budući da su đaci lišeni fizičkog prisustva nastavnika, nameće se potreba za nekim vidom prisustva autoriteta. IP kamera, ne veća od prosečnog mobilnog telefona, jeste vaše prisustvo. Uzmimo na primer YALE IP kameru WIPC 303W: u pitanju je kamera, koja nipošto ne liči na one klasične kamere za nadzor. Ova kamerica sjajnog dizajna, više liči na onog umiljatog robota R2D3 iz Zvezdanih ratova, nego na nekakav komplikovani sistem za nadzor, od kog nas podilaze žmarci. Jasno je da ne želimo da naša deca steknu utisak da su pod prismotrom, i baš zato ova kamera deluje kao nekakva igračka. Nemojte potceniti važnost i uticaj dizajna, jer ono što ugledamo je ono što ostavlja prvi, gotovo neizbrisivi, utisak.

Pokretljivi gornji deo kamere – takozvana glava – omogućuje sjajan pregled iz praktično bilo kog ugla vaše sobe, i zahvaljujući IP tehnologiji, koja ne iziskuje nikakvo fiksiranje, niti kablove, možete postaviti kameru gde god vam duša ište. Uostalom, da vam šapnemo: možete, ukoliko ste voljni, i da je sakrijete ili zamaskirate kakvim plišanim igračkama.

Možda ste se, čitajući ovaj tekst, zapitali da li je kamera zaista nužna, ali odgovor na to pitanje najbolje bi bilo da date sami sebi. Deca su mali ljudi, a ljudi su velika deca. Zapitajte zato sebe: da li biste vi ponekad „uhvatili krivinu“, kada biste mogli? Da li ste, uostalom, tokom detinjstva, kršili obećanja i dogovore, znajući da nećete biti uhvaćeni na delu? IP kamera ne odlučuje na koji način ćete se vi, kao roditelj, nositi sa eventualnim „prekršajima“; to je vaša lična stvar, i ona ne zavisi ni od čega do vaših uverenja. IP kamera je samo oruđe u vašem sistemu vrednosti, vaše treće oko.

Pročitajte i tekst:  Pažnja - Novi Android malver na Google Play Store platformi

Aplikacija, uz pomoć koje možete da se povežete u realnom vremenu sa kamerom što motri na vaš dom, ne mora da bude samo nekakav stražar. Postoji li roditelj koji nije mnogo puta krišom posmatrao svoje dete, koje se igra, uči, spava? Danas smo skloni da po ko zna koliko puta dnevno gledamo videe naših najmilijih, načinjene našim telefonima. Zašto ne biste to učinili uz pomoć IP kamere, takoreći uživo? Možda ćemo na taj način makar za trunku bolje upoznati naše dete, otkriti nešto novo u njegovoj dnevnoj rutini.

Hajde da se osvrnemo i na ono o čemu svi roditelji misle: bezbednost naše dece. Razume se da deca ne mogu da žive pod staklenim zvonom, i da ne možemo da ih sačuvamo od svih nedaća, što prete unaokolo. Ali zašto ne bismo učinili ono što možemo, upravo zahvaljujući ovom kućnom sistemu nadzora? Ostaviti dete samo kod kuće može biti traumatično koliko za dete, toliko i za roditelje. Naša produktivnost na poslu u velikoj meri zavisi i od našeg duševnog mira, a šta nam više remeti mir nego dete prepušteno sebi? Uz pomoć IP kamere možemo da proverimo šta se kod kuće zbiva, koliko god puta nam to padne na pamet. Nekada su roditelji to činili putem fiksnog telefona, ali IP kamera upravo pruža ono što nam je ranije falilo: suptilnost. Naša briga ume da optereti i samo dete, te jedan „log“ i provera, umiriće roditelja, dok dete neće biti ni upoznato sa našom proverom. Na ovaj način, držaćemo kontrolu u rukama, a dete neće steći utisak da ga bespotrebno proveravamo, i lakše će steći neophodan osećaj samostalnosti. Win-win situacija, zar ne? Uostalom, putem video nadzora možemo proveriti i jesu li vrata od stana zatvorena pošto smo izašli napolje? Da li su prozori zatvoreni, eno oluja se sprema? Jednim običnim klikom možemo da proverimo svaki kutak našeg doma i da mirne duše nastavimo sa svojim obavezama, a u našim poslovnim rezultatima videće se napredak koji donosi osećaj mira i bezbednosti naše dece i našeg doma.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Predstavljena HUAWEI Mate 40 serija telefona

A šta ćemo sa našim dragim tinejdžerima? Ostavili smo ih kod kuće da uče, a oni, koliko čim smo se odvezli na posao, ugostiše drugare. Nećemo im verovati na reč ili poruku, koliko god ih voleli jer – bili smo i mi tinejdžeri: kršiti pravila, to im je posao. Sada će dobro razmisliti pre nego što se odluče na takav korak. Možda će se isprva buniti – i to im je u opisu posla – ali, naposletku, navići će se, čim primete da su im ocene – vidi čuda – bolje nego ranije.

Dakle, sve što vam je potrebno da biste mirne duše ostavili svoj dom sigurnim, jesu stabilna internet konekcija i IP kamera. Ekipa BeotelNeta prepoznala je novonastalu potrebu mnogih naših korisnika, i upravo za njih kreirala posebnu ponudu, koja obuhvata tu dobitnu kombinaciju: ADSL internet i IP kameru.

Izvor: www.beotel.net