Sony MDR-1000X – Da čujete sve i ne čujete ništa

Kada su u pitanju tzv. „noice-canceling“ slušalice koje utišavaju okolnu buku, Bose je proizvođač koji je nametnuo industrijski standard. Ali, inžinjeri u kompaniji Sony dali su sebi zadatak da naprave proizvod koji će da „potuče“ Bose na polju na kome je najjači.

Kao rezultat tih napora dobili smo Sony MDR-1000X, po svemu sudeći najbolje slušalice za utišavanje spoljnih zvukova. To su bežične slušalice, što je dodatni plus, pa mogu da se jednostavno koriste i van kuće, gde će njihova sposobnost zvučne izolacije u potpunosti doći do izražaja. Sposobnost efikasnog utišavanja ambijentalnog zvuka potiče od serije mikrofona koji ne samo da se nalaze sa spoljne strane slušalica, već i sa unutrašnje, gde mere spoljni zvuk uzimajući u obzir oblik glave, pa čak i da li korisnik nosi naočare tokom upotrebe slušalica. To je bitno zbog činjenice da neravnine i prepreke utiču na kvalitet zvuka, pa se on optimizuje za konkretne uslove u tom trenutku. Ovu funkcionalnost Sony je nazvao Sense Engine.

Takođe, slušalice dozvoljavaju da se definišu alternativna podešavanja koja će obezbediti da se ambijentalni zvuk u određenom stepenu „probije“ do ušiju – na primer kada želite da čujete neka obaveštenja dok slušalice držite na glavi. S druge strane, postoji i mogućnost utišavanja ili pauziranja muzike i davanja prednosti ambijentalnom zvuku – što je zgodno kada želite da popričate s nekim, bez da skidate slušalice sa glave.

Pročitajte i tekst:  IFA 2018 uživo: Slušalice sa naprednim nivoom potiskivanja buke

Sony MDR-1000X poseduje izuzetno dobru bateriju koja obezbeđuje 20 časova reprodukcije. A u paketu se dobija i kabl za direktno povezivanje sa izvorom zvuka, ukoliko se slučajno desi da se baterija isprazni tokom reprodukcije.

Za komunikaciju sa izvorom zvuka bežičnim putem koristi se Bluetooth tehnologija, a ukoliko je s druge strane neki Sony uređaj onda se komunikacija odvija putem njihovog LDAC formata koji daje kvalitetniji zvuk. Pored toga, ovo su prve slušalice koje imaju ugrađen Digital Sound Enhacement Engine, koji služi za upscaling kompresovane muzike, kako bi se obezbedio kvalitet koji je blizak hi-res audio kvalitetu.

Ukratko, ovo su fantastične bežične slušalice, kako po pitanju kvaliteta reprodukcije i uklanjanja ambijentalnog zvuka, tako i po pitanju dizajna i funkcionalnosti. Samo što taj kvalitet mora i da se plati, pa ove slušalice zato nisu ni malo jeftine.

Cena: 399 USD